Hyppää sisältöön

Jordanian entinen kruununprinssi Hamza ei suostu kotiarestiin ja kiistää vehkeilyn

Pelko Lähi-idän vakauden horjumisesta toi kuningas Abdullahille runsaasti ilmoituksia tuesta.

Jordanian entinen kruununprinssi Hamza ei taivu kotiarestiin. Kuva: Abu Ghosh / AOP

Lähi-idässä Jordaniassa entinen kruununprinssi Hamza on vannonut, ettei aio totella käskyjä liikkumisensa ja viestintänsä rajoittamisesta. Hän ilmoitti asiasta Twitteriin sunnuntaina lähettämässään ääniviestissä.

– En halua tehdä mitään liikkeitä ja kiihdyttää tilannetta. Mutta en myöskään tottele, etten voisi mennä ulos, tviitata tai olla yhteydessä ihmisiin ja että saisin nähdä vain perhettäni, Hamza sanoi.

Jordanian hallinto syyttää Hamzaa yhteyksistä kumoukselliseen salaliittoon, joka vastustaa Hamzan velipuolta kuningas Abdullah II:tä. Ainakin 16 ihmistä on otettu kiinni asiaan liittyen.

Hamza on kiistänyt olevansa missään tekemisissä tällaisten salaliittojen kanssa.

Pieni maa, suuret jännitteet

Hamza on arvostellut äänekkäästi Jordanian kuningashuonetta ja johtajia korruptiosta, sukulaisten suosimisesta ja autoritaarisista otteista muun muassa lauantaina Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle lähettämässään videossa.

– Hallintorakenteemme on ollut viimeiset 15-20 vuotta täynnä epäpätevyyttä. Tilanne on vain pahentunut. Kukaan ei voi puhua tai ilmaista mielipidettään mistään ilman, että häntä kiusataan, pidätetään, häiritään ja uhkaillaan, hän sanoi.

Kuningas Abdullah nimitti vuonna 1999 velipuolensa Hamzan kruununprinssiksi heidän isänsä kuolintoiveen mukaisesti. Viisi vuotta myöhemmin hän kuitenkin vei arvonimen Hamzalta ja nimitti uudeksi kruununprinssiksi poikansa Husseinin.

Jordania on pieni maa, mutta sen vakaudella on paljon merkitystä Lähi-idässä. Tästä syystä Yhdysvallat, merkittävät Persianlahden maat, Egypti ja Arabiliitto kertoivat nopeasti kiinniottojen jälkeen tukevansa kuningas Abdullahia.

Jordanialla on yhteistä rajaa Israelin, miehitetyn Länsirannan, Syyrian, Irakin ja Saudi-Arabian kanssa.

Maassa on Yhdysvaltojen sotilaita, miljoonia karkotettuja palestiinalaisia ja yli puoli miljoonaa pakolaista Syyriasta.

LUE LISÄÄ:

.
.