1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Tulvahuippu tuli ja vei mennessään poikkeuksellisen paljon laitureita Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla – riski isoihinkin vahinkoihin oli olemassa

Tulva alkoi aikaisin ja olisi voinut aiheuttaa suurempaakin harmia kuin miltä nyt näyttää. Tilanteesta saa kiittää sään viilenemistä ja tekojärviä.

tulvat
Kyrönjoen Perttilänkoskessa jäät ovat kasautuneet.
Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio ja Sebu Björklund paketoivat kevään tulvatilannetta Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan osalta.

Kevään tulvahuippu koettiin pääsiäisen aikana Lapuan- ja Kyrönjoilla ja läheisillä pienemmillä joilla, kuten Maalahdenjoella ja Laihianjoella. Kyrönjoen jäät lähtivät lauantaina.

Kyrönjoen virtaama oli suurimmillaan sellaisen tulvan tasoa, joka toistuu 5–10 vuoden välein. Tiistaiaamuna tilanne vastasi enää keskimäärin kerran vuodessa olevan tulvan tasoa. Jääpadot ovat pääosin menneet ja sää viileni sopivasti.

Jäälohkareita Kolkin sillan edustalla Vähäkyrössä.
Jäälohkareita Kolkin sillan edustalla Vähäkyrössä tiistaiaamuna.Jarkko Heikkinen / Yle

Huippu koettiin poikkeuksellisen aikaisin: yleensä se on huhtikuun puolivälin jälkeen. Nyt tulva alkoi jo maaliskuussa, jolloin jää oli vielä vahvaa.

– Merkittävien vahinkojen riskit vahingoille asutukselle ja liikenteelle olivat kohtuu suuret, sanoo Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio.

Parin viime viikon ajan varauduttiinkin siihen, että tulvasta voi tulla jopa samanlainen kuin 2013 tai 2018 keväällä.

Kyrönjoen Perttilänkoskessa jäät ovat kasautuneet.
Kyrönjoen jäät ovat perinteisesti suuri vahinkojen aiheuttaja. Tänä vuonna ne lähtivät lankalauantaina.Elina Niemistö / Yle

Vahingot jäivät kuitenkin pelättyä pienemmiksi. Isossakyrössä jääpato nosti kiirastorstaina vettä nopeasti, ja rakennuksia kastui.

Myös veneitä ja laitureita lähti veden matkaan.

– Aina ei osattu aavistaa, että vaikka laituri oli vedetty rannalle, sitä ei ehkä ollut vedetty tarpeeksi pitkälle. Laitureita lähti kyllä tänä vuonna meni poikkeuksellisen paljon, sanoo Rautio.

Koska ojat ja rummut olivat jäässä, vahinkoja aiheutui myös vesistöjen ulkopuolella

Lapuanjoen vesi on pellolla Ylihärmän Liinamaan kylällä.
Lauantaina Lapuanjoen vesi nousi Ylihärmän Liinamaan pelloille.Elina Niemistö / Yle

Kyrönjoella vedenpinta jäi lopulta 15 senttiä rajasta, jolloin luukut olisi avattu ja vettä päästetty pelloille Ilmajoen ja Seinäjoen alueella, jotta Ilmanjoen taajaman tulvariski olisi saatu painettu pienemmäksi.

Luukkujen ja järjestelmien toimivuus oli jo varmistettu, mutta toimenpiteeltä vältyttiin.

Tulvalle oli tänä keväänä otolliset olosuhteet, sillä lunta oli Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla keskimääräistä enemmän. Sulaminen oli nopeaa ja jatkui ympäri vuorokauden.

Sään viileneminen toi helpotuksen, mutta seuraava lämmin jakso kasvattaa taas virtaamia. Seuraavana tulvaa seurataan Perhonjoella.

Lue seuraavaksi