Hyppää sisältöön

Matkapuhelindata paljastaa: Uudeltamaalta lähdettiin vilkkaasti lomanviettoon muualle Suomeen pääsiäisenä – ollaan kuitenkin kaukana normaalivuosien tasosta

Lapin mökit olivat pääsiäisenä suosittuja, mutta koronaa edeltävään aikaan verrattuna Lapissa oli kuitenkin yhä 13 prosenttia vähemmän ihmisiä.

Laskettelijoita Ylläksellä 1. päivä huhtikuuta. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Teleoperaattori Telian koostaman tilaston mukaan Uudeltamaalta lähdettiin pääsiäisen viettoon vilkkaasti muualle Suomeen. Esimerkiksi kiirastorstaina Uudeltamaalta alkoi Telian datan mukaan noin 72 000 matkaa.

Vuosi sitten vastaava luku oli 22 000, mutta varsin verkkaista viime vuoden liikennettä selittää se, että Uusimaa oli viime vuonna pääsiäisen aikaan suljettuna koronaepidemian vuoksi. Uudenmaan sulku purettiin viime vuonna pääsiäisen jälkeen.

Koronaa edeltävällä ajalla, vuonna 2019, vastaava luku oli 134 000, joten liikenteen vilkastumisesta huolimatta tänä vuonna jäätiin yhä rutkasti normaalivuosien tasosta.

Telian asiantuntijan Tiia Palvimon mukaan tilastoista ei ole mahdollista tunnistaa yksittäisiä ihmisiä tai edes pieniä ryhmiä.

– Luvut on kuitenkin laajennettu kattamaan koko väestö hyödyntämällä markkinaosuus- ja väestötilastotietoa. Luvut kuvaavat siis kunkin päivän osalta matkamääriä, jotka ovat Uudeltamaalta alkaneet ja jatkuneet alle 50 minuuttia kestäneillä pysähdyksillä, Palvimo selventää.

Uudenmaan sulku romautti liikennemäärän viime vuonna

Viime vuonna Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välillä oli pääsiäisen aikaan voimassa liikkumisrajoitus. Tänä vuonna vastaavaa kieltoa ei ollut, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeisti kansalaisia välttämään matkustelua ja viettämään pääsiäistä kotikulmilla.

Esimerkiksi Ylläksellä kotimaan matkailijat ovat pääsiäissesongin pääosassa ihan tavallisinakin vuosina. Tänä pääsiäisenä väkeä oli tunturin täydeltä, mutta hotelleissa oli tyhjempää.

– Kyllä meillä on tunturi ihan täynnä, todella paljon väkeä liikkeellä. Onneksi turvavälejä on noudatettu ja maskeja on pidetty, olemme ehkä jo oppineet nämä yhteiset koronapelisäännöt ja siitä olen tosi iloinen, sanoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Koronaa edeltävään aikaan eli vuoteen 2019 verrattuna Lapissa oli 13 prosenttia vähemmän ihmisiä.

Tieliikenteen automaattisten mittauspisteiden data kertoo, että liikenne esimerkiksi Lapin tunturikeskuksiin johtavilla pääteillä väheni 11-29 prosenttia verrattuna koronaa edeltävän vuoden 2019 pääsiäisen vastaaviin päiviin. Kuva nelostieltä Tervolasta. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Lapin teillä oli hiljaisempaa kuin ennen koronaa

Tieliikenteen automaattisten mittauspisteiden data tukee Telian tilastosta johtamaa havaintoa siitä, että matkustelu ei ihan yltänyt pandemiaa edeltävälle tasolle.

Esimerkiksi Leville johtavalla kantatiellä 79 Rovaniemen ja Kittilän puolivälissä oleva Jääskön mittauspiste rekisteröi kiirastorstaina 11 prosenttia vähemmän ajoneuvoja kuin vuonna 2019. Maanantaina, toisena pääsiäispäivänä pisteen ohitti 16 prosenttia vähemmän ajoneuvoja kuin viime pääsiäisen vastaavina päivinä.

Nelostiellä Kemin ja Rovaniemen välillä pudotus oli samansuuruinen. Sen sijaan länsirajalla valtatiellä 21 Kolarissa liikennemäärä laski kiirastorstaina 20 prosenttia ja toisena pääsiäispäivänä 29 prosenttia toissavuotiseen verrattuna.

Viime vuoteen verrattuna liikenne oli tänä pääsiäisenä Lapin teillä merkittävästi vilkkaampaa: esimerkiksi Kittiläntiellä automaattiset mittauspisteet laskivat noin kolme ja puoli kertaa niin paljon ajoneuvoja kuin viime pääsiäisen meno- ja paluupäivinä.

Koko Suomessa maakuntien väliset matkat tuplaantuivat viime vuoteen verrattuna. Koronaa edeltävään aikaan verrattuna myös koko maan osalta jäätiin matkoissa noin 40 prosenttia normaalivuoteen verrattuna.

Lue myös: