1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. törkeä pahoinpitely

Isä ravisteli pientä vauvaansa – hovioikeus kovensi tuomiota

Sakot muuttuivat Rovaniemen hovioikeudessa ehdolliseksi vankeudeksi ja korvaukset nousivat 500 eurosta 11 000 euroon.

törkeä pahoinpitely
Rovaniemen hovioikeus kyltti
Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen hovioikeus on korottanut pientä vauvaansa ravistelleen isän tuomiota. Lapin käräjäoikeuden mukaan mies oli syyllistynyt pahoinpitelyyn, mutta hovioikeus piti tekoa törkeänä pahoinpitelynä.

Hovioikeus katsoi, että isä oli aiheuttanut menettelyllään lapselle hengenvaarallisen tilan, joka olisi hoitamattomana aiheuttanut kuoleman tai ainakin vaikean vammautumisen. Hovioikeus piti moitittavana sitä, että isä oli salannut ravistelun, minkä vuoksi lapsen oireita ei osattu yhdistää väkivaltaan ja hoito viivästyi.

Hovioikeuden mukaan asiassa on tullut ilman järkevää epäilyä näytetyksi, että vauvan vammat ovat aiheutuneet isän tekemästä ravistelusta. Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä sille, että vammat olisivat johtuneet ravistelusta.

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeudessa sakkotuomio muuttui ehdolliseksi vankeudeksi, jonka pituus on 1 vuosi ja 2 kuukautta. Isä tuomittiin maksamaan vahingoittamalleen vauvalle korvauksia 11 000 euroa. Käräjäoikeus oli tuominnut isän maksamaan korvauksia 500 euroa.

Pian teon jälkeen 2,5 kuukauden ikäinen vauva alkoi oksennella ja kuumeilla. Sairaalassa tehdyissä tutkimuksessa lapsella todettiin normaalia enemmän nestettä aivojen pinnalla ja verihyytymät. Vammojen hoito vaati nukutus- ja leikkaustoimenpiteitä sekä pitkiä sairaalajaksoja.

Lapsi voi tällä hetkellä hyvin ja hän on kehittynyt normaalisti, kertoi äiti hovioikeudessa. Yleensä isolle osalle ravistelluista vauvoista jää ainakin oppimis- tai keskittymisvaikeuksia ja siihen liittyy suuri riski aivovaurioille.

Rikos tapahtui Kemissä tammikuussa 2018.

Hovioikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos oikeus myöntää valitusluvan.

Lue seuraavaksi