1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Koronakevään haasteet jakoivat tuntemuksia korkeakouluissa – opiskelija: "Vuorovaikutusta muiden kanssa ei pääse syntymään"

Etäopiskelu haastaa eniten opintojensa alkuvaiheessa olevia.

etäopetus
Pauliina Laaki lainaa kirjan
Tampereen yliopiston tilat ovat nyt hyvin hiljaiset. Sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Pauliina Laaki kävi asioimassa pääsiäisen jälkeen yliopiston kirjastossa.Marko Melto / Yle

Noin 40 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista koki kuormituksen lisääntyneen huomattavasti koronaepidemian iskettyä vuosi sitten. Myös muutokset opetustavoissa stressasivat noin 40 prosenttia opiskelijoista.

Näkemykset jakautuvat opiskelijoiden kesken siis hyvin tasaisesti. Lisäksi hieman yli puolet opiskelijoista koki olleensa ainakin osan ajasta masentuneita, yksinäisiä tai surullisia.

Muun muassa nämä seikat ilmenevät Tampereen yliopistossa valmistuneesta raportista (siirryt toiseen palveluun) (linkki vie ulkopuoliseen palveluun).

Aineisto raporttiin kerättiin viime vuoden toukokuussa. Verkkokyselyyn vastasi Suomessa 1 064 korkeakouluopiskelijaa 27 eri korkeakoulusta.

Raportti on osa kansainvälistä COVID-19 International Student Well-being Study (C19 ISWS) -tutkimusta. Sen kokonaisuudesta vastaa Antwerpenin yliopisto.

Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dosentti Pia Vuolanto toimi tutkimuksessa toisena Suomen vastuututkijoista.

– Opiskelijat ovat eri elämäntilanteissa ja sopeutuvat eri tavoin tilanteeseen. Osa ei ole onnistunut jatkamaan opintojaan ja toiset ovat onnistuneet siinä erinomaisesti.

dosentti Pia Vuolanto
Dosentti Pia Vuolanto harmittelee, että opiskelija-arjen eristäytyneisyyden lisäksi tutkijoiden välinen yhteistyö on ollut korona-aikana paljon normaalia vähäisempää.Marko Melto / Yle

Kysely nosti esiin sen seikan, että opiskelijat tukeutuivat viime keväänä erityisen paljon lähisukulaisiinsa. Henkilökohtaista aikaa tarjosivat myös korkeakoulujen tukipalvelut.

Opintojen sujuvuuden ja tunnetilojen lisäksi etäopiskelun alkaminen on vaikuttanut eri tavoin korkeakouluopiskelijoiden alkoholinkulutukseen.

– Osa on lisännyt alkoholinkäyttöään ja osa on vähentänyt sitä. Se voi liittyä sosiaaliseen verkostoon, mutta ongelmaksi voi muodostua se, jos alkoholia käytetään yksinään yksinäisyyden torjumiseen, Vuolanto huomauttaa.

Opintojen vaihe vaikuttaa etäopiskelun sujumiseen

Tampereen yliopiston sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa opiskelevasta Pauliina Laakista kaikenkattava etäopetus on tuntunut välillä raskaalta.

– Vuorovaikutusta muiden kanssa ei pääse syntymään ja ei ole niin helppo kysyä tarvittaessa apua. Zoom-videoyhteydet ja Moodle-oppimisalusta ovat toimineet silti hyvin.

Opiskelija Pauliina Laaki
Pauliina Laaki tapaa opiskelukavereitaan nyt vapaa-ajalla, koska opintoja suoritetaan vain etäyhteyksin. – Moni on jopa muuttanut pois Tampereelta nyt, kun täällä ei ole pakko olla.Marko Melto / Yle

Gradunsa aloittamiseen valmistautuva, kolmatta vuotta opiskeleva Laaki kokee, että etäopiskelu on korostanut opiskelijoiden oma-aloitteisuuden merkitystä. Koulutussisällöistä on omaksuttava olennaisimmat opit.

– Toivotaan, että oma työ on riittänyt.

Luokanopettajaksi opiskelevan Ida Leinon gradu-urakka on jo lähellä valmistumistaan. Hän vaatii tutkielmatyöhön paneutumiseen paljon keskittymistä. Normaalioloissa kotityöskentely ei olisi Leinolle ykkösvaihtoehto.

– On harmi, ettei pääse opiskelemaan kirjaston rauhaan. Pitää työskennellä kotona puolison kanssa, joka myös on etätöissä.

Opiskelija Ida Leino
Opintojensa loppusuoralla olevaa Ida Leinoa etäopiskelu ei niinkään haittaa. Hän on murheissaan opintonsa vasta aloittaneiden puolesta, koska heidän kontaktinsa kurssikavereihin ovat jääneet vähäisiksi.Marko Melto / Yle

Koronakriisin alkaessa viime keväänä Leino oli opiskelun ohella täysipäiväisessä työssä, joten opintojen siirtyminen etämalliin oli hänelle ennemminkin sopiva muutos.

– Kurssien onnistuminen etänä riippuu paljon ohjeistusten onnistumisesta. Keskustelu Moodle-alustalla ei ole kuitenkaan niin hedelmällistä kuin se olisi lähiopetuksessa.

Vuolanto pitää erityisen haasteellisena niiden opiskelijoiden korkeakoulutaivalta, jotka aloittivat sen viime syksynä. Heidän tuntojaan vuosi sitten kerätty tutkimusmateriaali ei tavoittanut.

– Arvioni mukaan heidän joukossaan on heikosti selviytyneitä, joilla on ongelmia opintojensa aloittamisessa. Tutoropiskelijoiden saatavuus ja tapaamisten onnistuminen ovat nyt korostuneet, jotta saadaan aikaan vuorovaikutusta ja pidettyä uudet opiskelijat opintojen parissa.

Muokattu 6.4. kello 17.02: lisätty linkki tutkimuksen raporttiin.

Miten olet onnistunut pysymään opiskeluaikataulussa koronavuoden aikana? Keskustelu aiheesta on auki 7.4. kello 23 asti.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: opiskelijajärjestö pelkää suoranaista mielenterveyskriisiä, ellei nuoria tavoiteta pikimiten.

Koronarajoituksilla yritetään suojata terveyttä, mutta nuoret alkavat oireilla muun muassa mielenterveyspalveluiden riittämättömyyden takia. Opiskelijoita katoaa kursseilta, mutta kukaan ei yritä tavoittaa heitä. Kysyimme yliopisto-opiskelijoiden ja ammatillisten opiskelijoiden edustajilta sekä jalkautuvasta nuorisotyöstä, miten nuoret voivat ja mitä toimia nyt kaivataan tilanteen helpottamiseksi.

Lue lisää:

Tältä näyttää jättikampus, joka tyhjeni yhdessä yössä – yli vuoden tarpeettomana olleet luentosalit ammottavat tyhjänä ja tavarat pölyttyvät

Verkko-opintojen suosio ampaisi ylös koronakevään yhteishaussa, Jyväskylän ammattikorkeakoulu kolmanneksi suosituin

Pitkittynyt koronatilanne näkyy korkeakouluissa ääripäiden kärjistymisenä: osa takoo opintopisteitä ennätystahtiin, osan opinnot miltei pysähdyksissä

Lue seuraavaksi