1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranska

Eliitin ylellisiä illallisia salaisissa luksusravintoloissa Pariisissa – tv-kanavan jutusta tutkinta Ranskassa

Tv-kanavan salaa kuvaamassa videossa eräs mies kertoo, että myös joitakin ministereitä on osallistunut laittomiin ja salaa järjestettyihin ravintolaillallisiin Pariisissa.

Ravintolat ja kahvilat ovat olleet Ranskassa kiinni koronan vuoksi viimeisen viiden kuukauden ajan. Kuva: David Kashakhi / A

Ranskassa syyttäjät ovat ryhtyneet tutkimaan, ovatko mahdollisesti maan ministerit ja muu seurapiirieliitti syyllistyneet koronasääntöjen rikkomiseen osallistuessaan salaisiin illallisiin Pariisissa.

Skandaali sai alkunsa, kun yksityinen tv-kanava M6 (siirryt toiseen palveluun) esitti perjantaina piilotetulla kameralla kuvattua aineistoa luksusravintolasta, missä vieraat nauttivat kaviaaria ja samppanjaa. Ravintolan illallismenun kallein vaihtoehto oli hinnaltaan 490 euroa. M6-kanavan mukaan salainen ravintola oli auki vain ”harvoille ja valituille”.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Videomateriaalista käy myös ilmi, etteivät vieraat tai henkilökunta käyttäneet maskeja ravintolassa. Itse asiassa maskien käyttö oli tilassa kielletty.

– Emme käytä maskeja täällä. Kun ovesta kävelee sisään, ei covid-19-tautia ole enää olemassakaan. Haluamme ihmisten tuntevan olonsa täällä huolettomaksi, sanoo ravintolan henkilökunnan jäsen toimittajille salaa kuvatulla videolla.

Tapaus on aiheuttanut raivoa ranskalaisten keskuudessa, sillä kaikki kahvilat ja ravintolat ovat olleet maassa kiinni koronan vuoksi viimeisen viiden kuukauden ajan. Tilannetta ei suinkaan helpota se, että vajaa viikko sitten presidentti Emmanuel Macron ilmoitti jälleen maan ottavan käyttöön uusia, tiukennettuja rajoituksia kolmen viikon ajaksi.

Yksi osallistujista paljastui

Tv-jutussa haastatellaan ravintolavieraiden joukkoon kuuluvaa miestä, jonka kasvot ja ääni on muutettu videolla tunnistamattomiksi.

Mies kertoo osallistuneensa tällaisille salaisille illallisille jo useita kertoja ja väittää, että vierailijoiden joukossa on ollut myös joitakin hallituksen ministereitä.

Myöhemmin kävi ilmi, että kyseinen herrasmies on entinen tv-juontaja Pierre-Jean Chalençon, joka pyörittää Pariisissa tunnettua luksustapahtumiin keskittyvää Palais Vivienne -paikkaa. Paikassa toimii myös ylellinen ravintola, ja M6-kanavan mukaan sen kuvaama videomateriaali on juuri tästä ravintolasta.

Chalençonin asianajaja myönsi uutistoimisto AFP:lle, että videolla esiintyy Chalençon. Asianajaja kuitenkin kiisti, että laittomille illallisille olisi osallistunut hallituksen ministereitä. Hänen mukaansa Chalençon vain vitsaili videolla puhuessaan ministereistä.

Ministerit: Salaisiin illallisiin osallistuneet syytteeseen

Macronin hallinnon ministerit ilmestyivät kohun jälkeen sankoin joukoin tv-ruuduille tuomitsemaan tapauksen, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun)

Varasisäministeri Marlène Schiappa ja talousministeri Bruno Le Maire sanoivat, että jos käy ilmi, että luvattomille illallisille on osallistunut ministereitä tai kansanedustajia, tulee heitä sakottaa ja rangaista kuin ketä tahansa kansalaista.

Sisäministeri Gérald Darmanin puolestaan totesi, että mikäli tv-jutun tiedot pitävä paikkaansa, tulisi kaikki illallisiin osallistuneet asettaa syytteeseen.

– Ei ole olemassa kahdenlaisia kansalaisia - heitä, jotka saavat juhlia ja heitä, jotka eivät, ministeri totesi.

Pariisin syyttäjäviranomaiset kertovat aloittaneensa nyt tutkinnan, jossa yhtenä rikosnimikkeenä on muun muassa ”muiden ihmisten hengen vaarantaminen.”

Aiheesta muualla:

BBC: Paris police probe 'secret luxury dinner parties (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: French authorities investigate 'clandestine' dinner parties in Paris (siirryt toiseen palveluun)