Hyppää sisältöön

Näin Kosti-koira etsii koronavirusta rakennustyömaalla – viime viikolla nuuhkittuja oli 200, joista koirat merkkasivat "kuumiksi" 38 henkilöä

Isot rakennusliikkeet SRV ja YIT ovat kokeilleet koronakoirien käyttöä työmaillaan ennaltaehkäistäkseen koronatartuntoja.

Koronakoira nuuhkii käytettyjä maskeja.
Labradorinnoutaja Kosti etsii koronavirusta käytetyistä maskeista rakennustyömaalla. Kuvaustilanteessa Kostille laitettiin harjoitusmaski merkattavaksi muiden sekaan.

Sairaalatyömaan pyöröportin läpi kulkee jatkuva virta huomioväreihin pukeutuneita ammattilaisia. Siltasairaalan rakennustyömaalla Helsingin Meilahdessa työskentelee parhaimmillaan 400 henkilöä päivittäin.

Yhdellä työntekijöistä on huomioliivin sijaan mustat valjaat ja rauhallinen katse.

Labradorinnoutaja Kosti on menossa iltapäiväksi töihin Helsinki–Vantaan lentoasemalle, mutta sitä ennen se käy näyttämässä taitojaan rakennustyömaalla.

Käytetyt maskit on ripustettu koukkuihin koronakoiran haistelua varten. Kuva: Matti Myller / Yle

Tuoreen raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) rakennusalan työntekijöillä on nyt isoin riski sairastua koronaan. Helsinki Graduate School of Economics listasi 25 suurimmassa riskissä olevaa ammattiryhmää. Rakennusalan ammattilaiset eroittuivat selvänä kärkenä.

Vielä viime keväänä ja syksynä raportin arvion mukaan suurimmassa tartuntariskissä olivat terveydenhuollon ammattiryhmät.

Koirien avulla voidaan ennaltaehkäistä virustartuntoja rakennustyömaiden lähityössä

Isot rakennusliikkeet YIT ja SRV ovat päättäneet kokeilla lentoasemalta tuttuja koronakoiria apuna viruksen jäljitystyössä.

YIT kertoo tiedotteessaan, että kokeilussa on mukana useita työmaita pääkaupunkiseudulla. Käytetyt maskit kerätään työmaalla näytepurkkeihin ja näytteet toimitetaan koronakoirien koulutuskeskukseen, Suomen hajuerottelu -yhdistys Wise Nosen koirille.

Kosti istuu maskin viereen merkiksi mahdollisesta koronaviruksesta. Kuvaustilanteessa koiralle ripustettiin ns. harjoitusmaski muiden sekaan. Kuva: Matti Myller / Yle

SRV puolestaan kokeilee mallia, jossa koira työskentelee rakennustyömaalla.

SRV:n turvallisuuspäällikkö Aleksi Auer kertoo, että sairaalatyömaalla oli valmiina sopiva tila testaukseen, koska ulkopuolisten vierailut työmaalle on koronan vuoksi keskeytetty ja vierailijavarustekontti seisoo tyhjillään.

– Yksittäinen henkilö tuo sinne oman maskinsa nuuhkittavaksi ja poistuu sen jälkeen tilasta. Sitten koirakko tekee näytteen hajuerottelun ja vahvistaa merkattavat kahdella eri koiralla, Auer kuvaa.

Kosti on työssään nopea. Se odottaa toimintakäskyä työmaakopin oven tuntumassa, ja kun lupa nuuskimiseen on annettu, koira käy koukuissa roikkuvat maskit läpi yksi kerrallaan.

Merkattavan hajun Kosti osoittaa istumalla maskin viereen – ja saa palkkioksi herkkupalan.

– Viime viikolla testasimme kahden päivän ajan: nuuhkittuja oli 200, joista koirat merkkasivat "kuumiksi" 38 henkilöä. Näistä on toistaiseksi todennettu laboratoriotesteillä positiivisiksi, oireettomiksi, koronatartunnan saaneiksi kaksi henkilöä, turvallisuuspäällikkö Auer lisää.

Tulosta selittää se, että koira on äärimmäisen herkkä. Esimerkiksi tässä tapauksessa koira on merkannut myös sellaisten ihmisten maskeja, jotka ovat olleet tekemisissä virusta kantavan ihmisen kanssa.

Tällä tavoin koulutettu koira pystyy tunnistamaan viruksen jopa neljä päivää ennen kuin virus näkyy testeissä tai ehtii kehittyä tartuttavaksi taudiksi. Osa tartunnoista voidaan kyetä toteamaan ennaltaehkäisevästi.

Kuvaustilanteessa koiralle laitettiin tunnistettavaksi harjoitusmaski kuvausryhmäläisten käytettyjen maskien sekaan.

Yliopistojen tutkimushankkeet saivat lisärahaa koirien luotettavuuden varmistamiseksi

Toistaiseksi koirien käyttöä laajamittaisesti on rajoittanut se, ettei tunnistuksen luotettavuudesta ole ollut tieteellistä näyttöä.

Parhaillaan koirien hajuhavaintojen luotettavuutta varmennetaan Helsingin ja Oulun yliopistojen tutkimushankkeissa. Suomen Kulttuurirahasto tiedotti äskettäin myöntäneensä 205 000 euroa tutkimushankkeille.

Helsingin yliopistossa tutkimusta tekevät infektiosairauksien professori Anu Kantele, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sekä eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman.

Apurahan avulla jatketaan tutkimustulosten luotettavuuden varmistamista ns. kaksoissokkoutetulla tutkimuksella, jossa jokainen koira haistelee 420 näytettä parin viikon tutkimusjakson aikana.

Onnistuneen suorituksen jälkeen ohjaaja Terhi Käppi palkitsee Kostin herkkupalalla. Kuva: Matti Myller / Yle

Oulun yliopistossa puolestaan professori Seppo Vainion tutkimusryhmä varmentaa molekyylibiologisten ja biokemiallisten tekniikoiden avulla koirien hajuhavaintojen luotettavuutta.

Tutkimuksella haetaan vastaavuutta koirien ilmaisemien positiivisten näytteiden sekä koronapositiivisten henkilöiden iho-, veri-, ja virtsanäytteiden välille.

Koirien kuonoissa on haistettu myös bisnes, josta halutaan vientituote

Koirien hajuerottelukyvyssä on haistettu myös bisnes.

Tänä vuonna perustettu yritys Polarscent Oy tarjoaa aluksi koiria koronapandemian testaukseen. Yritys käyttää Suomen hajuerottelu -yhdistys Wise Nosen koiria.

Polarscentin perustajaosakas Olli Mustonen toivoo liikeidean kantavan myös kansainvälisesti. Sen toteuttamiseksi yritys tarvitsee vielä lisää koiria ja kouluttajia eri maista.

– Korona on vain yksi asia. Koirat pystyvät haistamaan niin monenlaisia asioita, että vaikka korona loppuisi huomenna, niin meillä on aivan valtavasti työsarkaa.

Olli Mustonen haluaa laajentaa koirien haistelubisneksen maailmalle. Kuva: Matti Myller / Yle

Mustosen mukaan koirien käyttäminen koronaviruksen jäljittämisessä toimii erityisen hyvin isojen firmojen käytössä, kun testattavia on satoja.

– Tietysti myös valtiolliset toimijat, tapahtumajärjestäjät tai mikä vaan tilanne, jossa on paljon ihmisiä samassa paikassa, Mustonen lisää.

SRV:n rakennnustyömaalla korona pidetään ensisijaisesti kurissa työvuoroja porrastamalla, turvavälein, pintoja desinfioimalla sekä maskipakon avulla.

SRV:n turvallisuuspäällikkö Aleksi Auerin mukaan koronantorjunta vaatii turnauskestävyyttä. Hänen mukaansa koronakoirat on otettu työmaalla hyvin vastaan. Kuva: Matti Myller / Yle

Toistaiseksi koronakoirat on ollut positiivinen lisä keinokavalkadiin.

Voisiko Kosti ja sen koirakaverit työskennellä pysyvämminkin rakennustyömaalla?

– Katsomme kokeilun tulokset tarkkaan läpi ja analysoimme ne. Ja odotamme myöskin tieteellistä tulosta [koirien luotettavuudesta]. Mikäli testaus osoittaa kyntensä, niin ehdottomasti, SRV:n turvallisuuspäällikkö Aleksi Auer sanoo.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 8.4.2021 kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.