1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biokaasu

Sulkavuoren biokaasulaitos sai ympäristöluvan – poistoilmajärjestelmän tekniikan myötä ympäristöön ei pitäisi levitä hajuhaittoja

Biokaasulaitoksessa käsitelty jätevesiliete käytetään lannoitteena.

biokaasu
Sulkavuoren luolan suuaukon työmaa.
Tältä keskuspuhdistamon työmaalla näytti viime vuoden lokakuussa. Sulkavuoren puhdistamon on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2025.Jani Aarnio / Yle

Tampereen seudun keskuspuhdistamo on saanut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta ympäristöluvan tulevalle biokaasulaitokselle.

Sulkavuoreen rakennettava puhdistamo tekee jätevesilietteestä metaanikaasua, joka soveltuu polttoaineeksi.

Alun perin Sulkavuoreen suunniteltiin lietteenpolttolaitosta, mutta biokaasulaitos arvioitiin kokonaisuutena edullisemmaksi.

Lietteenpoltolaitokselle myönnettiin ympäristölupa jo vuoden 2018 huhtikuussa, mutta suunnitelmien muutos lietteenpoltosta biokaasulaitokseksi vaati uutta lupakäsittelyä.

Puhdistamon ja biokaasulaitoksen hajukaasut johdetaan 60 metriä korkeaan poistoilmapiippuun. Tampereen seudun keskuspuhdistamo tiedotti, että laitteisto valitaan ja pidetään kunnossa niin, ettei hajuhaittoja pääse ympäristöön.

Ympäristöluvan ehdot penäävät, että mädätysjäännöksenä jäävä liete pitää käyttää maanparannukseen. Jäljelle jäävät ravinteet pääsevät näin takaisin luonnolliseen kiertoon.

Lue seuraavaksi