Hyppää sisältöön

Norpan pesälaskennat ovat jälleen käynnissä – Kurkista kanssamme norpan pesään!

Pesälaskenta kertoo parhaiten sen, miten saimaannorpan pesintä on onnistunut.

Saimaannorpan poikanen kurkistaa lumisen luodon takaa.
Vapaaehtoiset henkilöt aloittivat saimaannorppien pesälaskennan pääsiäisenä.

Saimaannorpan pesälaskennat alkoivat pääsiäisenä. Nopeasti edennyt kevät on romahduttanut norppien pesäkinosten katot, minkä vuoksi laskennat on voitu aloittaa. Pesät lasketaan, jotta syntyneiden kuuttien määrä voidaan arvioida.

Muutaman viikon kestäviin laskentoihin osallistuu yli sata henkilöä, joista suuri osa on vapaaehtoisia Saimaan alueen asukkaita. Risto Eronen on ollut pesälaskennoissa mukana liki 30 vuotta. Laskennat tehdään aina työpareittain, ja tänä vuonna Erosen parina hydrokopterilla liikkuu Jaana Modig.

Pesälaskennassa pyritään vuosittain kattamaan koko norpan elinalue Saimaalla. Eronen ja Modig kartoittavat Puumalan alueen pesäkinoksia. Tänä aamuna olemme Lietvedellä ja pääsemme kurkistamaan norpan poikaspesään.

Metsähallitukselta arvioidaan saimaannorpan pesimätalven olleen hyvä, ja että noin 420 yksilön kanta voi kasvaa jopa 20:llä. Vuosi sitten jää- ja lumitilanne oli Saimaalla norpan kannalta heikoin 40 vuoteen.

Naarasnorppa ja kuutti hylkäävät pesänsä vasta keväällä jäidenlähdön jälkeen, jolloin emo vieroittaa kuutin imetyksestä.

Voit keskustella saimaannorpan pesinnästä 8.4. klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

.
.