Hyppää sisältöön

Pohjoisen Suomen hiihtokeskusten kävijämäärät ovat pääsiäisen aikaan jopa koronaa edeltävää aikaa suuremmat

Hiihtokeskukset vakuuttavat terveysturvallisuuttaan: "Vuosi on harjoiteltu, käsidesit ja turvaetäisyydet juurtuneet"

Tunturit täyttyivät pääsiäisena Lapissa laskettelijoista ja hiihtäjistä. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Pohjoisen Suomen hiihtokeskusten kävijämäärät ovat pääsiäisen aikaan jopa koronaa edeltävää aikaa suuremmat, hiihtokeskuksista kerrotaan STT:lle. Lapissa esimerkiksi Levin ja Ylläksen tuntureiden mökeistä on myyty pitkään eioota.

– Jos verrataan koronaa edeltäneeseen vuoteen 2019, niin Visit Levin varauskirjoissa on enemmän varauksia kuin sinä vuonna, toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari Kittilästä kertoo.

Kolarissa Ylläksellä pääsiäisen ajan on arveltu peittoavan jopa joulun ja hiihtolomakauden täyttöasteen, kun paikalle saapuvat myös ne, jotka eivät mökkejään vuokraa.

– Tunturi on täynnä väkeä. Ainoa poikkeus on se, että hotelleissa ei ole niin paljoa väkeä kuin aikaisemmin. Selvästi tämä aika suosii nyt mökkimajoitusta, Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma sanoo.

Lapin hiihtokauden viimeinen vetonaulaviikonloppu jää kuitenkin Levillä monelle yritykselle myynniltään tavallista vaatimattomammaksi. Alueen ravintolat myyvät ihmisille ruokaa ainoastaan mukaan otettavaksi. Myös esimerkiksi ohjelmapalvelupuolella tilauksia on vähän asiakkaiden suuresta määrästä huolimatta.

Lapissa ravintolasulku koskee ainoastaan Kittilää ja Leviä, joten naapurissa Ylläksellä ravintolat ovat pääsiäisenä auki. Toimitusjohtaja Haarma sanoo, että ravintoloihin ei ole kuitenkaan pakkautunut tanssi- ja laulukieltojen aiheuttamasta puutostilasta kärsivää juhlakansaa.

Esimerkiksi Iltalehti uutisoi, että Leviltä on lähdetty taksi- ja limusiinikyydein naapuritunturin ravintoloihin. Haarma sanoo, että Levin ravintolasulun vaikutukset on alueella huomattu, mutta ne ovat saaneet mittaluokkaansa suuremman roolin julkisessa keskustelussa.

"Terveysturvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota väenpaljouden takia"

Hiihtokeskuksista vakuutetaan, että terveysturvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota väenpaljouden takia. Asiakkaat on pidetty tietoisina hiihtokeskusten pelisäännöistä varausvahvistusviesteistä lähtien.

– Olemme viestineet yrityksille ja asiakkaille, että jaksetaan vielä tämä pääsiäinen, tämä piikki käyttäytyä vastuullisesti. Sitten meillä on taas aikaa valmistautua toivottavasti normaalimpaan kesään, Ylläksen Haarma sanoo.

Isompia ihmismääriä keräävissä sisätiloissa huolehditaan kokoontumisrajoituksista, turvaväleistä ja maskeista.

– Kun tätä on vuosi harjoiteltu, niin alueen dna:han ovat juurtuneet käsidesit ja turvaetäisyyksien pitämiset. Pääosin muualtakin tulleille on selvää, että esimerkiksi kaupoissa käytetään maskeja ja pidetään etäisyyttä, Levin Kivisaari sanoo.

Tunturi on täyttynyt asiakkaista myös Kuusamossa Rukalla, jossa rinteiden aukioloaikoja on pidennetty, jotta asiakkaat jakautuisivat pidemmälle ajalle tasaisemmin. Levin tapaan ravintolat ovat alueella suljettu.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindforsin mukaan pääsiäinen vaikuttaa sujuvan kaikin puolin hyvin.

Myös Lapin poliisista kerrotaan pääsiäisen vieton sujuneen rauhallisesti. Hiihtokeskusten alueella ei ole sattunut mitään isompaa, eikä tietoon ole kantautunut koronarajoituksiin liittyviä rikkeitä.

.
.