1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ortodoksisuus

"Kirkossa ei voi mennä mikään väärin" – ortodoksinen jumalanpalvelus jännittää uusia tulijoita

Ortodoksisessa kirkossa on huomattu, että pääsiäisen tienoilla kiinnostus uskontoa kohtaan kasvaa, sillä suuri juhla näkyy mediassa ja moni miettii ortodoksisuutta ja sen tapoja. 

ortodoksisuus
Hannu Rautio kirkossa.
Ylienkeli Mikaelin kirkon ystäväyhdistyksen puheenjohtajana toimii Hannu Rautio. Petri Aaltonen / Yle

Helmikuussa Mikkeliin perustettiin Ylienkeli Mikaelin kirkon ystäväyhdistys. Mikkelin ja Varkauden muodostamaan Saimaan seurakuntaan kuuluu noin 2 000 jäsentä, joista Mikkelin alueella asuu 500.

Seurakuntalaisten määrä kuitenkin laskee kymmenillä vuodessa. Syynä on se, että he ovat iäkästä väkeä.

Ystäväyhdistyksen tarkoituksena on houkutella uusia ihmisiä ortodoksisuuden pariin ja toimia seurakunnan tukena.

– Ortodoksisuus on kallisarvoinen helmi, jonka toivoisi laajemmankin joukon Suomessa löytävän. Se on aito, alkuperäinen uskonto, jonka varassa voi olla, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Rautio.

Ortodoksinen tapakulttuuri poikkeaa luterilaisesta

Hannu Rautio kertoo tavanneensa Mikkelissä omanikäisiään ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet ortodoksisessa kirkossa.

Hän arvelee, että ihmisiä jännittää se, osaavatko he toimia jumalanpalveluksessa oikein. Raution mukaan huoli on turha.

– Kun arkkipiispa kävi täällä, hän sanoi, että "kirkossa ei voi mennä mikään väärin".

Ortodoksinen jumalanpalvelus poikkeaa luterilaisesta muun muassa siten, että lähes kaikki tekstit lauletaan tai resitoidaan.

Palveluksen aikana ihmiset tekevät ristinmerkkejä ja siirtyvät keskemmälle kirkkosalia papin kiertäessä suitsutusastian kanssa.

Ortodoksinen jumalanpalvelus Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa pääsiäisenä.
Ortodoksinen jumalanpalvelus poikkeaa monin tavoin luterilaisesta. Kuva on Suuren torstain palveluksesta. Petri Aaltonen / Yle

Yksi uuden yhdistyksen ensimmäisistä jäsenistä on Orimattilassa asuva Elina Ruuttila. Hän on muuttamassa perheineen takaisin entiseen kotikaupunkiinsa Mikkeliin.

Ruuttila tietää, ettei yhteisöön mukaan pääseminen ole aina helppoa.

– Sitten kun porukkaan pääsee niin se on valtava onni. Haluaisin olla omalta osaltani vetämässä muita ihmisiä yhteisöön mukaan ja sillä tavalla poistamassa yksinäisyyttä ja tekemässä hyvää, Ruuttila sanoo.

Pienet tehtävät kiinnittävät ortodoksiseen yhteisöön

Ylienkeli Mikaelin ystäväyhdistyksen tavoitteena on löytää kaikille uusille tulijoille jokin pieni tehtävä, joka madaltaisi kynnystä tulla kirkkoon.

Tehtävänä voi olla vaikka ihmisten vastaanottaminen kirkkoon tai tuohuksien eli kirkkokynttilöiden hoitaminen palveluksen aikana.

Puheenjohtaja Hannu Raution mukaan yhdessä toimiminen on ortodokseille ratkaisevan tärkeää.

– Ortodoksisuutta ei voi olla ilman yhteisöllisyyttä, eikä se onnistu muuten kuin olemalla lähekkäin. Se vaatii sen, että ihmiset voi tavata ja toimia yhdessä.

Elina Ruuttila istuu kirkon penkissä.
Elina Ruuttila sai jo lapsena kasteen ortodoksiksi. Ylienkeli Mikaelin kirkosta tulee taas pian hänen kotikirkkonsa. Petri Aaltonen / Yle

Viestintäpäällikkönä työskentelevä Elina Ruuttila on kiinnostunut tiedotus- ja markkinointitehtävistä.

Hänen mielestään yhdistyksen täytyy aivan ensimmäiseksi löytää keinoja, joilla ihmisten olisi helppoa tulla tutustumaan ortodoksisuuteen.

Ruuttila arvelee, että moni ihminen kaipaa elämäänsä jotain syvempää ja isompaa.

– Ortodoksisuus voisi tarjota vastauksia elämän peruskysymyksiin ja tarjota lempeyttä ja hyvyyttä, joka voisi kiinnostaa ihmisiä.

Pelkona yhdistyminen naapuriseurakuntaan

Mikkelin ja Varkauden ortodoksiset seurakunnat yhdistettiin Saimaan seurakunnaksi vuonna 2017.

Hannu Rautio on laskenut, että jos jäsenten määrä laskee nykyistä tahtia, ei seurakunta enää 10 vuoden päästä voi toimia vain nykyisellä alueella.

– Aiemmin kaavailtiin, että liittyisimme Kuopioon. Silloin alue olisi ulottunut Iisalmen pohjoispuolelta Mäntyharjulle ja Sysmään.

Tällä hetkellä yhdistymissuunnitelmia ei kuitenkaan ole, sanoo Ylienkeli Mikaelin kirkon pastori Mikko Mentu.

Hän toimii ystäväyhdistyksen yhteyshenkilönä.

– Kirkkoa ei pidä ajatella instituutiona, jota papit johtavat, vaan yhteisönä, jossa jokaisella sen jäsenellä on tärkeä ja arvokas merkitys, Mentu sanoo.

Ylienkeli Mikaelin kirkko ulkoa.
Ylienkeli Mikaelin kirkko sijaitsee Mikkelin Nuijamiehessä noin kilometrin päässä torilta. Petri Aaltonen / Yle

Ystäväyhdistyksen mallina on Porin Seudun Tiistaiseura. Porin alue kuuluu Tampereen ortodoksisen seurakunnan alaisuuteen, eikä siellä ole omaa pappia.

Porin alueen 200 ortodoksista on yhdistyksessä mukana 80.

Mikkelissä vastaava osallistumisprosentti tarkoittaisi, että uuteen ystäväyhdistykseen lähtisi mukaan pari sataa henkeä.

Porin Seudun Tiistaiseuran alla toimivat muun muassa lukupiiri ja askartelu- ja käsityökerho. He järjestävät kirkkokahveja, myyjäisiä ja perheleirejä.

Mikkelin ystäväyhdistyksen toimintaa kokoonnutaan suunnittelemaan pääsiäisen jälkeen.

Voit keskustella aiheesta 8.4. klo 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi