1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Osassa kouluista jo ekaluokkalaiset kulkevat maskit kasvoillaan – THL: Mitä nuoremmista kyse, sitä epävarmempi hyöty

Lappeenrannassa maskeja suositellaan jo ekaluokkalaisille. Myös Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee kunnille, että pienet koululaiset käyttäisivät maskeja.

kasvomaskit
Ekaluokkalaiset Saima Tynkkynen ja Väinö Haavisto Kaukaan koulun edessä
Lappeenrantalaisen Kaukaan koulun oppilaille suositellaan maskin käyttöä sisätiloissa. Ulkoillessa maskia ei tarvitse käyttää. Kuvassa ekaluokkalaiset Saima ja Väinö.Elli Sormunen / Yle

Kaupunkien käytännöt alakoululaisten kasvomaskien käytöstä vaihtelevat. Esimerkiksi Lappeenrannassa maskit ovat jo rutiinia monille pienille koululaisille, mutta Helsingissä ja Vantaalla niitä ei toistaiseksi ole pidetty tarpeellisena.

Lappeenrannan Kaukaan koulun Saiman ja Väinön mielestä kasvomaskit tuntuivat aluksi oudoilta. Nyt he ovat jo tottuneet maskien käyttöön.

– Pestään ekaksi kädet ja laitetaan maskit, Saima kertoo.

Lappeenrannan kaupunki on suositellut kasvomaskin käyttöä kaikille alakoululaisille maaliskuun viimeisestä viikosta alkaen. Maskisuositus otettiin käyttöön, koska koronavirukselle altistumisista johtuneiden karanteenien määrä lappeenrantalaiskouluissa alkoi nopeasti kasvaa maaliskuussa.

Suositus koskee koulua ja iltapäivätoimintaa, ja se on voimassa sisätiloissa: esimerkiksi omassa luokassa ja ruokalan jonossa.

Lappeenrannan tavoin Turun kaupunki suosittelee kasvomaskia ekaluokkalaisista alkaen, ja ainakin Imatralla on käytössä maskisuositus alakoulun kolmannelta luokalta alkaen (siirryt toiseen palveluun).

THL suosittelee 12-vuotiaille

Kaupunkien omat suositukset ovat tiukempia kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun) maskisuositukset, joiden mukaan kasvomaskia pitäisi käyttää 12-vuotiaasta alkaen.

THL sanoo ohjeissaan, etteivät kasvomaskit "sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana".

THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoo, että suosituksen taustalla on maailman terveysjärjestön WHO:n maskisuositus, jonka takana seisoo myös Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC.

Hänen mukaansa ECDC korostaa, että maskien hyöty riippuu niiden oikeasta käytöstä ja muista käytössä olevista toimenpiteistä, joita maskit voivat täydentää.

– Mitä nuoremmista lapsista on kyse, sitä epävarmempi on maskista saatava lisähyöty, Sarvikivi kirjoittaa.

Hänen mukaansa alueelliset ja paikalliset viranomaiset voivat tehdä harkintansa mukaan myös kansallisista suosituksesta poikkeavia suosituksia omille alueilleen.

THL on tilastoinut (siirryt toiseen palveluun)elokuusta 2020 lähtien varhaiskasvatuksessa ja eri kouluasteilla tapahtuneita korona-altistumisia ja sitä, kuinka suuri osa niistä on johtanut tartuntaan.

Maaliskuun loppuun mennessä oli tilastoitu yhteensä 62 584 altistumista, ja altistuneista 1,5 prosentilla oli todettu myöhemmin koronavirustartunta. Tartunnan saaneiden osuus vaihtelee kouluasteittain: ammatillisessa koulutuksessa osuus on korkein eli 2,6 prosenttia ja lukiossa matalin eli 0,4 prosenttia.

– Kouluihin laadittujen tartunnantorjuntaohjeiden noudattaminen vaikuttaisi ehkäisevän tartuntoja nykyiselläänkin varsin hyvin, Sarvikivi sanoo.

Helsinki noudattaa nyt THL:n linjaa

Uudenmaan kuntien koronakoordinaatioryhmä on kuitenkin nyt päätynyt suosittelemaan, että alueen kunnat harkitsevat kasvomaskin käyttöönottoa myös esi- ja alakouluissa.

Kasvomaskin käyttökehoitus on ollut voimassa lappeenrantalaisissa alakouluissa maaliskuun viimeisestä viikosta lähtien. Maskin käyttämisellä halutaan ehkäistä epidemian leviäminen kouluissa. Toimittaja Elli Sormunen käy Kaukaan koululla Lappeenrannassa tapaamassa ekaluokkalaisia Väinöä ja Saimaa sekä heidän luokkansa opettajaa Annika Lönnrothia.

Suosituksesta huolimatta kunnat tekevät päätöksensä koulujen maskikäytännöistä itse.

Esimerkiksi Helsingin oppilaitoksissa noudatetaan THL:n kansallista linjaa, eli maskisuositus alkaa 12-vuotiaista.

– Arviomme toistaiseksi on, että nuoremmilla maskeja ei tarvita. Olemme toki keskustelleet asiasta ja tiedämme, että joillakin paikkakunnilla pienemmilläkin on maskeja, kertoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Hänen mukaansa ohjeistus muuttuisi, jos THL tai kaupungin epidemiologinen toiminta suosittelisi maskia myös pienemmille koululaisille. Epidemiologinen toiminta on Helsingin kaupungin yksikkö, joka hoitaa tautiepidemioita ja antaa tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa.

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä pohtii lasten maskien käyttöä

Vantaalla kaupunginjohtaja Ritva Viljanen uskoo, että maskilinjausta käsitellään tällä viikolla pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokouksessa. Helsingillä, Espoolla ja Vantaalla on oma koronanyrkkinsä, jonka päätökset ovat samassa linjassa. Ne saattavat toisinaan myös poiketa muiden Uudenmaan kuntien ohjeistuksista. Näin siksi, että pääkaupunkiseutu on tiheimmin asuttua aluetta, mikä vaikuttaa epidemiatilanteeseen.

Pohjolaisen mukaan pääkaupunkiseudulla on pyritty siihen, että käytänteet ovat mahdollisimman pitkälle yhtenäiset.

Alakoululaisille maskeja suositteleva Lappeenranta on pääkaupunkiseudun tavoin koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku eli tartuntamäärä 100 000 asukasta kohden on Helsingin ja Uudenmaan alueella tällä hetkellä noin 260 ja Etelä-Karjalassa noin 139.

Luokanopettaja Annika Lönnroth Kaukaan koulun edessä
Opettaja Annika Lönnrothin mukaan ekaluokkalaiset jaksavat yleensä käyttää maskia hyvin koko koulupäivän ajan.Elli Sormunen / Yle

Lapeenrannassa harjoiteltiin yhdessä

Jos pääkaupunkiseudun kouluissa päädyttäisiin lasten maskien käyttöön, se saattaisi alkaa myös sujumaan, mikäli Lappeenrannan esimerkkiä on uskominen.

Ensimmäisen luokan opettaja Annika Lönnroth Lappeenrannan Kaukaan koulusta kertoo, että oppilaat ovat ottaneet kasvomaskit hyvin vastaan.

Maskien käyttö aloitettiin harjoittelemalla maskien oikeanlaista käyttöä. Osa oppilaista tarvitsee apua maskin laittamisessa, sillä maskit ovat aikuisten kokoa.

– Meillä on ilmeisesti ollut hankaluuksia saada lasten maskeja kouluille ja käytössä on ollut aikuisten maskeja, jotka ovat aika isoja ekaluokkalaisille. Moni oppilas tarvitsee apua siinä, että saa maskin sopivasti kasvoilleen, Lönnroth kertoo.

Ekaluokkalaisen Väinön mukaan maskin saa pysymään kasvoilla, kun maskin lenkkejä kiertää ennen kuin ne laittaa korvan taakse.

– Ne kierretään sieltä, Väinö sanoo.

Ei maskipakkoa

Opettaja Annika Lönnrothin mukaan ekaluokkalaiset jaksavat yleensä pitää maskeja hyvin koko päivän ajan. Jos maskia ei jaksa enää pitää tai tulee huono olo, maskin saa ottaa pois.

– Jos vaikuttaa siltä, ettei oppilas pysty maskin kanssa olemaan, olen ohjannut, että vie se roskiin lopputunnin ajaksi. Ei kuitenkaan ole tarkoitus kärsiä sen kanssa, Lönnroth kertoo.

Luokassa on myös sovittu, ettei maskeilla pelleillä.

Lönnrothin oppilaista suurin osa oppilaista pitää maskia. Pakollista maskin käyttäminen ei kuitenkaan ole, ja mielipidettä maskin käytöstä on kysytty myös oppilaiden huoltajilta.

– Jos joku vanhempi on erikseen toivonut, ettei oma lapsi käyttäisi maskia, emme myöskään ohjaa tätä lasta ottamaan maskia vaan kunnioitamme vanhemman toivetta, Lönnroth kertoo.

Juttua on täydennetty 6.4.2021 klo 18.10 selventämällä pääkaupunkiseudun koronaryhmän roolia.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa

Lue seuraavaksi