1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäähallit

Sodankylän jäähallia rukataan taas, jotta jää pysyisi jäässä ja kosteusongelmat ratkeaisivat

Jäähallin ulkopuolelle rakennetaan myös kesän aikana lisä-ääneneristys, jotta melu ei haittaisi lähistön asukkaita.

jäähallit
Sodankylän jäähalli, katolla on kyltti jossa lukee New Boliden Areena
Mia Sivula / Yle

Sodankylän uuden jäähallin ensimmäiset puolitoista vuotta ovat olleet takkuiset. Jää ei ole pysynyt jäässä ja varastoihin jätetyt tavarat ovat homehtuneet, sillä sisällä on ollut niin kosteaa. Katosta on tihkunut vettä ja jäähallin kylmätekniikkalaitteista syntynyt melu on häirinnyt lähistöllä asuvia ihmisiä.

Sodankylän kunnan tilapalvelupäällikkö Ville Pyhäjärvi myöntää, että ongelmia on ollut. Jäähallissa on takuuaikana havaittu useita isompia ja pienempiä vikoja.

– Pienimmät viat on suurimmalta osin saatu fiksattua, ja niitä korjataan edelleen huhtikuun aikana. Isommista vioista yksi on kylmätekniikkajärjestelmän toimintaongelma, joka on haitannut jään käyttöä. Sitä ongelmaa ratkomme tällä viikolla, Pyhäjärvi sanoo.

Sodankylän jäähalli otettiin käyttöön elokuussa 2019. Hallin rakentaminen maksoi 4,4 miljoonaa euroa.

Katosta tippuu vettä ja kuivatilojen lattiat lainehtivat

Jäähallissa harjoittelevat tällä hetkellä sekä Sodankylän Pallon edustusjoukkue että lasten ja junioreiden joukkueet. Myös monet harrastusryhmät ja koululaiset käyttävät jäähallia.

Sodankylän Pallon edustusjoukkeen joukkueenjohtaja Ville Häkkinen on turhautunut siihen, että ongelmat eivät poistu, vaikka hallia tunnutaan rukkaavan tuon tuosta ja lupauksia tilanteen korjaantumisesta on annettu.

– Ensimmäisenä talvena emme viitsineet hirveästi huudella ongelmista. Jäähallin rakentaminen aiheutti kunnassa jonkin verran vastustusta muissa kuin lajin harrastajissa, ja siksi päätimme seurata tilannetta ja luottaa lupauksiin siitä, että asiat hoituvat. Mutta tilanne on jatkunut tänä talvena ihan samanlaisena, Häkkinen sanoo.

Ville Häkkinen seisoo parkkipaikalla musta takki ja musta pipo päässään.
Sodankylän Pallon edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Ville Häkkinen.Mia Sivula / Yle

Käytännössä ongelmat näkyvät siten, että varustesäilytyskopeissa ei voi säilyttää tavaraa ilman, että se kostuu ja homehtuu. Toimiston katosta tippuu vettä ja lattiat ovat märkinä.

Jäällä ongelma näkyy pahimmillaan siten, että jäällä ei voi luistella. Harjoituksia ja pelejä on jouduttu perumaan.

– Siellä voi olla jään sijaan seisovaa vettä tai niin pehmeä jää, että luistin menee läpi ja sitten tulee kaatumisia.

Häkkinen oli paikalla silloinkin, kun edustusjoukkueen erätauon aikana jäädytetty jää ei ollutkaan luistelukelpoinen. Erätauko oli pakko pitää tuplasti pidempänä, jotta jää ehti jäätyä riittävän kovaksi.

– Ei tämmöinen oikein kuulu 2020-luvulle, Häkkinen sanoo.

Kylmätekniikan kanssa on ollut ongelmia

Tilapalvelupäällikkö Ville Pyhäjärvi sanoo, että jään pehmenemisongelmaa ratkotaan tällä viikolla. Ongelman syy löytyy hänen mukaansa kylmätekniikasta.

– Öljynpalautusjärjestelmään vaihdettiin viime kesänä takuun piirissä komponentti, mutta tilanne ei korjaantunut. Komponentin toimittaja on tässä välissä vaihdettu, ja tällä viikolla saamme uuden komponentin. Öljynpalautusjärjestelmän ongelman pitäisi ratketa sillä, Pyhäjärvi sanoo.

Katosta sisään valuva vesi oli ensimmäisenä käyttövuonna toinen iso ongelma.

– Se asia on korjattu urakoitsijoiden toimesta. Ainakaan tänä vuonna kyseistä ongelmaa ei ole havaittu. Takuu on vesikatteen osalta kymmenen vuotta, Pyhäjärvi muistuttaa.

Kolmas ongelma on varustesäilytyskopeissa oleva kosteus.

– Hallipuolella on kolme lämpövyöhykettä: kaukalon sisällä omansa, katsomossa omansa ja katsomon alla olevassa toimitsija-aitiossa omansa. Katsomon ja toimitsija-aition lämpö ei ole jäädytyskauden alussa riittävä, mikä jäädyttää katsomon alla olevien varastojen seinä- ja kattorakenteita, Pyhäjärvi kertoo.

Kun katsomon ja toimitsija-aition lämpötiloja nostetaan tulevan kesän tauon jälkeen, se nostaa myös varustesäilytyskoppien seinien lämpötilaa.

– Ilmankosteuden kondensoitumisen rakenteiden pintoihin pitäisi tuolloin poistua, Pyhäjärvi arvioi.

Myös Sodankylän jäähallin ilmanvaihtotekniikkaan tehdään tällä viikolla säätöjä. Kesän lopulla toimitsija-aitioon hankitaan lisäksi siirreltävät, väliaikaiset lämmittimet, jotka ratkaisevat osaltaan kondensaatio-ongelmaa. Jos lämmittimistä on hyötyä, toimitsija-aitioihin asennetaan tulevaisuudessa kiinteät lämmittimet.

Korjauskustannukset ovat menneet pääosin urakoitsijan piikkiin

Takuun piiriin kuuluvat korjaukset ovat menneet tähän asti urakoitsijan piikkiin. Suunnitteluvirheitä, jotka olisivat tilaajasta eli Sodankylän kunnasta johtuvia, ei ole ollut.

Kunnalle ei ole syntynyt tämän vuoden puolella jäähallista korjauskustannuksia. Tulevatkin korjaukset maksaa urakoitsija. Lämmittimien kustannus on ainoa kunnalle näillä näkymin tuleva tiloihin liittyvä kustannus tänä vuonna.

– Puhutaan korkeintaan muutamista sadoista euroista, Pyhäjärvi sanoo.

Sodankylän jäähalli ulkoapäin talvisena päivänä
Sodankylän jäähallin ulkopuolelle tehdään lisä-ääneneristys hillitsemään meluhaittaa.Mia Sivula / Yle

Jäähdytyslaitteista aiheutuva meluhaitta sen sijaan synnyttää kunnalle kustannuksia. Melutaso on mitattu eikä se ylitä lain ohjearvoja, mutta asia halutaan silti korjata, sillä lähialueen asukkaat ovat valittaneet melusta.

Hallin ulkopuolelle tehdään nyt lisä-ääneneristys. Rahaa meluseinän rakentamiseen kuluu noin 40000 euroa. Työt on tarkoitus aloittaa toukokuun puolivälissä. Muutostyöt kestävät kuukaudesta puoleentoista.

Lue seuraavaksi