1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkeakoulut

Todistusvalinnan painottuminen korkeakouluhaussa epäilyttää Oulun vaalipiirin kansanedustajia

Todistusvalinnan painoarvon nostaminen korkeakouluvalinnoissa jakaa alueen kansanedustajien mielipiteet.

korkeakoulut
Oulun yliopisto
Todistusten painottaminen korkeakoulu-valinnoissa jakaa alueen kansanedustajien mielipiteet.

Oulun vaalipiirin 18:sta kansanedustajille tehtyyn Ylen kyselyyn vastasi 10 edustajaa. Kuusi oli sitä mieltä, että todistuksella on liian suuri painoarvo valinnoissa, kun taas neljä edustajaa kannatti nykyistä tapaa painottaa todistuksia valinnoissa. Mielipiteet jakautuivat myös puolueiden sisällä.

Kysyimme, onko todistusvalinnalle annettu oikea painoarvo korkeakoulujen opiskeluhaussa?

Kyllä vastasivat keskustan Pekka Aittakumpu, perussuomalaisten Olli Immonen,sdp:n Raimo Piirainen ja kokoomuksen Mari-Leena Talvitie.

Kysymykseen vastasivat ei vasemmistoliiton Merja Kyllönen, keskustan Tuomas Kettunen, Hanna-Leena Mattila ja Juha Pylväs, kokoomuksen Janne Heikkinen sekä sdp:n Tytti Tuppurainen.

Merkille pantavaa on se, että monen edustajan vastauksessa oltiin huolissaan nuorten jaksamisesta perusopinnoissa. Koulumenestyksen painottamisen epäiltiin aiheuttavan nuorille liikaa paineita ja valintatavan johtavan epätasa-arvoon. Todistusvalintojen painottaminen aiempaa enemmän on herättänyt keskustelua myös alan asiantuntijoissa.

Korkeakoulut ottivat vuonna 2020 käyttöön todistusvalinnan. Jatkossa pääosa opiskelupaikoista täytetään yliopistoissa ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammattikorkeakouluissa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanoihin perustuen. Todistusvalinnan lisäksi korkeakouluihin on muita valintaväyliä kuten valintakoe ja avoimen korkeakoulun väylä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi