1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

Kemijärven kaupunki irtisanoi laittomasti opettajan – kaupunki tuomittiin maksamaan 18 000 euroa hyvitystä

Käräjäoikeus piti täysin selvänä, että opettaja on päätetty irtisanoa virastaan jo ennen käytyä yt-neuvottelua.

Irtisanottu opettaja voitti riidan irtisanomisestaan. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemijärven kaupunki on hävinnyt riidan opettajan irtisanomisesta Lapin käräjäoikeudessa. Kaupunki irtisanoi opettajan kesällä 2019. Perusteluna oli hänen opettamiensa aineiden opetuksen olennainen ja pysyvä väheneminen.

Opettaja oli voittanut irtisanomiskiistan aiemmin jo Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa, joka kumosi irtisanomisen perusteettomana viime marraskuussa. Hallinto-oikeuden päätös ei ole lainvoimainen, sillä kaupunki on vienyt asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Opettaja nosti asiasta kanteen käräjäoikeudessa viime joulukuussa. Hänen mukaansa irtisanomisperuste ei ollut todellinen vaan syy on ollut häneen henkilönä liittyvä. Opettaja katsoi, että hänet oli valikoitu irtisanottavaksi jo ennen neuvottelujen päättymistä, todennäköisimmin jo ennen niiden alkamista. Opettaja vaati kaupungilta yhteistoimintalain mukaista 20 000 euron hyvitystä

Kemijärven kaupunki vaati kanteen hylkäämistä perusteettomana.

Käräjäoikeus piti täysin selvänä, että opettaja on päätetty irtisanoa virastaan jo ennen käytyä yt-neuvottelua. Oikeuden mukaan kaupungin päätös käyttää epäpäteviä opettajia irtisanotun opettajan sijaan tukevat väitettä häneen kohdistuvasta tahallisesta kiusanteosta. Opettajan opintovapaaesityksen käsittelemättä jättäminen viittaa samaan suuntaan, käräjäoikeus totesi.

Oikeuden mukaan vastaaja eli Kemijärven kaupunki on menetellyt tahallisesti ja irtisanottu opettaja on oikeutettu hyvitykseen. Käräjäoikeus katsoi hyvityksen määräksi 18 000 euroa. Lisäksi kaupunki velvoitetaan korvaamaan opettajan yli 15 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa Rovaniemen hovioikeuteen.