1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lämmitys

Kotimaista energiaturvetta korvataan nyt tuontihakkeella – hakkeen kova kysyntä voi kasvattaa monen lämpölaskua

Energiahakkeen tuonti on yli nelinkertaistunut viidessä vuodessa.

lämmitys
Luumäen Energian voimalaitoksen hakekasa
Haketta tuodaan yhä enemmän Suomeen.Kare Lehtonen / Yle

Luumäen kunnassa Etelä-Karjalassa luovuttiin maakaasun käytöstä lämmön tuotannossa viisi vuotta sitten. Taavetin kuntakeskukselle kaukolämpöä tuottavan lämpölaitoksen polttoaineeksi valittiin hake.

– Hintakysymys oli se suurin asia, kun tämä päätös tehtiin, lämpölaitosta pyörittävän Luumäen energian toimitusjohtaja Juha Inkilä kertoo.

toimitusjohtaja Juha Inkilä Luumäen Energia Oy
Luumäen energia uskoo hakkeen tulevaisuuteen.Kare Lehtonen / Yle

Tilanne on nyt muuttumassa hinnan suhteen. Puuenergian hinta on ollut jo useamman vuoden kasvussa. Kasvua pönkittää entisestään odotettua nopeampi energiaturpeen käytöstä luopuminen. Sitä korvataan etupäässä hakkeella.

– Kyllä paineita hakkeen hinnannousuun on ollut ja se on hiukan noussut viime vuosina. Suhtaudumme kuitenkin edelleen luottavaisesti hakkeen tulevaisuuteen polttoaineena, Inkilä sanoo.

Hinta noussut

Tilastokeskuksen mukaan energiahakkeen hinta on noussut noin 8 prosenttia vuodesta 2017. Suurin osa hinnannoususta tapahtui viime vuonna.

Hakkeen hinnannousulla on laaja vaikutus, koska sitä käytetään monen kunnan lämpölaitoksen polttoaineena. Energiahakkeen hinnannousu asettaa näin nousupaineita myös kaukolämmön hinnalle näissä kunnissa.

Tuonti patoaa hintapainetta

Luumäen energialle haketta toimittavassa Metsänhoitoyhdistys Kaakossa on havaittu hakkeen kysynnän lisääntyminen. Toiminnanjohtaja Jarmo Haimilan mukaan kysyntä lähti nousuun jo ennen kuin energiaturpeen alasajo kiihtyi nykyiselleen.

– Tämä on vaikuttanut markkinatilanteeseen erityisesti valtakunnan tasolla jo jonkin aikaa. Haketta kysytään nyt yhä kauempaa, Haimila kertoo.

toiminnanjohtaja Jarmo Haimila Metsänhoitoyhdistys Kaakko
Metsänhoitoyhdistys Kaakon toiminnanjohtaja Jarmo Haimilan mukaan hakkeen kysyntä on lisääntynyt. Kare Lehtonen / Yle

Energiahakkeen hinnannousua hillitsee tuonnin voimakas lisääntyminen. Haketta tuotiin viime vuoden tammi-syyskuussa noin 20 prosenttia edellisvuotta enemmän erityisesti Venäjältä.

Tuontihakkeen käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa onkin yli nelinkertaistunut vuodesta 2015.

Tuontihakkeen osuus on nykyään jo yli 20 prosenttia voimaloiden polttamasta hakkeesta, kun se vuonna 2015 oli vain noin 6 prosenttia.

Kuljetuskustannukset hillitsevät hintoja

Myös kuljetuskustannukset hillitsevät energiahakkeen hintarallia. Kotimaista haketta ei kannata kumipyörillä kovin kauaksi kuljettaa.

– Meidän haketoimituksille kuljetussäde on noin kolmekymmentä kilometriä, Metsänhoitoyhdistys Kaakon toiminnanjohtaja Jarmo Haimilä sanoo.

Luumäen Energian voimalaitoksen energiapuuta ja risuja
Luumäen energian hakkeen raaka-aine tulee lähimetsistä.Kare Lehtonen / Yle

Luumäen energia ei aio ainakaan näillä näkymin ostaa ulkomaista haketta. Hinnan lisäksi merkitystä on myös sillä, että lähimetsien hakkeen käyttö pistää rattaita pyörimään paikallistaloudessa.

– Se luo monenlaista taloudellista toimintaa paikallistalouteen. Lisätuloja tulee niin metsänomistajille kuin haketoimittajille että hakkuriyrittäjille ja kuljetusliikkeille toimitusjohtaja Juha Inkilä huomauttaa.

Lue seuraavaksi