Hyppää sisältöön

Moottorikelkka upposi järveen – pelastuslaitos haki jäällä odotelleen kuskin pois

Jään paksuus vaihtelee nyt suuresti, joten on parempi pysyä kuivalla maalla.

Kevätjäät ovat petolliset. Kuva: Kari Kosonen/Yle

Moottorikelkka upposi tiistaina jäihin Saimaan Piiluvanselällä Lappeenrannassa.

Kelluntapukuun pukeutunut kuljettaja selvisi osittain uponneen kelkan päältä kuivana jäälle. Hän ei uskaltanut lähteä kävelemään pois, vaan soitti hätäkeskukseen.

Vähän myöhemmin moottorikelkka upposi järveen.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos kävi hakemassa kuljettajan hydrokopterilla pois jäältä ja merkitsi poijulla moottorikelkan uppoamispaikan.

Moottorikelkan nostaminen on omistajan vastuulla.

Meren jäät lähes sulaneet

Pelastuslaitokset ja Suomenlahden merivartiosto varoittavat heikoista jäistä ja kehottavat ihmisiä pysymään poissa jäältä. Jään paksuus vaihtelee tällä hetkellä suuresti.

Merivartiostolla oli useita pelastustehtäviä pääsiäisen aikana Suomenlahdella. Helsingissä Vuosaaressa pelastettiin veden varasta lauantaina hiihtäjä. Jäihin uppoamisen oli havainnut läheisen kerrostalon asukas, joka ilmoitti tapauksesta hätäkeskukseen.

Merivartiostolla oli vastaavanlainen pelastustehtävä aamulla myös Pyhtäällä. Tuolloin veden varaan oli joutunut jäällä kävelemässä ollut henkilö. Kymenlaakson pelastuslaitoksen pintapelastajat nostivat ylös jäihin uponneen, ja hänet toimitettiin hoitoon Kymenlaakson keskussairaalaan.

Kotkan merivartioaseman merivartiomestari Matti Manninen sanoo, että jäätilanne on erittäin heikko itäisellä Suomenlahdella.

– Jäitä on pääasiassa sisälahdilla ja ne ovat heikkoja, sinne ei pidä mennä. Pelastajien on vaikea tai jopa mahdoton päästä paikalle. Näissä tuuliolosuhteissa ei voi käyttää ilmatyynyalusta, talviveneillä ei voida ajaa matalaan ja peltiveneellä ei voi ajaa jäissä, sanoo Manninen.

Talven jääpeite kesti Suomenlahdella muutaman kuukauden.

.
.