1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työllisyys ja työttömyys

Muusikosta tuli lähihoitaja ja ravintola-ammattilaisesta puutarhuri – tapasimme kaksi tyytyväistä korona-ajan ammatinvaihtajaa

Koronan riepottelema työtilanne on vienyt monet koulun penkille, uuteen ammattiin ja yrittäjäksi.

Työllisyys ja työttömyys
Timo  Rautala kotipihalla Salon Muurlassa
Salon Muurlassa asuva Timo Rautala on innoissaan siitä, että oppii uusia asioita.Lassi Lähteenmäki / Yle

Noin 8 000 keikkaa 40 vuoden aikana. Salon Muurlassa nykyisin asuva Timo Rautala on kaikilla mittareilla mitattuna pitkän linjan muusikko. Rautala on yhtyeensä kanssa esiintynyt lauluilloissa, ruotsinlaivoilla, hoivakodeissa, harjannostajaisissa ja monissa muissa tilanteissa.

Nyt 56-vuotias Rautala joutui uuteen tilanteeseen, kun korona pyyhki keikat alta. Oma ja koko yhtyeen tilanne näytti synkältä. Oli ratkaisujen aika.

Nuoruuden opinnot näyttivät suunnan

Rautala opiskeli nuorena sairaanhoitajaksi ja ehti myös työskennellä alalla ennen siirtymistä kokopäiväiseksi muusikoksi. Tästä hän sai rohkaisun palata samalle alalle töihin.

Salosta löytyi työtä kehitysvammaisten henkilökohtaisena avustajana. Siinä samalla hänelle ehdotettiin koulun penkille menoa.

Hetken mietittyään Timo Rautala haki lähihoitajakoulutukseen. Tämä sopi senkin takia, että vuonna 1990 hän siirtyi kokopäiväiseksi muusikoksi ja psykiatrisen erikoissairaanhoitajan koulutus jäi kesken.

– Menin haastatteluun vähän virne suunpielessä, että eivät kai ne mitään eläkeläisiä tänne ota, mutta siellä oli muutakin vanhempaa väkeä, jotka halusivat siirtyä lähihoitajapuolelle, Rautala muistelee.

Lähihoitajakoulus on Rautalan kohdalla etäkoulutusta kerran viikossa. Henkilökohtaisen avustajan työ toimii samalla työharjoitteluna.

Lähihoitajan paperit ovat Rautalan kourassa noin kahden vuoden kuluttua eli vähän ennen 60-vuotissynttäreitä.

Koronan riepottelema työtilanne on vienyt monet koulun penkille ja uuteen ammattiin. Muusikko Timo Rautala on ryhtynyt lähihoitajaksi ja ravintola-ammattilaisena työskennelleestä Pauliina Timoskasta tuli puutarhuri.

Koulutus on silta uuteen ammattiin

Ammatillinen työvoimakoulutus (siirryt toiseen palveluun) on yksi vaihtoehto tuulettaa omia ajatuksia ja tähdätä uuteen ammattiin. Se on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa. Tätä opinpolkua tarjoavat TE-palvelut kautta maan.

Ammatillisen työvoimakoulutuksen tavoitteena on usein suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai tutkinnon osa. Monilla eri ammattialoilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta.

Jos olet työtön, TE-toimisto tulee vastaan matka- ja yöpymiskustannuksissa. Työvoimakoulutuksen aikana koulutettava saa samaa etuutta kuin työttömänä.

Pauliina Timoska leikkaa puun oksia.
Lietolainen Pauliina Timoska toteutti haaveensa ja kiipeilee nyt hoitamassa puita.Lassi Lähteenmäki / Yle

Ravintola vaihtui omenapuihin

Korona-aika on vienyt varsinkin tapahtuma-alan yritykset ja ravintolat ahdinkoon. Monet näillä aloilla työskentelevät ovat jääneet työttömäksi tai heitä on lomautettu.

Liedossa asuva Pauliina Timoska myöntää, että korona teki todeksi hänen pitkän ajan haaveensa ryhtyä puutarhuriksi. Timoskalla on takana pitkä ura ravintola-alalla. Homma alkoi Porista ja sen jälkeen työ on vienyt muun muassa Lappiin ja lopulta Turkuun.

Timoska opiskeli ammattiopisto Liviassa Kaarinan Tuorlassa ja sen jälkeen hänellä on ollut vauhti päällä. Yritys on perustettu, ja hän huristelee autollaan ympäri lääniä esimerkiksi leikkaamassa omenapuita. Autosta löytyy järeämpi moottorisaha, jolla isompikin puu kaatuu.

Pauliina Timoska ei kadu päätöstään. Puutarhassa näkee kättensä työn tuloksen ja ulkoilmassa on mukava työskennellä.

– Tämä on ollut haave ehdottomasti. Miten upeaa se onkaan, kun mennään puihin, Timoska hehkuttaa.

Korkein muuri on omassa päässä

Suurin jarru työn vaihtamiseen löytyy usein työntekijän omasta päästä. Monet arvioivat omaa osaamistaan liian kapeasti. Siksi hyppy uuteen työhön pelottaa.

TE-palvelujen ohjeen mukaan (siirryt toiseen palveluun) on eduksi, jos tietää, mihin pyrkii. On siis parempi mennä jotain kohti kuin jostain pois. Joskus pienikin muutos voi viedä asioita eteenpäin eikä kaikkia asioita tarvitse ratkaista kerralla.

Timo Rautala kannustaa vaihtamaan alaa rohkeasti. Varttuneempana elämänkokemus auttaa. Samalla tulee motivaatiota, kun huomaa, että tässäkin pärjää.

Uuden oppiminen avaa Rautalan mukaan ajatuksia ihan uusiin sfääreihin.

– Mistä tahansa tykkäät ja saat itselle oikean fiiliksen, niin se kannattaa aina tehdä, Timo Rautala tiivistää.

Timo Rautala viihtyy musiikkihuoneessaan.
Timo Rautala viihtyy kotinsa pihamökissä, jonne hän on vienyt soittopelinsä ja musiikkitallenteita vuosikymmenten ajalta.Lassi Lähteenmäki / Yle

Parempi turva kahden ammatin kanssa

Timo Rautala ei aio jättää muusikon hommia kokonaan. Kun korona hellittää, soittajia ja laulajia taas tarvitaan. Rautala uskoo, ettei hän myöskään jätä terveydenhoitoalan ammattia käyttämättä.

– Kahden ammatin malli antaa turvaa tulevaan.

Lisäksi asioita voi yhdistää kätevästi, sillä musiikki on monelle iso asia. Rautalalla on esimerkiksi tapana laulaa kehitysvammaisten hoidettavien kanssa, joten kitara kulkee mukana työpaikalle.

– Sanoivat jo kouluun pyrkiessä, että pidä vaan koko ajan yllä soittamisen taitoa, Rautala sanoo.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 9.4. kello 23.

Lue myös:

Lomautukset iskivät parhaassa työiässä oleviin – nuoret naiset ovat pääsemässä taas töihin kiinni, mutta nuoret miehet voivat olla liipasimella syksyllä

Ravintoloiden työntekijöistä puolet kärsii nyt toimeentulo-ongelmista – baarimestari alan mustamaalauksesta: "Kuin olisi töissä synninpesässä"

Työpaikka meni alta – mille alalle nyt kannattaa kouluttautua? Uusi ammatti saattaa löytyä yllättävän läheltä

Lue seuraavaksi