Hyppää sisältöön

Kapitalismin pelurit ovat maksimoineet voittonsa, väittää Anna Eriksson – tunnetut taiteilijat lataavat suorat sanat koronasta Ylen juttusarjassa

Kun pandemia on kestänyt yli vuoden, optimismi kulttuurialalla alkaa olla loppu.

Kulttuurin, taiteen ja taiteilijoiden tulevaisuus on synkkä, uskoo Anna Eriksson. Kuva: Anna Eriksson

Suomen tulevaisuus on synkkä, sillä sivistys katoaa.

Näin väittää elokuvantekijä, laulaja ja säveltäjä Anna Eriksson Ylen juttusarjassa, jossa suomalaiset eturivin taiteilijat kertovat korona-arjen kuulumisiaan.

– Asian pohtiminen ahdistaa, mutta pohdin sitä silti.

Taiteilija toisena koronakeväänä on jatkoa keväällä 2020 julkaistulle juttusarjalle, jossa ääneen pääsivät klassisen musiikin tähdet. Nyt mukana on tunnettuja tekijöitä myös muilta taiteenaloilta.

Viime keväänä vastauksista huokui optimismi, nyt rinnalle on tullut tunteiden koko kirjo. Eriksson maalaa tartuntaluvuista riippumattoman dystooppisen kuvan pandemian vaikutuksista ihmisiin ja elämään.

– Maailma on repeytynyt kahtia. Toisilta on viety kaikki ja heitä ei enää tarvita mihinkään. Kapitalismin pelurit ovat käyttäneet tilaisuuttaan hyväkseen ja maksimoineet voittonsa, hän toteaa.

Kritiikkiä saavat taide ja taiteilijat, jotka ovat Erikssonin mukaan alistuneet palvelemaan systeemiä, olemaan ensisijaisesti säädyllisiä ja hyviä ihmisiä. Hänen päätelmänsä asiasta on lohduton.

– Elämme hirvittäviä aikoja. Kulttuurimme ei ole koskaan ollut vastaavassa aallonpohjassa. Enkä usko, että sieltä enää noustaan.

Waltteri Torikan liikevaihto laski 94 prosenttia

Laulaja Ismo Alanko murtaa silloin tällöin esiin tulevan myytin siitä, että pandemia olisi taiteilijalle inspiroivaa aikaa. Häneen koronalla on ollut pikemminkin lamauttava vaikutus.

– On vituttanut paljon, mutta en ole kadottanut rakkauttani elämää kohtaan, Alanko sanoo.

Baritoni Waltteri Torikka on optimistinen siitä huolimatta, että hänen mielialansa on ollut ajoittain ahdistunut ja näköalaton.

Torikan puheenvuoro paljastaa, miten korona on vaikuttanut freelancemuusikon toimeentuloon. Laulajan liikevaihto oli tippunut 94 prosenttia, kun hän selvitti asiaa yritystukea hakiessaan.

Waltteri Torikalle tarjoitui pandemian aikana harvinainen työtilaisuus Kansallisoopperan Covid fan tutte -produktiossa elokuussa 2020. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kansainväliset oopperalavat vallannut basso Mika Kares uskoo, että kulttuurialan työsopimusasioihin kiinnitetään entistä tarkempaa huomiota pandemian jälkeen. Hänen mukaansa alalla ajetaan jo nyt muun muassa urheilun puolelta tuttua allekirjoituspalkkiota sopimuksiin.

Yleinen käytäntö on tähän saakka esimerkiksi oopperamaailmassa ollut, että laulajat eivät saa palkkaa harjoituksista, vaan pelkästään toteutuneista esityksistä.

Huoli duunariosaston freelancereista

Näyttelijä-ohjaaja Jussi Lehtosen mukaan koronakriisi on näyttänyt näyttämötaiteilijoille kaapin paikan karulla tavalla.

– Olemme saaneet kokea nahoissamme, ettei meidän ammattimme harjoittaminen ole yhtä tärkeää kuin muiden alojen. Tämä tuntuu niin väärältä, hän toteaa ja muistuttaa, että ilmaisunvapaus ja ihmisten oikeus taiteeseen ja kulttuuriin ovat perusoikeuksia.

Jussi Lehtonen lupaa, että jälleennäkeminen yleisön kanssa tulee olemaan riemuisa. Kuva ajalta ennen koronapandemiaa, vuodelta 2017. Kuva: Outi Kuitunen / YLE

Hiljattain esimerkiksi Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto Teme arvosteli kovin sanoin Suomen hallitusta freelancereiden koronatuista. Valosuunnittelija Mikki Kunttu jakaa huolen.

– Duunariosaston freelancereiden panos kautta esittävän taiteen ja viihteen kentän on ehkä päättäjille näkymätön, mutta äärimmäisen tärkeä. He ovat myös kaikkein haavoittuvimmassa asemassa tässä kriisissä.

Ministereitä ei näy konserteissa, suomii huippukapellimestari Sakari Oramo

Kirjailija Saara Turunen toteaa, että taide tarvitsee ideoita ja pulppuilua kehittyäkseen. Hänestä tuntuu toisinaan kuin aika olisi pysähtynyt.

– Kaikki taiteilijoiden välinen säpinä, kohtaamiset, teatteriesitykset, konsertit, kaikki sellainen on kadonnut.

Saara Turunen on onnellinen siitä, että hän on voinut jatkaa työtään eli kirjoittamista pandemiasta huolimatta. – En kuulu niihin, joilla menisi huonoiten, hän sanoo. Kuva on otettu vuonna 2019. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Kapellimestari Atso Almila kantaa huolta erityisesti nuorista ja vanhuksista. Hän toteaa, että nuorille yksi vuosi on valtava pala elämää ja vanhuksista vaikeaa on niillä, jotka eivät osaa käyttää nettiä ja varsinkin niillä, jotka ovat hoitolaitoksissa.

Kapellimestari Sakari Oramo antaa kritiikkiä päättäjille. Hän väittää, että Suomella ei ole tällä hetkellä yhtäkään ministeriä, jolla olisi omakohtaista kosketusta klassiseen musiikkiin.

– Takana ovat ne päivät, kun vaikkapa Tarja Halonen, Martti ja Eeva Ahtisaari, Harri Holkeri, Liisa Jaakonsaari, Eero Heinäluoma ja Erkki Liikanen olivat säännöllisiä konserttivieraita ollessaan samalla valtakunnan ykköspäättäjien rooleissa.

Muun muassa BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professorina työskentelevä Oramo arvostelee lisäksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon tekemiä valintoja, kun hän perusti työryhmän pohtimaan tapahtumien järjestämistä koronaturvallisesti.

– En koe, että alamme oli millään tavalla edustettuna Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmässä, jossa käsiteltiin turvallisen konserttielämän käynnistämistä epidemian jälkeen. Missä oli Suomen sinfoniaorkesterit ry? Missä taidemusiikkialan vapaan kentän edustus? Kuvittelen, että teatterialaltakin olisi haluttu osallistua.

Lue lisää: