Kiristynyt tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä nousi merkittävään osaan puhelinkeskustelussa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) ja Yhdysvaltojen puolustusministerin Lloyd Austinin välillä.
Kaikkonen sanoi puhelun jälkeen Ylelle, että Yhdysvallat haluaa osoittaa vahvan tukensa Ukrainalle.
Jännitteiden lisääntymisestä Ukrainan ja Venäjän välillä on huolta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.
– Tärkeää on, että tulitauko saadaan pitämään ja uudet sotatoimet vältetään.
Puolustusministeri Kaikkonen keskusteli Yhdysvaltojen puolustusministerin kanssa keskiviikkoiltana. Kaikkosen mukaan puhelunkeskustelussa ei tullut ilmi, mitä Yhdysvaltojen julistama tuki Ukrainalle kouraantuntuvasti olisi.
Keskustelussa käytettiin enemmän aikaa Ukrainan tilanteen käsittelyyn kuin Itämeren alueen turvallisuudesta puhumiseen.
Venäjän ja Ukrainan välejä yritetään liennyttää diplomatialla
Puolustusministeri Kaikkosen käsityksen mukaan Venäjän ja Ukrainan välejä yritetään liennyttää diplomatian keinoin.
– On tärkeää, että kaikki osapuolet välttävät toimia, jotka saattaisivat provosoida konfliktin pahenemista, Kaikkonen toivoi.
– Venäjällä on tietysti avaimet käsissään tässä asiassa. On erittäin toivottavaa, että mitään, mikä voisi aiheuttaa uutta konfliktia, ei nähdä alueella, jossa tilanne on muutenkin jo vaikea.
Jännite Ukrainan ja Venäjän välillä on kasvanut viime viikkoina. Venäjä on lisännyt joukkojaan Ukrainan rajalla.
Yhdysvaltojen puolustusministeri keskusteli Ukrainan puolustusministerin Andrii Taranin kanssa puhelimitse viikko sitten ja osoitti tukea Ukrainalle.

Lähiviikkoina ratkaisu Yhdysvaltojen vetäytymisestä Afganistanista
Yhdysvallat on valmistellut joukkojensa vetämistä Afganistanista. Käytännössä Yhdysvaltojen joukkojen vetäytyminen maasta merkitsee myös Suomen kriisinhallintajoukkojen poistumista Afganistanista.
Vanha aikaraja yhdysvaltalaissotilaiden vetäytymiselle oli vappu vajaan kuukauden kuluttua.
– Aivan lähiviikkoina täytyy ratkaista se, miten Afganistanin suhteen edetään, Antti Kaikkonen arvioi.
– Kyllä realiteetti on se, että jos jossain kohtaa oli suunnitelmissa, että liittouma olisi 1.5. alkaen poissa Afganistanista kokonaisuudessaan, niin kyllä tuon aikataulun saavuttaminen on erittäin vaikeaa – ellei mahdotonta.
"Kun korona sallii", ministerien tapaaminen suunnitelmissa
Antti Kaikkosen mukaan keskustelussa puolustusministerit totesivat yhteisen tahdon Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön jatkamisesta myös tulevaisuudessa. Yhteistyö oli keskustelussa todettu hyväksi.
Yhdysvaltojen puolustusministeri on tietoinen ja kiinnostunut Suomen ja Ruotsin viime vuosina laajentuneesta puolustusyhteistyöstä. Yhteistyötä on myös kolmenkeskisesti Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kesken.
– Kun korona sallii, niin nähdään toivottavasti puolustusministeri Austinin kanssa kasvotustenkin joko Yhdysvalloissa tai Euroopan maaperällä ja katsotaan yhteistyön jatkoaskelia.
Hävittäjähankinta: "Yhdysvaltain kollega kehui omia koneitaan"
Myös Suomen hävittäjähankintaa sivuttiin puhelunkeskustelussa.
– Yhdysvaltain kollega, noh, kehui omia koneitaan, samaan tapaan kuin muidenkin tarjouskilpailussa olevien maiden ministerit kehuvat omiaan, Kaikkonen hymähtää.
Tarjouskilpailu Ilmavoimien hävittäjähankinnasta on loppusuoralla. Viisi kilpailussa olevaa valmistajaa jättää vastaukset kevään aikana. Ratkaisu uudesta hävittäjästä tehdään vuoden lopulla.
Kaikkosen mukaan Suomella ja Yhdysvalloilla on samantapainen käsitys Itämeren turvallisuustilanteesta.
– Suomen osaaminen, näkemykset ja tuntemus Venäjästä kiinnostavat kyllä Yhdysvalloissa. Jonkun verran tästä käytiin keskustelua.
Kaikkosen ja Austinin puhelinkeskustelu oli ministerien ensimmäinen kahdenkeskinen yhteydenpito Austinin tammikuisen nimittämisen jälkeen.
Molemmat ministerit osallistuivat kyllä etäyhteyksien varaan järjestettyyn sotilasliitto Naton puolustusministerikokoukseen helmikuussa. Suomi oli kutsuttu kokoukseen yhdessä Ruotsin kanssa.
Korona varuskunnissa: "Virheitäkin voinut sattua, tilanne hallinnassa"
Puolustusministeri Antti Kaikkonen kommentoi Ylelle yhdysvaltalaisministerin puhelun lisäksi koronatilannetta varuskunnissa.
Maasotakoulussa Haminassa on tullut ilmi kymmeniä tartuntoja varusmiehillä. Varusmiesliitto on arvostellut Puolustusvoimia hitaasta reagoinnista koronatapauksiin varuskunnissa ympäri Suomea.
– Tautimäärät muutoinkin pari-kolmekymppisillä aikuisilla ovat olleet keväällä korkealla ja se on väistämättä näkynyt varuskunnissakin.
Kaikkosen mukaan Puolustusvoimat on onnistunut koronaviruksen torjunnassa hyvin, vaikka tartuntaryppäitä on joissakin varuskunnissa ollut. Varuskunnissa on koulutuksessa yli 10 000 varusmiestä.
– Kyllä siellä sitten joitakin virheitäkin on voinut tässä suhteessa sattua. Tilanne on hallinnassa ja holtittomia tartuntaketjuja ei ole liikkeellä, Kaikkonen vastaa Varusmiesliiton arvosteluun.
Kaikkosen käsityksen mukaan korona on tullut varuskuntiin pääasiassa varusmiesten tai kantahenkilökunnan vapaa-ajalta.
Voit keskustella Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyöstä sekä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta torstaihin 8.4.2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.
Lue lisää:
Senaatti hyväksyi Lloyd Austinin nimityksen – Yhdysvallat sai ensimmäisen mustan puolustusministerin