1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pääsiäisen valonpilkahdus, pahimmat pelot eivät toteutuneet: Hoidossa olevien koronapotilaiden määrä väheni selvästi HUSin alueella

THL:n Mika Salminen exit-strategiasta: Puolittaminen huipusta ei riitä, pitää päästä viime vuoden toukokuun lukuihin

koronavirus
Lääkäri suojapuvussa hoitaa potilasta.
Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä laski pääsiäisenä Husin alueella. Kuva arkistokuvaa. Lääkäri hoitaa potilasta Kuopion yliopistolllisessa sairaalassa. Sakari Partanen / Kuopio University Hospital

Koronapotilaiden määrä on vähentynyt selvästi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueen sairaaloissa.

Potilasmääristä voi tehdä tulkintoja, joita voisi kutsua jopa pääsiäisen valonpilkahdukseksi, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

– Iloksemme siellä on hyviä uutisia. Sairaalassa koronan vuoksi hoidossa olevien potilaiden määrä on kääntynyt selvästi laskuun. HUSin sairaaloissa oli 76 potilasta yhteensä hoidossa tänä aamuna ja heistä 20 tehohoidossa.

Esimerkiksi vielä 31.3. osastohoidossa oli 156 potilasta ja tehohoidossa 30 potilasta.

Vuodeosastopotilaiden määrän lasku on selkeästi hyvä merkki, Mäkijärvi kertoo.

– Vakavasti sairastuneita tulee nyt vähemmän. Sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita tulee vähemmän.

Myös päättyneitä hoitojaksoja, siis sairaalasta pois pääseviä, on enemmän kuin sairaalaan tulevia. Sairaalassa olevien potilaiden määrä laskee, kun vakavasti sairaita on vähemmän.

Potilaita siirrettiin varmuuden vuoksi muihin sairaaloihin, jotta koronapotilaat olisivat mahtuneet hoitoon, sillä HUS ennusti aiemmin sairaalapotilaiden määrän kasvavan pääsiäisen pyhinä.

– Mielellämme olemme tässä väärässä, Mäkijärvi sanoo.

– Jokaisella koronaosastolla on tilaa ottaa lisää potilaita. Ja tilaa on nyt muillekin potilaille, ja niitä tuntuu riittävän.

Tartuntojen määrä laskussa, mutta testimäärä myös vähäinen

Eilen lauantaina Suomessa todettiin 302 uutta koronatartuntaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

HUSin johtava ylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että luvusta ei voi päätellä kovin paljoa. Syynä on se, että testeissä on käyty selvästi tavallista vähemmän. HUSin alueella niitä tehtiin runsaat viisi tuhatta, siinä missä viikon alussa testejä oli jopa yli 10 000.

– On tietysti mahdollista, että epidemia on laantumassa, mutta näin suurta muutosta siinä ei voi olla. Enemmän testikäyttäytyminen selittää tätä, Mäkijärvi toteaa.

Markku Mäkijärvi, johtajaylilääkäri, HUS
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Kuva viime kesältä.Mårten Lampén / Yle

Aiempien juhlapyhien perusteella voi arvella, että testimäärät kasvavat kun ihmiset palaavat vapailta.

– Testimäärät tulevat varmasti kasvamaan, kun porukat palailevat lomilta. Se, että kuinka paljon positiivisia tartuntoja löytyy, kertoo vasta todella sen, missä epidemian vauhti nyt menee, Mäkijärvi sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikkien pääsiäismatkoilta ja -vapailta palaavien kannattaa mennä herkästi testiin. Kun testien kautta epidemian vakavuus selviää, voidaan tehdä myös päätöksia rajoituksista ja suosituksista

– Jos meillä ei ole tarkkaa tietoa epidemian levinnäisyydestä, silloin kuljetaan sumussa ja päätökset eivät ole niin oikeita kuin muuten olisivat.

Salminen: Pääkaupunkiseudulla suunta on oikea

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, että nyt tartunnat ovat menossa alaspäin. Ainakin pääkaupunkiseudulla trendi on selvä.

– Pääkaupunkiseudulla suunta on oikea, etenkin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, Salminen toteaa.

Kokemuksesta tiedetään, että pyhäpäivinä ihmiset hakeutuvat vähemmän testeihin, Salminen sanoo. Siksi pääsiäisen osalta on vaikea tehdä tulkintoja. Laskeva tartuntamäärä näkyi kuitenkin jo ennen pääsiäistä.

– Meillä on muutama sairaanhoitopiiri, joissa tapausmäärät ovat nousseet. Nyt ollaan huolissaan Päijät-Hämeestä, Pirkanmaasta, Kymenlaaksosta ja Etelä-Karjalasta, Salminen sanoo.

Näillä alueilla tapauksia on ollut poikkeuksellisen paljon, vaikka luvut eivät ole vielä Salmisen sanoin ”jättimäisiä”.

Kaikkien sairaanhoitopiirien sairaalahoidossa olevien määrä pääsiäiseltä ei ole Salmisen tiedossa, mutta hän pitää HUSin lukuja hyvänä asiana.

– Ja sehän me nähdään kyllä, että kuolleisuudessa mennään koko ajan alaspäin. Se johtuu siitä, että rokotukset ovat saavuttaneet varsin ison osan ikääntyneimmistä, Salminen sanoo.

Yli 80-vuotiaista 85 prosenttia on nyt rokotettu. Tutkimuksista tiedetään, että jo ensimmäinen rokoteannos antaa suojaa koronan vakavaa tautia vastaan.

Salminen sanoo, että aiempien juhlapyhien perusteella on vaikea arvioida pääsiäisen jälkeisiä päiviä. Esimerkiksi ennen joulua oli ryntäys testeihin, jouluna testit vähenivät ja kesti tovin, ennen kuin testien määrä kasvoi taas.

– Pieni huoli on, että hiihtolomien jälkeen tapausmäärä lähti etelässä kasvuun viiveellä. Se ei näyttänyt liittyvän voimakkaasti pelkästään matkailuun. Toivotaan, että ihmiset ovat noudattaneet varovaisuutta ja viettäneet pääsiäistä, tavanneet lähimmäisiä mutta välttäneet isoja juhlia.

"Jos päästäisiin viime toukokuun lukuihin..."

Mutta entä sitten rajoitusten purkaminen? Hallituskin on väläyttänyt exit-suunnitelmaa. (siirryt toiseen palveluun) Mikä pitäisi olla tartuntaluvuissa tavoite, jotta tilanne olisi kelvollinen?

– Jos karkeasti arvioidaan, niin mitä alemmas, sen parempi. Jos päästäisiin samoihin lukuihin kuin missä viime toukokuussa oltiin ja suunta olisi alaspäin, se olisi hyvä tavoite.

Viime vuoden toukokuun luvut eivät ole testauksen vajavaisuuden vuoksi verrattavissa tähän kevääseen, Salminen muistuttaa. Silti vertailuna luku toimisi.

Toukokuussa 2020 tartuntoja oli todettiin päivässä enimmillään 161 ja vähimmillään alle 20.

Puolittaminen huipusta ei riitä, Salminen sanoo.

– Alemmas pitäisi päästä.

Voit keskustella aiheesta 5.4. klo 23:een asti.

Juttua päivitetty 4.4. kello 17.35, lisätty Mika Salmisen haastattelu.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronavirus lukuina ja graaffeina

Lue seuraavaksi