1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin yliopisto

Lapin yliopistolle luvattu miljoonalahjoitus Kiinasta on yhä saamatta

Kiinalainen suuryrittäjä lupasi yliopistolle yli miljoona euroa lahjoitusprofessuurin menoihin. Rahat ovat saamatta ja professuuri perustamatta.

Lapin yliopisto
Bewin International Sports & Culture Co ltd toimitusjohtaja Marc Gao, Mauri Yläkotola, Eduskunnan puhemies Lohela, Heikki Autto,
Lapin yliopiston lahjoitus julkistettiin näyttävästi kesäkuussa 2016 Arktikumissa Rovaniemellä. Läsnä olivat eduskunnan silloinen puhemies Maria Lohela (ps.), kiinalaisdelegaatiota johtava merihallinnon varapääjohtaja LV Bin ja Bewin International Sports & Culturen pääomistaja ja toimitusjohtaja Marc Gao, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, Lapin yliopiston rehtori Mauri Yläkotola ja Lapin yliopiston silloinen yhteyspäällikkö ja Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto (kok.)Antti Mikkola / Yle

Kesäkuussa 2016 Lapin yliopiston johto ja kiinalaisen yrityksen omistaja järjestivät tiedekeskus Arktikumissa Rovaniemellä lahjoitussopimuksen allekirjoitus- ja julkistustilaisuuden. Tapahtumaan osallistuneet suomalaiset ja kiinalaiset delegaatiot poseerasivat joukkokuvassa. Paikalla oli myös eduskunnan silloinen puhemies Maria Lohela (ps.).

Kiinalainen yrityksen lahjarahalla olisi kustannettu urheilun- ja kulttuurimatkailun professuuri Lapin yliopistolle kymmenen vuoden ajan vuosina 2018–2027. Yliopisto tiedotti asiasta näyttävästi kesällä 2016 (siirryt toiseen palveluun) ja muun muassa Yle kertoi asiasta tuoreeltaan.

Tiedotteen kuvassa Suomen ja Kiinan pienoislippujen koristaman pöydän äärellä kättelevät Lapin yliopiston silloinen rehtori Mauri Ylä-Kotola ja kiinalaisen Bewin Internationalin johtaja. Heidän takanaan taputtaa käsiään muiden muassa yliopiston silloinen yhteyspäällikkö, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto.

– Muistan hyvin toki niitä vaiheita, kun kiinalaisten yhteistyötahojen kanssa tätä suunniteltiin ja tosiaan he jäivät jälkeen siitä aikataulusta, joka suunnitelmissa oli, muistelee Autto.

Autton mukaan hänellä ei ole tiedossa mitään konkreettista syytä, miksi lahjoitus ei ole toteutunut.

Hänen mukaansa Lapin yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat onnistuneet myymään koulutusta Kiinaan, joka valmistautuu vuoden 2022 talviolympialaisiin. Autton mukaan tulevia kiinalaisia hiihtokeskusjohtajia on ollut saamassa maksua vastaan oppia Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisessä tutkinto-ohjelmassa.

Autto otettiin Lapin yliopiston yhteyspäälliköksi hänen pudottuaan eduskunnasta vuoden 2015 vaaleissa ja hän lopetti tehtävässä päästyään takaisiin eduskuntaan vuoden 2019 vaaleissa. Tehtävänä oli muun ohella rahankeruu yliopistolle.

Professori: Lahjoitus julkistettiin hyväuskoisesti ennen aikojaan

Lapin yliopiston professorin Matti Nojosen erityisalana on Kiina. Nojosen mukaan yliopistolla sopimukseen uskottiin liian varhaisessa vaiheessa ja se mentiin julkistamaan.

– Tämä on ehkä klassinen esimerkki siitä, että vähän sinisilmäisesti lähdettiin uskomaan siihen aiesopimukseen ja hyvin hienot seremoniat pidettiin allekirjoitustilaisuudessa. Yhtä pennin penniä tai nykyään sentin senttiä ei ole Kiinasta tullut Suomeen ja yliopistolle. Tämä oli ehkä hyvä muistutus siitä, miten voi käydä, sanoo Nojonen.

Nojosenkaan tiedossa ei ole varsinaisesti syytä siihen, miksi lahjoitusta ei tullut. Nojosen käsityksen mukaan lupauksen tehnyt Bewin Internationalin suuryrittäjä on Lappiin ihastunut ja täällä useita kertoja vieraillut.

Syy voi juontaa Nojosen mukaan Kiinan rahoitusmarkkinoiden tiukennuksista viime vuosina. Pääomien vientiä Kiinasta ulkomaille alettiin rajoittaa ja “turhille” investoinneille luotiin negatiivinen lista. Lahjoitus ulkomaiselle yliopistolle voi olla luokiteltu turhaksi, arvioi Nojonen.

– Kiinasta pakeni ja pakenee edelleen todella paljon pääomaa ulkomaille. Me tiedetään että kiinalaiset ovat ostaneet jalkapalloseuroja, kasinoita ja elokuvateatteriketjuja ja muita tällaisia investointeja ympäri pallon todella merkittäviä määriä. Tämä [lahjoitus yliopistolle] ehkä luokiteltiin osaksi tätä negatiivista listaa, sanoo Nojonen.

Lapin yliopiston nykyinen rehtori Antti Syväjärvi vahvistaa, että lahjoitus on jäänyt lupaukseksi eli kiinalaisen yhtiön lupaamia rahoja ei ole tullut.

Lue seuraavaksi