Hyppää sisältöön

Stora Enson päätös yllätti metsäbiotalouden professorin: "Odotin, että liukosellun tuotanto olisi pikemminkin kasvamassa kuin hiipumassa"

Liukosellusta luopuminen kirpaissee vain kerran, sillä Uimaharjussa voi tuottaa normaalia sellua tai jotain muuta sellua.

Stora Enson tiedotti viime viikolla, että yhtiö linjasi jo vuonna 2020 irtaantuvansa maailmanlaajuisesta liukosellusegmentistä viskoosin tuotantoa varten" Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas yllättyi Stora Enson päätöksestä lopettaa kokonaan Xinjiangin viskoositehtaisiin toimitetun liukosellun tuotannon Uimaharjun tehtaallaan.

– Odotin, että liukosellun tuotanto olisi pikemminkin kasvamassa maailmassa kuin hiipumassa.

Kankaan näkemyksen mukaan liukosellun valmistus on lupaava tuotannon ala, jonka kehitysnäkymät ovat huimat.

– Tekstiilien kysyntä kasvaa, ja öljypohjaisille valmisteille etsitään kovasti korvaajia ympäristöystävällisistä puukuiduista.

Liukosellun ympäristöystävällisyys on ollut Stora Enson osalta kyseenalaista, koska metsäyhtiö toimitti sitä Kiinaan saastuttaviin tehtaisiin.

Uimaharjussa koivukuidusta valmistettua liukosellua on käytetty vaatemateriaalina tunnetun viskoosin valmistuksessa.

Stora Enso tiedotti pääsiäisviikolla, että liukosellun valmistus on vain pieni osa kansainvälisen metsäyhtiön tuotantopalettia.

Uimaharjusta ketterästi monenlaista sellua

Metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas ei mielellään visioi Stora Enson Uimaharjun Enocellin tehtaan tulevaisuutta.

– En odota mitään radikaaleja äkkinäisiä päätöksiä. Jos joku selluntuotanto ajetaan alas, niin tuotetaan muuta sellua.

Kangas pitää sellua erinomaisena tukijalkana tehtaan toiminnan jatkuvuuden ja työpaikkojen säilymisen kannalta.

– Näkisin, että tehdas voi jatkossa tuottaa aivan normaalia sellua, joka on hyvä ja monipuolinen tuote maailmanlaajuisesti. Sellu korvaa fossiilisia raaka-aineita monenlaisissa käyttökohteissa.

Ympäri maailmaa toimiva suomalainen metsäyhtiö karsii tuotantoaan Uimaharjussa Pohjois-Karjalassa, jossa on loppumassa liukosellun valmistus.

Stora Enson päätöksellä vaikutuksia koivukuidun kysyntään

Metsäbiotalouden professoria mietityttää, millaisia muutoksia Stora Enson päätös aiheuttaa koivukuidun kysynnälle. Liukosellua on tehokkainta valmistaa koivukuidusta.

– Yllätyin, koska Uimaharjussa liukoselluun käytetään ennen kaikkea koivua ja sitä kautta koivukuidulle on ollut kysyntää. Nyt yksi käyttömuoto näyttäisi olevan häviämässä. Se voi vaikuttaa hintaan ja menekkiin, arvioi Kangas.

Stora Enso haki Uimaharjuun ympäristölupaa tekstiilikuidun valmistamiseksi. Tarkoitus oli perustaa koelaitos. Yhtiö veti hakemuksen pois muutama päivä sitten, pian liukosellu-uutisten jälkeen.

Stora Enso ehti jo aiemmin perustaa tekstiilikuidun koelaitoksen Nymöllan tehdasalueelle Etelä-Ruotsiin yhteistyössä Ikean, Hennes & Mauritzin sekä LSCS Investin kanssa.

Myös Ruotsin laitos on käyttänyt raaka-aineenaan Enocellin liukosellua Uimaharjusta.

– Sinänsä ei ole merkitystä, missä kokeilu ja kehitystyö tehdään. Tuotanto voidaan käynnistää, missä tahansa, arvioi Jyrki Kangas.

Liukosellu ei ole ainoa puukuitu, jota voi mahdollisesti tulevaisuudessa hyödyntää tekstiilituotannossa.

– Suomessa esimerkiksi VTT, Aalto-yliopisto ja Lappeenranta tutkivat erilaisia vaihtoehtoja, kertoo Kangas.

_Juttua korjattu 7.4.2021 klo 9:30.
_

Jyrki Kangas ei ole enää UEFn metsätieteiden osaston johtaja. Hän aloitti vuoden 2021 alussa uuden UNITE-tutkimuslippulaivan johtajana.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: keitä uiguurit ovat ja miksi Kiina on sulkenut jopa miljoona ihmistä leireille Xinjiangissa?

Lue lisää:

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso ilmoittaa luopuvansa liukosellutuotannostaan – ei kommentoi, tehdäänkö sen Kiinaan toimittamasta sellusta eettisesti viskoosia

Stora Enso investoi Uimaharjuun 10 miljoonaa euroa

Enocellin tehdas Uimaharjussa tekee liukosellua myös havupuusta