1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sysmä

Sysmän valtuustossa sekasotku kokoomuksen varavaltuutetuista – maaliskuiset päätökset voivat kumoutua

Valtuuston puheenjohtaja soitteli varavaltuutettuja paikalle kesken kokouksen ja pöytäkirjan tarkastaja päätyi valtuuston puheenjohtajaksi.

Sysmä
Sysmän yhtenäiskoulun ja lukion rehtori maaliskuussa 2020
Sysmän yhtenäiskoulun vt.rehtori Tuula Vuorinen oli päättämässä esimiehensä vaalikelpoisuudesta. Kuvassa Vuorinen kuvattuna koulussaan maaliskuussa 2020.Marjo Pirilä / Yle

Sysmän valtuusto päätti muutamista kiistanalaisista asioista maanantaina 29. maaliskuuta. Valtuustokokouksen asialistalla oli muun muassa hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajiston erottaminen, hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan vaalikelpoisuus Sysmässä sekä valtuuston puheenjohtajan luottamusta punnitsevan valiokunnan puheenjohtajien valinta.

Kokouksessa esitettiin pariin kertaan epäilys, että kokoomus ei ole kutsunut varavaltuutettujaan oikeassa järjestyksessä kokoukseen. Sysmän kunnan hallintosäännön mukaan varavaltuutetut kutsutaan kokoukseen siinä järjestyksessä kuin he ovat menestyneet vaaleissa.

Kokoomuksen varsinainen valtuutettu Sami Leppänen oli poissa tunnin verran kokouksen alusta. Hänen sijallaan toimi Tuula Vuorinen, joka on kokoomuksen kuudes varavaltuutettu. Hän sai vaaleissa 10 ääntä.

Jos varavaltuutetut on kutsuttu kokoukseen väärässä järjestyksessä, päätökset ovat valituskelpoisia ja helppoja kumota oikeudessa. Soittokierros kokoomuksen varavaltuutetuille paljastaa, ettei oikeaa järjestystä noudatettu.

Ensimmäinen varavaltuutettu Heikki Palvaila kertoo saaneensa kutsun kokouksen ollessa käynnissä. Silloin kuudes varavaltuutettu oli istunut jo lähes tunnin kokouksessa.

Mika Järvinen soitti minulle 7 minuuttia vaille 18 ja kysyi, missä olen. Normaalisti kutsu ja esityslista ovat tulleet hyvissä ajoin ennen kokousta, sanoo Palvaila.

2. varavaltuutettu Ville Ruppa kertoo saaneensa kutsun maanantaina iltapäivällä. Hän ei kuitenkaan päässyt kokoukseen, sillä ei ollut paikkakunnalla.

3. varavaltuutettu Jaakko Stålhammarille tuli myös kutsu silloin, kun kokous oli jo käynnissä.

– Yllättävän myöhään tuli kutsu. Ilmeisesti siellä ei ollut tarkkaa tietoa siitä, kuka on jäävi, sanoo Stålhammar.

4. varavaltuutettu Lea Luts ei saanut kutsua.

5. varavaltuutettu Ritva Heinosen mukaan hänelle soitettiin maanantaina illansuussa.

Valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Mika Järvinen selittää virhettä kiireellä.

– Meille tuli aika nopeasti eteen, että yhdellä ihmisellä oli työeste, eikä me oltu varmoja ehtiikö hän kokoukseen. Otin lennosta Tuulan [Vuorisen] siihen, kun hän oli muutenkin ollut paikalla esittelytilaisuudessa.

Järvinen kertoo, että yleensä puheenjohtajalle ilmoitetaan esteellisyydestä ja puheenjohtaja pyytää pöytäkirjan pitäjää tai sihteeriä kutsumaan valtuutettuja järjestyksessä.

– Mutta nyt kun tuli näin äkkiä, niin otin siitä lennosta. En sen enempää edes ajatellut.

Rehtori päättämässä esimiehensä vaalikelpoisuudesta

Heikki Palvaila ei osaa sanoa, miksi hän ei saanut kutsua ajoissa. Hän äänesti viime syksynä valtuustossa kokoomuksen ryhmän vastaisesti ja kannatti valtuuston puheenjohtajan Mika Järvisen luottamuksen selvittämistä tilapäisessä valiokunnassa.

Sysmän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Järvinen
Sysmän valtuuston puheenjohtajan Mika Järvisen luottamusta on ehditty puida talven mittaan tilapäisessä valiokunnassa. Nyt tilapäisen valiokunnan toiminta on ollut katkolla, kun Järvinen on pyytänyt valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Juha-Petri Koponen / Yle

Tuula Vuorinen oli päättämässä muun muassa keskustan Jaakko Palvailan vaalikelpoisuudesta. Jaakko on Heikki Palvailan serkun pojanpoika.

Jaakko Palvaila todettiin äänestyksen jälkeen vaalikelpoiseksi Sysmässä. Vuorinen äänesti sitä vastaan. Vuorinen on syyttänyt hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvailaa työpaikkakiusaamisesta, koska Palvaila arvosteli yhtenäiskoulun vt. rehtorina toimivan Vuorisen koulukiusaamis-kommentteja Ylen MOT-toimituksen julkaisemassa jutussa.

Seuraavassa pykälässä käsiteltiinkin Palvailan erottamista hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan paikalta ko. tapauksen vuoksi. Tuula Vuorinen päätti jäävätä tässä kohtaa itsensä, ja samassa yhteydessä varsinainen valtuutettu Sami Leppänen pääsi osallistumaan kokoukseen. Järvinen pyysi Vuorista kuitenkin jäämään kuulolle, sillä varavaltuutettua tarvittiin taas, kun kokouksen lopulla käsiteltiin pykälää, jossa Mika Järvinen joutui jääväämään itsensä.

Kun hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajiston erottamista alettiin käsitellä, jääväsi myös Avoin Sysmä-ryhmän Lilli Karola itsensä, koska hän on valiokunnan varapuheenjohtaja. Karola on aiemmin ollut kokoomuksen ryhmässä, joten hänen tilalleen olisi pitänyt kutsua kokoomuksen varavaltuutettu. Karola ei ollut etukäteen ilmoittanut asiasta puheenjohtajalle tai sihteerille.

Tässä yhteydessä Järvinen havahtui soittamaan muille varavaltuutetuille. Valtuustokokouksen tallenteessa näkyy (siirryt toiseen palveluun)(siirryt Sysmän kunnan Youtube-sivustolle, poistuminen noin 50 minuutin kohdalla) kuinka valtuuston puheenjohtaja Järvinen lähtee kesken kokouksen soittamaan varavaltuutettuja paikalle.

Sysmän kunnanvaltuutettu Jaakko Palvaila
Keskustan Jaakko Palvaila yritti ottaa kiusaamisongelman esille johtamassaan hyvinvointivaliokunnassa. Sen seurauksena hän menetti asemansa. Juha-Petri Koponen / Yle

Kunnanhallitus valvoo valtuuston päätösten laillisuutta

Kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Juho Hopeasaari odottaa, että kunnanjohtaja tekee esityksen, miten asiaa pitäisi käsitellä valtuuston päätösten laillisuutta valvovassa kunnanhallituksessa.

Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on jätettävä päätös täytäntöön panematta, jos se katsoo, että valtuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai valtuusto on ylittänyt toimivaltansa tai että päätös on muuten lainvastainen.

Pöytäkirjan tarkastaja johti valtuuston kokousta

Kokouksessa kävi myös toinen muotovirhe. Kun Järvinen oli jäävännyt itsensä, valtuustoa tuli johtamaan valtuuston vanhin, Veijo Kare (sit.). Yleensä valtuuston vanhin johtaa kokousta sen aikaa, kun kokous on valinnut puheenjohtajan. Tällä kertaa Kare valittiin johtamaan seuraavan pykälän käsittelyä, vaikka hänet oli myös valittu kokouksen alussa pöytäkirjan tarkastajaksi.

Karen mukaan ongelma on nyt ratkaistu niin, että hän jätti pöytäkirjan tarkistamatta sen pykälän kohdalta, missä hän itse toimi puheenjohtajana. Se tarkastetaan vasta seuraavassa valtuuston kokouksessa. Pykälä käsitteli tilapäisen valiokunnan puheenjohtajien valintaa. Valinta jouduttiin tekemään uudelleen, kun se oli tehty virheellisesti edellisessä kokouksessa.

Tilapäisen valiokunnan tehtävänä on punnita valtuuston puheenjohtajan Mika Järvisen luottamusta. Järvisen mielestä pykälän tarkastamisella ei ole kiirettä. Hän on pyytänyt valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, joten tilapäinen valiokunta ei pääse tämänkään vuoksi kokoontumaan pitkään aikaan.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi