1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

“Kesällä äänestyspaikkoja voi olla myös ulkona” – lähes kaikki Kaakon kansanedustajat pitäisivät kuntavaalit kesäkuussa

Kansanedustajat uskovat epidemiatilanteen rauhoittuvan kesään mennessä.

Koronatilanteen vuoksi kuntavaalit siirrettiin jo kertaalleen. Kuva on otettu viime kuntavaalien äänestyspäivänä. Kuva: Carmela Walder / Yle

Maaliskuussa Yle kysyi Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta, että pitäisikö kuntavaalit siirtää syksyyn, jos koronatilanne ei helpota kesäkuuhun mennessä.

Kyselyyn vastasi 10 kansanedustajaa 17:stä. He olivat puoluekantaan katsomatta lähes yksimielisiä siitä, että vaaleja ei tule siirtää enää toistamiseen.

Ainoastaan SDP:n Anneli Kiljunen vastasi kyllä. Hänkin uskoo epidemiatilanteen hellittävän kesään mennessä niin, että vaalit saadaan järjestettyä.

– Korona on osoittautunut erittäin vaikeaksi, samoin siihen liittyvät muuntovirukset. Me etenemme aina terveys edellä. Jos terveys edellyttää, että kuntavaaleja on siirrettävä, niin mielestäni niitä pitää siirtää, Kiljunen sanoo.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) kannattaa vaalien siirtämistä uudelleen, jos epidemiatilanne sitä vaatii. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Samaa puoluetta edustavat Niina Malm (sd.) ja Paula Werning (sd.) eivät osanneet sanoa kantaansa.

– Kuntavaalien siirtäminen on poikkeuksellinen toimi, joka vaatii erityiset perustelut ollakseen välttämätön. Siksi ennakoiminen on juuri nyt vaikeaa, Malm kirjoittaa vastauksessaan.

Kesävaalien turvallisuuden eteen on tehtävä kaikki mahdollinen

Keskustan ja kokoomuksen kansanedustajien mielestä nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta vaalit saadaan kesäkuussa järjestettyä.

– Nyt pitää toimia, jotta tautitilanne saadaan haltuun ja, että äänestämiseen käytetään kaikki mahdolliset keinot joilla varmistetaan luotettavat ja terveysturvalliset vaalit, kirjoittaa kokoomuksen Ville Kaunisto vastauksessaan.

Lähes samoin sanoin vastasi keskustan Ari Torniainen.

Perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtoa keväästä kesään. Myös kansanedustajakyselyssä heidän kantansa on tiukka ei.

Jani Mäkelän (ps.) mukaan vaalien valmistelussa ei ole varaa epäonnistua toistamiseen.

– Se alkaa mennä jo demokratian halveksumiseksi, jos ei vaalit kahdenkaan kuukauden jälkeen onnistuisi, Mäkelä sanoo.

Kansanedustaja Jani Mäkelän (ps.) mielestä kuntavaalien turvalliseen järjestämiseen on jo saatu kaksi kuukautta lisäaikaa. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Perussuomalaisista erotettu Ano Turtiainenkin on sitä mieltä, että vaalien siirtäminen uudelleen olisi viimeinen niitti demokratialle.

Sheikki Laakson (ps.) mukaan saattaa käydä niinkin, että syksyllä epidemiatilanne on pahempi kuin kesällä.

– Nytkin siirrossa voi käydä niin, että vaalit järjestetään vielä hankalammassa tilassa, Laakso kirjoittaa vastauksessaan.

Ulkoäänestyksessä tuuletus järjestyisi ongelmitta

Kaksi savonlinnalaista kansanedustajaa, Heli Järvinen (vihr.) ja Hanna Kosonen (kesk.) kannattavat kesävaaleja siitäkin syystä, että silloin äänestyspaikkoja voi järjestää ulos.

Hanna Kososen mukaan oikeusministeriö on jo viestinyt ulkoäänestyksen mahdollisuuksista. Vaalit järjestävä kunta voi itse päättää äänestyspaikat.

– Löytyy varmasti paikkoja, joissa on katosta ja saadaan turvavälit kuntoon. Tuuletus järjestyy hyvin ulkoilmassa. Uskon, että näitä ulkoäänestyspaikkoja tullaan hyvinkin näkemään Suomessa ensi kesänä, Kosonen sanoo.

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) ajattelee, että ulkoäänestyspaikkojen vuoksi kesä on hyvä ajankohta vaaleille. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

_Voit keskustella aiheesta 9.4. klo 23.00 saakka. _