1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto jättää Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden – käytti alkoholia valtuuston kokouksen aikana

Juho Kautto kertoi päätöksestään tänään.

Keski-Suomi
Juho Kautto eduskunnassa 24.10.2019
Pekka Tynell / YLE

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto luopuu Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävästä. Taustalla on hänen viime viikkoinen sekava käytöksensä valtuuston kokouksessa. Kauton käytös aiheutti hämmennystä ja huolta hänen terveydestään.

– Nyt kun olen saanut pääsiäisenä rauhassa miettiä asioita, olen tullut siihen tulokseen, että nyt on vastuullista luopua valtuuston puheenjohtajan tehtävästä. Keskityn nyt hoitamaan kansanedustajan työtäni. Jatkan myös rivivaltuutettuna, kertoo Kautto tiedotteessaan.

Valtuuston kokous jouduttiin keskeyttämään ja puheenjohtaja vaihdettiin, koska Kautto hapuili puheessaan, eikä suoriutunut tehtävistään. Kautto nautti alkoholia kokouksen aikana ja päihtyi.

– Olen erittäin pahoillani toiminnastani ja pyydän anteeksi. Tekemäni on väärin muita valtuutettuja ja kuntalaisia kohtaan. Nolo ja hävettävä tilanne, mutta näin pääsi käymään.

Kautto toteaa tiedotteessaan, että tapaus sai hänet ymmärtämään, että hän tarvitsee apua. Kautto kertoo hakeneensa sitä jo työterveyden kautta.

– Ongelmat ovat kasautuneet etätyöaikana, ja olen hoitanut niitä alkoholilla. Ehkä oli niin, että tarvittiin tällainen ikävä tapaus, että osasin myöntää itselleni asioiden oikean laidan.

Äänekosken vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Virtanen pitää Kauton päätöstä luopua puheenjohtajuudesta yllättävänä, mutta ymmärrettävänä.

– Ymmärrän, että hän haluaa kantaa vastuun tekemisistään. En osannut tätä odottaa, mutta elämä on tällaista. Uudessa tilanteessa olemme ja tästä on mentävä eteenpäin. Toivon Juhon toipuvan. Hän nauttii meidän ryhmän luottamusta edelleen ja minunkin. Haluamme olla tukena, sanoo Virtanen.

Äänekosken vasemmistoliiton valtuustoryhmä aikoo keskustella Kauton tapauksesta lähipäivinä.

Kauton mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on antanut hänelle täyden tuen.

Kautto ei aio kommentoida asiaa julkisuudessa toistaiseksi enempää.

Lisätty Matti Virtasen kommentti kello 16.03

Lue myös:

"Voimakas stressi vaikutti esiintymiseen valtuuston kokouksessa", kertoo kansanedustaja Juho Kautto – kaupunki ei ryhdy toimiin puheenjohtajan sekavan käytöksen takia

Lue seuraavaksi