Hyppää sisältöön

Kovat pamaukset säikäyttivät Etelä-Pohjanmaalla sunnuntaina – kyseessä maanjäristys

Maanjäristys oli todennäköisesti vain kilometrien päässä paikasta, jossa maa järisi vuonna 1979.

Pamahdukset kuuluivat ympäri Etelä-Pohjanmaata. Kuvituskuva Lappajärveltä. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Etelä-Pohjanmaalla säikähdettiin sunnuntai-iltana kahta kovaa pamausta. Asiasta keskustellaan vilkkaasti alajärveläisessä Facebook-ryhmässä, ja myös Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa pamauksista.

Iltalehden mukaan voimakkaat äänet kuuluivat noin kello 23:n aikaan ainakin Alajärvellä, Lappajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä.

Seismologian instituutista vahvistetaan Ylelle, että kyseessä oli maanjäristys.

– Seismisessä raportissa automaattinen arvio magnitudista oli 1,6. Se vaikuttaa oikean suuntaiselta, mutta asiaan voi tulla tietenkin tarkennus, sanoo tutkimusjohtaja Timo Tiira Seismologian instituutista.

Seismologian instituutin seismologit ovat sitä mieltä, että kyseessä oli matala maanjäristys.

– Se oli ehkä noin viiden kilometrin syvyydessä. Huomenna saadaan tarkempia tietoja tästä, Tiira kertoo.

Hänen mukaansa lähistöllä on 2000-luvulla ollut muutama muu matala järistys. Helmikuussa 1979 Alajärvellä oli maanjäristys, jonka magnitudi oli 3,8.

– Eilinen järistys sijaitsi hyvin lähellä tuota 1979 järistystä. Kyse todennäköisesti vain kilometrien erosta, Tiira kertoo.

"Kauhea paukaus"

Alajärveläisessä Facebook-ryhmässä lukuisat ihmiset kertovat äänihavainnoista ja siitä, kuinka ikkunat helisivät. Ryhmässä puhutaan "valtavasta pamauksesta", "kauheasta paukauksesta" ja "painejyrinästä".

Tutkimusjohtaja Timo Tiiran mukaan järistyksiin voi liittyä erilaisia ääniä.

– Se riippuu yleensä myös paikallisesta maaperästä. Usein maanjäristyksen ääntä kuvaillaan niin, että se kuulostaa siltä kuin lumet olisivat rysähtäneet katolta alas.

Kuulitko pamauksia sunnuntaina illalla tai oletko joskus muulloin kuullut kovia ääniä tai havainnut maan tärisevän? Keskustele 6.4. klo 23:een asti.