Hyppää sisältöön

Ruovikkoon vuosikymmeniksi hukkunut Haapajärvi saa uuden elämän Vetelissä

Ely-keskus valmistelee parhaillaan monta vuotta kestävien kunnostustöiden aloittamista.

Vetelin Räyringissä sijaitsevaa Haapajärveä on nykyisellään vaikea löytää maastosta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Vetelin Räyringissä sijaitsevan Haapajärven hiljaiselo järvenä alkoi Patanan tekojärven rakentamisesta vuonna 1966. Haapajärvi sijaitsee Patanan tekojärven alapuolella ja sen läpi virtaa Perhonjoki.

Tekojärvi rakennettiin rajoittamaan Perhonjoen tulvimista, mutta juoksutukset ovat tehneet monenlaista haittaa Haapajärvelle. Sen on Haapajärven rannalla asuva Antti Pöyhönen huomannut:

– Säännöstely pienensi virtauksia ja järvi ei enää puhdistunut, kun tekojärvi rakennettiin. Kalaakaan ei tule. Muutosta on toivottu kymmeniä vuosia.

Järven ympärillä on 210 hehtaaria viljelyksiä. Viljelyksille on tulva-aikoina syntynyt haittaa vesien noususta pelloille ja toisaalta taas järvessä ei ole ollut tarpeeksi vettä kaloille. Asukkaat ovatkin jo 1970-luvulla esittäneet järven kunnostamista.

Järven rannalla asuva Mikko Huhtasaari huomauttaa, että järvi on puskittunyt vuosien varrella yhä pahemmin. Nyt vapaita vesialueita ei löydy. Ely-keskuksen mittausten mukaan järvi on metrin syvyinen. Sen veden korkeus vaihtelee suuresti.

– Kun olin lapsi, Haapajärvessä oli alueita, joissa oli vettä. Veneellä pystyi menemään väyliä pitkin. Kortetta oli oikeastaan vain keskiosassa.

Antti Pöyhönen (vas.) ja Mikko Huhtasaari ovat asuneet Haapajärven rannalla kymmeniä vuosia. Kuva: Raila Paavola / Yle

Järven rannalla asuvat muistelevat vielä 1980-luvun aikoja, jolloin tulvat katkaisivat kulkuyhteydet ulkomaailmaan.

– Silloin piti jopa Viisteentie laittaa poikki. Tie oli syöpynyt tulvissa, eikä esimerkiksi linja-auto päässyt siitä ajamaan, muistelevat Pöyhönen ja Huhtasaari.

Ensin rakennetaan tulvapenkereet

Nyt Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus on saanut Haapajärven kunnostustöille luvan. Noin kaksi miljoonaa euroa maksava hanke kestää useita vuosia.

Työt alkavat tulvapenkereiden rakentamisella tänä syksynä. Samalla myös mahdollisesti aloitetaan Haapalantien matalimpien kohtien korottaminen.

Järvi myös ruopataan, sitä ojitetaan ja vedenkorkeutta nostetaan muun muassa pohjapadon avulla metrin verran.

– Paras parannus on se, että järveen tulee vettä. Linnuille rakennetaan myös kosteikko. Onhan niitä lintuja nytkin, mutta olosuhteet paranevat, visioi Antti Pöyhönen.

Kunnostuksen jälkeen Haapajärven virkistyskäyttö paranee, sillä alueelle syntyy jopa uimaranta sekä veneilypaikkoja.

Jo nykyisellään järvi on keväisin merkittävä muuttolintujen kerääntymisalue ja se on luokiteltu yhdeksi Suomen tärkeistä lintualueista. Jatkossa merkitys lisääntyy, sillä ruoppausmassoista rakennetaan vesialueelle lintujen pesimäsaarekkeita.

Pohjapadon rakentaminen järven laskukohtaan nostattaa veden pintaa. Veden alle jää 13 kiinteistön maita noin 55 hehtaaria. Osa rannan maanomistajista onkin vastustanut kunnostusta. Suurin osa maanomistajista on kuitenkin kunnostuksen kannalla.