Hyppää sisältöön

Sähkön hinta oli yöllä miinuksella Suomessa ja Ruotsissa – säästö kuluttajalle lähinnä marginaalinen

Yön aikana vallitsi voimakas tuuli, mikä painoi hintoja alas. Sähköä ei voi nykyteknologialla juuri varastoida.

Tuulivoimaloita Lillgrundissa, Ruotsissa.. Kuva: Getty Images

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Pohjolassa vallitsi voimakas tuuli, joka sai tuulivoimalat tuottamaan sähköä täydellä teholla.

Sähköyhtiö Tibberin mukaan suotuisten olosuhteiden ansiosta sähkön hinta painui yöllä miinukselle. Tibberin arviosta kertovat muiden muassa Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun)ja yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Myös Suomessa sähkön hinta on käynyt yön aikana miinuksella, ilmenee Pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin tiedoista (siirryt toiseen palveluun).

Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen kertoo, että hinta oli ensimmäistä kertaa negatiivinen tänä vuonna Suomessa.

– Viime vuonna hinta oli negatiivinen kolme kertaa. Viime vuoden helmikuussa oli ensimmäinen kerta kautta historian, kun Suomessa mentiin negatiiviseksi.

Negatiivisesta sähkön hinnasta hyötyvät eniten ne, joilla sähkön hinta on sidottu pörssiin. Säästö on heilläkin käytännössä hyvin marginaalinen, kun siirtohinnat lasketaan päälle.

Negatiivinen sähkön hinta on paljon yleisempi Tanskassa ja Saksassa, joissa on enemmän tuulivoimaa kuin Suomessa.

Nykyteknologialla sähköä ei pystytä varastoimaan.

– Sähkö on nyt sellaista, että tuotannon ja kulutuksen pitää olla koko ajan tasapainossa. Laajamittaista varastointikeinoa ei ole tällä hetkellä olemassa, mutta teknologiaa kehitetään koko ajan, Paananen kertoo.

Viime vuonna Suomessa hinta oli negatiivinen kolmena eri päivänä yhteensä 9 tunnin ajan. Tänään Suomessa hinta oli negatiivinen viiden tunnin ajan kello 01–06.

Sähkön kulutus kasvaa Pohjois-Euroopassa

Ruotsissa hinnan arvioidaan olleen alimmillaan kello kahden ja kolmen välillä, jolloin kuluttajalle maksetaan 1,5 äyriä kulutetusta kilowattitunnista.

Skandinaviassa tuulee kovaa ja pääsiäisen aikana tuotantolaitokset seisovat, eli kulutusta ei ole, selittää Tibbersin toimitusjohtaja Edgeir Vårdal Aksnes Dagens Nyheterille. Koska lämpötilakin on kohtalaisen korkea, sähköstä on ylitarjontaa.

– Suurimmat voittajat ovat nyt ne, joilla on tuntiperusteinen sähkösopimus. Kello yhden ja kuuden välillä he ovat voineet esimerkiksi ladata sähköautonsa ilmaiseksi, sanoo Vårdal Aksnes.

Sähköyhtiöt pitävät hyvänä, että sähköä kulutetaan myös negatiivisten hintojen aikana, koska tämä pitää sähköverkon tasapainossa.

Pohjolan tuulivoimakapasiteetti vastaa nimellisteholtaan 18:aa ydinvoimalaa. Tibbersin johtaja toivoo silti edelleen lisää uusiutuvan energian kapasiteettia.

– Sähkön kulutus kasvaa Ruotsissa ja Pohjois-Euroopassa kaiken aikaa. Esimerkiksi ruotsalaisista 60 prosenttia harkitsee ostavansa seuraavaksi autokseen sähköauton, sanoo Vårdal Aksnes.

Ruotsissa sähkön hinta on talven aikana kohtalaisen korkea. Viime yö tuo huomattavan poikkeuksen hintakuvaajaan.

Juttua korjattu 5.4.2021 klo 16.20: Tänään Suomessa hinta oli negatiivinen viiden tunnin ajan kello 01–06, eikä neljän tunnin ajan kello 03–07 kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Lue myös:

Tätä ei ole koskaan ennen tapahtunut: Sähkön hinta kääntyy ensi yönä negatiiviseksi

Professori ehdottaa isoa muutosta sähkölaskuun – kalleimpia siirtohintoja laskuttavalle yhtiölle tulee jatkuvasti valituksia: "Monesti kaupoillakin joku tarttuu hihasta"