1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronavirus tarttuu nyt usein ystäviä tavatessa – infektiolääkäri: "Pitää pelata silmäpeliä, kun naama on piilossa", Yle seurasi Pirkanmaan infoa

Pirkanmaalla oli pääsiäisen aikaan suhteessa vähemmän koronatartuntoja, mutta myös testeissä käytiin nyt melko vähän.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pirkanmaalla nähtiin pääsiäisenä suhteessa vähemmän koronatartuntoja kuin parilla viime viikolla on totuttu. Samaan aikaan testeissä käytiin kuitenkin selvästi tavallista vähemmän.

Kun yleensä testituloksia on tullut päivittäin yli tuhat, maanantaina analysoitiin vain vajaat 400 testitulosta.

Ylen toimittaja Anu Leena Koskinen seurasi suorana Pirkanmaan pandemiaryhmän infoa kello 15.30 alkaen.

Mediainfossa koronatilannetta ja alueellisia suosituksia esittelivät johtajaylilääkäri Juhani Sand sekä infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSista.

Pandemiaryhmän mukaan Pirkanmaan koronatartunnat lähtivät pääsiäisen aikaan lievään laskuun. Näytteenotossa on kuitenkin käyty aiempaa vähemmän.

– Toivomme pääsiäisen lomilta palaavien hakeutuvan ripeästi koronatestiin, mikäli ilmenee oireita. Sairaana ei tule mennä julkisiin paikkoihin, työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon, ohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand sanoo.

Sandin mukaan testien väheneminen voi vaikuttaa myös tartuntojen määrään.

– On riski siitä, onko tämä koko totuus. Pitää suhtautua varauksella, Sand kommentoi lukuja.

Vastaanottokeskuksessa laaja tartuntaketju

Tiistaina paljastui uusi laaja koronatartuntaketju, kun Tampereen vastaanottokeskuksessa on todettu koronatartunta 17 turvapaikanhakijalla. Koko 140 asukkaan vastaanottokeskus on karanteenissa.

Ei tiedetä, mistä tartunnat ovat tulleet. Jaana Syrjänen arvioi, että tartuntaketju saadaan pysäytettyä, koska kyseessä on selkeä, yksi yksikkö. Vastaanottokeskuksessa jatketaan seulontoja.

Janne Laineen mukaan tilanne koronaviruksen osalta ei ole ohi, vaikka Suomessa ja Pirkanmaalla näytti lukujen valossa pitkästä aikaa vähän paremmalta. Esimerkiksi Virossa on nyt todella korkea ilmaantuvuus.

Kahden viikon ilmaantuvuus Pirkanmaalla on 89 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Tartuntojen määrä väheni

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin uusia tartuntoja 189. Se on noin sata vähemmän kuin kolmena edellisenä viikkona. Tartunnan lähde saatiin selvitettyä 70 prosentissa tapauksista eli 132 tapauksessa.

40 prosenttia sairastuneista oli jo karanteenissa.

Liki puolet tartunnoista saatiin omasta perhepiiristä, yhteensä 62 tartuntaa. Nämä ovat perheisiin tulleet edellisviikkojen tartuntalähteistä.

Syrjäsen mukaan ei voida vaatia, että muu perhe pakenee esimerkiksi mökille. Olisi hyvä, että sairastunut voisi käyttää omaa huonetta ja omaa vessaa ja häntä hoitaisi henkilö, joka ei itse kuulu riskiryhmään. Myös maskin käyttöä ja tarkkaa käsihygieniaa suositellaan.

– Ei tämä niin vaikea ole kuin norovirus, jonka estämisen leviäminen on haastavaa. Noro tarttuu herkemmin kuin korona, Syrjänen sanoo.

Syrjäsen mukaan ei pidä kuitenkaan tuntea syyllisyyttä, jos koronavirus leviää perheenjäseneltä toiselle.

29 tartuntaa saatiin tuttavien ja ystävien tapaamisista.

– Tapaamisia tulisi järjestää ulkosalla ja niin, että kaikilla on maskit. Nyt pitää pelata silmäpeliä, kun naama on piilossa, Jaana Syrjänen muistuttaa.

Syrjänen kehottaa myös käymään testeissä aktiivisesti. Testin tulos tulee usein jo vuorokaudessa.

Työpaikoilta tuli kymmenen tapausta. Ulkomailta tuli kahdeksan tartuntaa. Vapaa-ajan harrastuksista kahdesta eri sisälajista tuli aikuisille kuusi tartuntaa.

Neljä tartuntaa todettiin viime viikolla vastaanottokeskuksessa. Tällä viikolla selvisi seulontojen jälkeen, että tartuntoja on tullut yhteensä 17.

Yksityisistä juhlista tuli kaksi tapausta. Päiväkodista ja koulusta sekä kimppakyydistä saatiin yksi tartunta. Loput kahdeksan olivat muita tunnettuja koronakontakteja.

Tartunnat lisääntyivät viime viikolla erityisesti 50–59-vuotiailla.

Uudet tiedot Astra Zenecasta eivät ainakaan vielä vaikuta rokotuksiin. Jaana Syrjäsen mukaan koronarokotetta ei voi Suomessa valita. Ainoastaan muutamaa hyvin harvinaista sairautta sairastaville ei suositella tässä vaiheessa Astra Zenecaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan Suomessa tätä rokotetta annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin.

Nuorten etäopetus päättyy

Viikko sitten kerrottiin jo etäopetuksen päättymisestä Pirkanmaan yläkouluissa ja toisella asteella. Opiskelijat palaavat viimeistään keskiviikkona lähiopetukseen.

Pandemiaohjausryhmä muistuttaa, että kouluissa tulisi käyttää maskeja. Maskinkäyttövelvollisuus on myös seudullisessa sekä Tampereen kaupungin joukkoliikenteessä.

Kaikenikäisten lasten ja nuorten harrastustoiminta sisätiloissa suositellaan pidettäväksi tauolla ainakin 18. huhtikuuta asti. Pandemiaryhmä kertoo jatkosta viikon kuluttua.

Pandemiaryhmä olisi viikko sitten halunnut sulkea kuntosalit ja muut yksityiset liikuntasalit. Aluehallintovirasto ei kuitenkaan taipunut pyyntöön.

Aluehallintovirasto perusteli päätöstä esimerkiksi sillä, että Pirkanmaalla sairaalahoidon tarve on jonkin verran lisääntynyt, mutta tällä hetkellä ei ole nähtävissä riskiä sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävästä lisääntymisestä.

Pirkanmaan alue on ollut maaliskuusta asti koronaviruksen leviämisvaiheessa.

Muokattu klo 16.21 kohtaa Astra Zenecan ikärajauksesta.

Lue lisää:

Yksityisiä kuntosaleja ei suljetakaan Pirkanmaalla: Avin mukaan ei ole riskiä, että sairaalahoidon tarve lisääntyisi merkittävästi

Nuoret palaavat lähiopetukseen, kaikki kuntosalit ja muut liikuntatilat halutaan kiinni – Yle seurasi suorana Pirkanmaan infoa

Tampereen vastaanottokeskuksessa on todettu 17 asukkaalla koronatartunta

Uutta tietoa Tapparan koronakohusta: Epäiltyjä pelaajia olikin luultua enemmän, poliisi antoi sakot Tapparan toimihenkilölleis

Lue seuraavaksi