Hyppää sisältöön

Boiko Borisovin puolue säilyi suurimpana Bulgariassa – kannatus kuitenkin hupeni ja vastustajat vahvistuivat

Bulgarian parlamenttivaalien tulos enteilee vaikeita hallitusneuvotteluja.

Pääministeri Boiko Borisov menetti kannatustaan ja hänen vastustajansa vahvistuivat. Kuva: Lehtikuva / AFP

Ovensuukyselyiden mukaan pääministeri Boiko Borisovin Eurooppalainen kehityspuolue GERB on saamassa reilun neljänneksen äänistä. Eri tutkimuslaitosten kyselyiden mukaan äänisaalis olisi noin 25–26 prosenttia.

Keskusta-oikeistolaisen GERB-puolueen kannatus näyttäisi laskevan noin yhdeksän prosenttiyksikköä edellisistä vuoden 2017 parlamenttivaaleista.

Puolue on säilyttämässä suurimman puolueen aseman, mutta hallituksen muodostaminen tulee olemaan vaikeaa. Useat muut puolueet eivät halua tehdä yhteistyötä Borisovin kanssa.

Borisovin politiikkaa protestoivat puolueet näyttävät lisäävän kannatustaan ja parlamentista tulee entistä jakautuneempi.

Sosialistit ja populistinen Sellainen kansakunta -puolue näyttävät kyselyiden mukaan saavan 15–18 prosentin kannatuksen.

Koronatartuntojen pelko laski huomattavasti vaali-intoa. Ihmiset ovat arkailleet lähtöä vaaliuurnille.

Myös sairaaloihin pystytettiin äänestyspaikkoja ja vaalivirkailijat tulivat koronakaranteenissa olevien tykö, jotta he saattoivat antaa äänensä.

Muutama tunti ennen äänestystilojen sulkeutumista alle 40 prosenttia äänioikeutetuista oli antanut äänensä. Bulgariassa on 6,7 miljoonaa äänioikeutettua.

Lopullisia äänestystuloksia on odotettavissa yön aikana.