1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. penkkarit

Viimeiset lukiot peruvat siirrettyjä penkkareitaan – abeilta kritiikkiä: "Muut voivat olla lähiopetuksessa, mutta ulkona ei voi järjestää penkkareita"

Lappeenrannassa harkitaan virtuaalisten penkkareiden järjestämistä.

penkkarit
Penkkariajelu Helsingissä 13.2.2020
Suurin osa kaupungeista perui tämän vuoden penkkarit jo aiemmin talvella. Tässä penkkarijuhlintaa vuodelta 2020 Helsingistä. Petteri Sopanen / Yle

Monissa isoissa kaupungeissa penkkarit peruttiin tänä keväänä koronan takia, mutta Etelä-Karjalassa penkkarit päätettiin siirtää myöhempään kevääseen. Nyt penkkarit on tältä keväältä peruttu myös Lappeenrannassa ja Imatralla.

Tieto lopullisesta perumisesta tuli Lappeenrannan lyseon lukion abitoimikunnalle maanantai-iltana. Pettymystä oli ilmassa, vaikka tieto ei yllättänytkään abiturientteja.

– On se tietty ikävää, että tämä kokemus jää välistä, toteaa abiturientti Yasemin Gevanci Lappeenrannan lyseon lukiosta.

Gevanci oli odottanut penkkareita pitkään. Jo ennen lukiota hän mietti, että joskus pääsee itsekin auton lavalle juhlimaan ja heittelemään karkkeja. Pitkä odotus tekee pettymyksestä isomman.

– Onhan penkkareita odottanut koko lukion ajan. Ja monelle se on tärkeä kokemus, ja nyt se jää välistä. Ei se kivaa ole, mutta ei tilanteelle voi mitään.

Lähiopetus onnistuu, mutta ulkona juhlittavat penkkarit ei

Penkkareiden perumista perustellaan Lappeenrannan ja Imatran lukiossa sillä, että Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä ei suosita penkkareita pidettäväksi.

Vaikka ymmärrystä Yasemin Gevancilta ja muilta abeilta penkkareiden perumiseen löytyykin, silti tilanne ihmettyttää heitä. Samaan aikaan kun penkkarit perutaan, siirrytään eteläkarjalaisissa yläkouluissa, lukioissa ja ammattiopistoissa lähiopetukseen.

– On hyvä, että perutaan tällaisia isoja tapahtumia. Toisaalta sitten osassa lukioista siirrytään jo lähiopetukseen. Tuntuu se vähän hassulta, että muut oppilaat voivat olla lähiopetuksessa, mutta ulkona ei voida järjestää penkkareita.

Gevancin mielestä tärkeintä penkkareissa on yhteisöllinen juhlatunnelma.

– Tärkeintä on se yhdessä oleminen ja juhlafiilis, kun kaikki ovat samassa tilanteessa ja juhlivat samaa asiaa.

Yasemin Gevanci hymyilee kuvassa
Ylioppilaskokelas Yasemin Gevancille tieto penkkareiden perumisesta ei tullut suurena yllätyksenä. Yasemin Gevanci

Virtuaalipenkkarit harkinnassa Lappeenrannassa

Lappeenrannan lyseon lukiossa mietitään nyt, voisiko perinteiset penkkariajelut korvata virtuaalisella juhlinnalla. Gevanci kannattaa ajatusta.

– Eihän se tietenkään sama ole, eikä virtuaalijuhliin voi osallistua samanlaisella hengellä kuin tavalliseen, mutta olisi edes jotain.

Gevanci toivoo, että vähintäänvirtuaalipenkkareiden järjestäjät pukeutuisivat penkkarihengessä. Lisäksi hän toivoo abeille osallistavaa ohjelmaa, ettei tapahtuma olisi pelkästään kotisohvalta katsottava juhla.

– Penkkariasut välittäisivät sitä fiilistä ja saisivat katsojat mukaan osallistumaan. Toivon, ettei tapahtumaa vain katsottaisi vaan siihen voisi jotenkin osallistua kotisohvalta käsin. Se toisi enemmän fiilistä, pohtii Yasemin Gevanci.

Imatralla ei järjestetä edes virtuaalista juhlaa. Abiturientit saivat äänestää viime viikolla, että siirretäänkö penkkarit toukokuulle, perutaanko kokonaan vai toteutetaanko jollain toisella tavalla. Enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että penkkarit perutaan.

– Näin ollen enemmistön kanta voitti. Tänä vuonna penkkarit jäävät pitämättä, toteaa rehtori Mika Strömberg Imatran yhteislukiosta.

Lue seuraavaksi