1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. neulonta

83-vuotias Marjatta Tuominen on pyörittänyt lankaliikettä jo vuosikymmeniä Kauppakeskus Itiksessä – "Ihmiset eivät uskalla tulla tänne", hän kertoo nyt

Koronatilanne on saanut suomalaiset neulomaan, mutta myös vähentämään kaupoissa asiointia.

Neulonta
Marjatta Tuominen, Lanka-vakka kaupan omistaja.
Marjatta Tuomisen mielestä parasta lankakaupan pyörittämisessä on muiden ihmisten kohtaaminen.Kristiina Lehto / Yle

Itiksen Hansasillalla sijaitsevassa Lankavakassa hyllyt hehkuvat sateenkaaren väreissä. Lankoja ja neulomistarvikkeita löytyy sieltä suurissa määrin, mutta asiakkaita ei niinkään.

– Tämä vuosi on poikennut erittäin suuresti ajasta ennen koronaa. Myynti ei ole ollut samaa ollenkaan, toteaa Lankavakan omistaja Marjatta Tuominen.

83-vuotias Tuominen on pyörittänyt liikettä jo 36 vuotta. Nyt hän on huolissaan, että koronan pelko vie vähätkin asiakkaat.

– Joka paikassa sanotaan, että älkää menkö kauppakeskuksiin, älkääkä ainakaan Itäkeskukseen, joten ihmiset eivät uskalla tulla tänne. Se on ongelma. Aamulla joku hyvin häthätää käy, kuvailee Tuominen.

Kauppakeskus Itis määräsi maaliskuussa niin sanotun maskipakon, sillä maskeja ei käytetty keskuksen tiloissa tarpeeksi. Tämän myötä maskien käyttöaste kasvoi 90 prosenttiin.

Marjatta Tuominen esittelee asiakkaalle vetoketjuja Lanka-vakka kaupassa
Koronatilanteen myötä asiakasmäärät ovat pudonneet, kertoo Marjatta Tuominen.Kristiina Lehto / Yle

Monen muunkin yrityksen tilanne on hankala. Yli kuusikymmentä prosenttia Kauppakamarien kyselyyn vastanneista odottaa koronavirusepidemian vaikuttavan negatiivisesti yrityksen liikevaihtoon kahden kuukauden tarkasteluvälillä.

Lisäksi hallituksen kaavailemat mahdolliset liikkumisrajoitukset voivat eriarvoistaa liikkeitä niin, että pienet liikkeet häviävät kilpailussa suurille marketeille. Esitys kuitenkin tyssäsi perustuslakivaliokuntaan ennen pääsiäistä ja se jouduttaneen rakentamaan uusiksi, jos hallitus yrittää vielä edetä asiassa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, missä muodossa ja milloin rajoituksia voisi tulla. Monissa muissa maissa, kuten Irlannissa, on kuitenkin rajoitettu ei välttämättömien tuotteiden myyntiä.

Tuomiselle itselleen liike on hyvin tärkeä. Hän saa työstä virikettä ja piristystä päiviinsä. Yksin asuvalle naiselle asiakkaat ovat hyviä ystäviä ja mukavaa seuraa.

– Monivuotiset asiakkaat tulevat uudestaan ja uudestaan, hän kertoo.

Koronan myötä yhä useampi neuloo

Koronatilanteen ja kotiin eristäytymisen myötä osa suomalaisista on hurahtanut neulomiseen. Villalanka ja muut neulomistarvikkeet on viety käsistä ja sosiaalinen media täyttynyt muhkeista pipoista ja värikkäistä villapaidoista.

Trendin on havainnut myös Lankavakan omistaja Marjatta Tuominen, joka kertoo, että uusia kasvoja on tullut ostoksille liikkeeseen.

– On selvästi havaittavissa, että ihmiset aloittavat neulontaharrastuksen tai palaavat sen pariin, hän kertoo.

Lanka-vakka kaupan myydyin artikkeli on neulelangat.
Suomalaiset ovat löytäneet neulomisen ilon koronan aikana.Kristiina Lehto / Yle

Neulontapuikoilla ja myös maskeihin käytettävillä kuminauhoilla on ollut menekkiä.

– Kuminauhat loppuivat maahantuojaltakin.

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta Tuominen on halunnut pitää liikkeen ovet auki.

– Parasta tässä on se, että voi olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Lue seuraavaksi:

7 viikossa melkein puoli miljoonaa klikkausta – Strömsö-paidan ohje kiinnostaa jo Islannissa asti

Tiedätkö, mistä neulomasi villalanka on peräisin? Kokosimme vastuullisen ostajan muistilistan neuloosista kärsiville

Kauppakeskus Itis siirtyi maskisuosituksesta "pakkoon", sillä maskeja ei käytetty tarpeeksi – "Se lisää sosiaalista painetta", uskoo asiakas Laura Jokela