Hyppää sisältöön

Israelin pääministeri kävi korruptio-oikeudenkäynnissään – maassa yritetään samaan aikaan koota hallitusta

Benjamin Netanjahua odottaa kolme syytettä korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun oikeudenkäynti alkoi
Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun oikeudenkäynti alkoi

Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua koskeva oikeudenkäynti on alkanut Jerusalemissa. Netanjahu oli määrätty olemaan paikalla, kun istunto käynnistyy.

Netanjahu nähtiinkin istumassa musta kasvosuojus kasvoillaan, kun oikeudessa pidettiin alkupuheenvuorot. Pääministeri kuitenkin poistui oikeustalosta hetkeä myöhemmin. Hänen on määrä osallistua myöhemmin tänään hallitusneuvotteluihin.

Netanjahu arvioi oikeudenkäyntiä vallankaappausyritykseksi. Aiemmin hän on arvioinut häntä koskevaa oikeusprosessia noitavainoksi.

– Netanjahu väärinkäytti saamaansa suurta hallitusvaltaa muun muassa vaatiakseen ja saadakseen asiaankuulumattomia hyötyjä suurilta medioilta Israelissa edistääkseen henkilökohtaisia toimiaan, kuten uudelleenvalintaansa, syyttäjä Liat Ben Ari sanoi avauspuheenvuorossaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu (keskellä) odottamassa oikeudenkäynnin alkamista Kuva: AFP

Kolme Tapausta

Netanjahu on kiistänyt kaikki syytökset. Häntä vastaan on kolme syytöstä, jotka Israelissa tunnetaan nimillä Tapaus 1 000, Tapaus 2 000 ja Tapaus 4 000.

Ensimmäisessä Tapauksessa kyse on Netanjahun ja hänen vaimonsa Saran saamista lahjoista, kuten arvokkaista samppanjapulloista ja sikareista. Syyttäjän mukaan kyse oli 700 000 shekelin eli noin 180 000 euron arvoisista lahjuksista, joita antoivat varakkaat liikemiehet.

Tapaus 2 000 koskee sanomalehti Yedioth Ahronothia, jolle Netanjahun sanotaan järjestäneen lisää levikkiä ja saaneen lehden omistalta Amos Mozesilta vastineeksi myönteistä julkisuutta.

Tapaus 4 000 on syytteistä vakavin. Syyttäjän mukaan Netanjahu järjesteli hallinnollisia päätöksiä teleyhtiö Bezeqin pääomistajan Shaul Elovitchin hyödyksi. Bezeqin katsotaan hyötyneen päätöksistä jopa 1,8 miljardia shekeliä, eli noin 460 miljoonaa euroa.

Jos Netanjahu todetaan syylliseksi, häntä uhkaa vuosien vankeus. Oikeudenkäynnistä odotetaan pitkää, ja lopputuloksen päättämiseen menee vielä useita kuukausia.

Netanjahua ei voida kammeta pääministerin paikalta ilman lainvoimaista tuomiota. Siihen voi valitusmahdollisuuksien vuoksi mennä vielä useita vuosia.

Pitkittynyt hallituksen muodostamisen kriisi jatkuu yhä

Maanantai on Netanjahun kannalta tärkeä myös siksi, että maan presidentti Reuven Rivlin käynnistää tänään kaksipäiväiset neuvottelut hallitustunnustelijan nimittämisestä. Niissä presidentti keskustelee puolueiden edustajien kanssa selvittääkseen, kuka voisi onnistua kokoamaan enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvittavat 61 edustajaa 120-paikkaisessa parlamentissa.

Perinteisesti hallitustunnustelijaksi nimitetään se, joka saa lainsäätäjiltä eniten suosituksia, ja hänellä on 28 päivää aikaa hallituksen muodostamiseen.

Israelin parlamentti on tiukasti jakaantunut Netanjahun kannattajiin ja vastustajiin. 12 vuotta pääministerinä olleen Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue sai maaliskuun parlamenttivaaleissa eniten paikkoja, mutta hän ei ole vuosiin pystynyt kokoamaan vakaata hallituskoalitiota.

Maaliskuun vaalit olivat neljännet peräkkäiset kahden vuoden sisällä, joissa selvää voittajaa ei löytynyt.

Rivlin: "Tavallisuudesta poikkeavaa koalitiota voidaan tarvita"

Netanjahua tukevat mitä luultavimmin hänen Likud-puolueensa 30 edustajaa, 16 ultraortodoksijuutalaisten puolueiden edustajaa sekä kuusi äärioikeistolaisen uskonnollisen sionismin puolueen edustajaa. Netanjahu tarvitsisi siis yhdeksän tukijaa lisää.

Hänen vastustajiensa leiri on ideologisesti sirpaloitunut, eikä sillä ole selkeää johtajaa, joten Netanjahu saattaa olla eniten suosituksia saava ehdokas hallitustunnustelijaksi.

Viime viikolla Likud-puolue tosin raivostui, kun presidentti Rivlin antoi ymmärtää, että pelkkä suositusten määrä ei ratkaisisi hallitustunnustelijaa, vaan että hän nimittäisi tehtävään lainsäätäjän, joka voisi muodostaa Israelin jakolinjoja korjaavan hallituksen. Rivlinin mukaan pattitilanteen avaamiseksi voidaan tarvita tavallisuudesta poikkeava koalitio.

Rivliniä syytettiin laajemmasta puuttumisesta asioihin kuin hänen pitkälti seremoniallinen asemansa sallii.

Netanjahun vastustajat ovat kirjava joukko

Netanjahua vastustavien joukossa eniten ääniä sai keskustan Yesh Atid-puolue, joka sai 17 paikkaa. Jotta sitä johtava entinen tv-juontaja Yair Lapid voisi muodostaa hallituksen, hänen pitäisi onnistua yhdistämään Likudista irtaantuneen Gideon Saarin tukijat, Netanjahun kanssa riitaantuneen tiukkaa uskonnollis-nationalistista linjaa ajavan Naftali Bennettin puolueen edustajat ja joukko keskusta- ja vasemmistopuolueita.

Koko kuviossa on erittäin poikkeuksellista se, että kumpikaan parlamentin siipi ei näytä voivan muodostaa hallitusta ilman konservatiivista Raam-arabipuoluetta. Sitä johtava Mansour Abbas on ilmoittanut, että hän on valmis kuulemaan kumpiakin leirejä ja menemään mukaan hallitukseen, toisin kuin arabipuolueet yleensä.

Oikeistolainen uskonnollisen sionismin puolue on kuitenkin sulkenut pois hallitusyhteistyön Raamin kanssa, mikä heittää kapuloita Netanjahun hallituksenmuodostamisrattaisiin.

.
.