1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teiden kunnossapito

Rovaniemen ja Kemin kadut puhdistetaan sepelistä ja hiekasta vasta, kun yöpakkaset ovat ohi

Hiekan ja sepelin poistamisessa käytetään apuna vettä, joka taltuttaa myös katupölyä.

teiden kunnossapito
Rovaniemen Koskikadun pinta, jossa on soraa ja sepeliä. Katu on miltei tyhjä ihmisistä.
Rovaniemen Koskikatu puhdistetaan todennäköisesti parin viikon päästä. Mia Sivula / Yle

Rovaniemen kaduille levitettiin viime talvena noin 5000 tonnia hiekkaa ja osin myös sepeliä liukkautta ehkäisemään. Nyt kadut ovat suurelta osin sulat, mutta hiekoitusta ei ole vielä poistettu. Milloin kadut puhdistuvat, Alltime Oy:n työpäällikkö Tanja Jurvansuu?

– Se riippuu pitkälti keleistä. Yöpakkasten on hyvä olla ohi, ennen kuin aloitamme katujen puhdistuksen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että katujen puhdistus voisi alkaa viimeistään parin viikon päästä, huhtikuun puolivälissä., Jurvansuu sanoo.

Oikean ajankohdan valitseminen on tärkeää. Jos kadut puhdistetaan liian aikaisin, edessä voi olla uusi hiekoitusprosessi. Jos katuja aletaan puhdistaa yöpakkasten aikana, katua ei voi kastella ja katupölyä syntyy enemmän.

Rovaniemen katujen puhdistus tulee viemään kaikkiaan kolmisen viikkoa. Koneet puhdistavat tuolloin katuja yötä päivää keskustasta alkaen.

Kemissä katujen puhdistus aloitetaan heti kun säät sallivat, mahdollisesti jo ensi viikolla, sanoo tiemestarin sijainen, työmaainsinööri Jyrki Happonen.

– Mutta jos lunta sataa, silloin se on yhtä tyhjän kanssa, Happonen sanoo.

Myös Kemissä katujen puhdistus aloitetaan keskustan kaduista. Ensin harjataan isoimmat kadut, sitten pienemmät.

Moni moittii keväistä katupölyä ja kokee hengittämisen silloin hankalaksi. Jotta pölinää syntyisi mahdollisimman vähän, kadut kastellaan ennen harjausta. Myös harjoissa on kastelulaitteet, jotka tuovat lisää kosteutta työhön.

Entä mitä sepelille ja hiekalle tapahtuu, kun se on korjattu pois?

– Sitä käytetään maanläjitykseen tai täyttömaana. Roskaisimmat hiekat, jotka on koottu keskustan alueelta, viedään Rovaniemellä kaatopaikalle, Jurvansuu sanoo.

Lue seuraavaksi