Hyppää sisältöön

Hakijamäärä amiksiin ja lukioihin kasvoi tuhansilla – katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta

Laajennettu oppivelvollisuus koskee ensimmäisenä nuoria, jotka päättävät peruskoulunsa tänä keväänä.

Seinäjokelainen Vili Peräaho toivoo pääsevänsä opiskelemaan rakennusalaa. Kakkosvaihtoehtona hänellä on lukio, mutta kolmen vuoden pänttääminen ei oikeastaan kiinnostaisi. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Tekijät

Ammatillisiin opintoihin ja lukioihin hakee tänä keväänä tuhansia nuoria enemmän kuin edellisvuosina. Yhteishaku toisen asteen oppilaitoksiin päättyi keskiviikkona, ja Opetushallituksen tiedot hakijamääristä valmistuivat torstaina.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen varsinaiseen hakuun osallistuu 74 454 hakijaa, kun viime vuonna heitä oli yli 3 000 vähemmän. Myös aiempina vuosina määrä on ollut 2 500–3 000 hakijaa pienempi kuin nyt.

Katso Ylen yhteishakukoneesta Suomen kaikkien ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden hakija- ja aloituspaikkamäärät:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yllä oleva kone näyttää kaikki toisen asteen kevään yhteishaun varsinaisessa haussa mukana olleet koulutukset. Tietosuojasyistä Opetushallitus ei kerro tarkkaa hakijamäärää, jos koulutukseen on alle viisi hakijaa. Lisäksi koneessa näkyvät hakijamäärät on pyöristetty lähimpään kolmella jaolliseen lukuun.

Kone kertoo hakijamäärät yhteishaun päättymishetkellä. Opetushallitus voi tehdä lukuihin täsmennyksiä kevään aikana.

Lääkealan perustutkinto kilpailluin

Toisen asteen yhteishaun hakijoista ylivoimainen enemmistö on peruskoulunsa päättäviä ysiluokkalaisia. He ovat ensimmäinen ikäryhmä, jota koskee vuoden alussa voimaan tullut laajennettu oppivelvollisuus. Jatkossa oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta.

Aloituspaikkoja toisen asteen oppilaitoksissa on yhteensä runsaat 80 000, joten tilastollisesti jokaiselle hakijalle riittää opiskelupaikka jostain päin Suomea.

Ammatillisella puolella kilpailluin koulutus on Stadin ammatti- ja aikuisopiston lääkealan perustutkinto, jossa yhtä aloituspaikkaa tavoittelee ensisijaisena kohteenaan 11,40 hakijaa.

Lukioissa kilpailluimpia ovat urheilulinjojen ja IB-linjojen kaltaiset erityislinjat, joista kilpailluin on tamperelaisen Sammon keskuslukion urheilulinja. Siellä yhtä aloituspaikkaa tavoittelee 2,82 ensisijaista hakijaa.

Yksittäisistä lukioista vaikein on päästä espoolaiseen Tapiolan lukioon, kun mittarina käytetään ensisijaisten hakijoiden suhdetta aloituspaikkamäärään.

Varsinaisen yhteishaun lisäksi tällä viikolla päättyi myös haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen eli esimerkiksi kymppiluokille sekä erityisopetuksena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Myös näissä hauissa hakijamäärät kasvoivat viime vuoteen verrattuna.

Hakijat saavat aikaisintaan 17. kesäkuuta tiedon siitä, mihin opiskelupaikkaan he ovat päässeet.

Työt isän kanssa ratkaisivat hakutoiveen

Vili Peräaho suunnittelee jatkavansa ammatillisten opintojen jälkeen ammattikorkeakouluun. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Yhdeksäsluokkalainen Vili Peräaho Seinäjoen Yhteiskoulusta on tiennyt jo vuosia, mihin hän aikoo hakea. Ykkösvaihtoehtona yhteishaussa on ammattioppilaitoksen talonrakennuspuoli.

– Pienestä pitäen se on ollut mielessä. Ratkaiseva päätös on tullut nyt parin vuoden sisällä, kun olen päässyt isän kanssa tekemään muutamaa projektia: korjailemaan mummolan taloa, maalailemaan ja korjaamaan kattoa, Peräaho kertoo.

Lukio on hänelle kakkosvaihtoehto, mutta koulun penkillä istuminen ei oikeastaan kiinnostaisi. Vili Peräaho kertoo, että kolmen vuoden opiskelu tuntuisi turhalta, kun hän tietää jo valmiiksi, mitä haluaisi ammatikseen tehdä.

– Suunnitelmani on, että voisin voisin tehdä rakennusalalla töitä pari vuotta ja sen jälkeen mennä ammattikorkeakouluun ja sieltä toivottavasti valmistua insinööriksi.

Kiekkoilijoilla itsestään selvä valinta

Mico Laaksonen (vas.) ja Joonatan Martelius haluavat lukion urheilulinjalle. He uskovat, että lukiossa on vaikeampaa ja raskaampaa kuin peruskoulussa, mutta valinta oli silti itsestään selvä. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Suunnitelmat ovat selvät myös maskulaisilla Mico Laaksosella ja Joonatan Marteliuksella. TPS:ssä jääkiekkoa pelaavat pojat saavat pian peruskoulun päättötodistukset Hemmingin koulusta.

Ykkösvaihtoehto peruskoulun jälkeen on molemmilla Kerttulin lukion urheilulinja Turussa. Hakukohde oli itsestään selvä, sillä urheilulinjalla opiskelu joustaa sopivasti jääkiekkotreenien mukaan. Sekä Laaksonen että Martelius haaveilevat tekevänsä jääkiekosta itselleen ammatin.

– Monet vanhemmat pelaajat suosittelivat urheilulukiota, he kertovat.

Oppivelvollisuus piteni vuoden alussa, joten ysiluokkalaiset ovat nyt ensimmäistä kertaa pakkohaun edessä. Laaksonen ja Martelius pitävät pakkohakua enemmän hyvänä kuin huonona asiana.

– Onhan se loistava tilanne, että saa ilmaisen koulutuksen, Laaksonen sanoo.

Koronavirus pidensi yhteishakua

Tänä keväänä yhteishakua pidennettiin koronavirustilanteen vuoksi kahdella viikolla. Tarkoitus oli, että yläkoululaiset ehtisivät palata lähiopetukseen ennen yhteishaun loppua ja ysiluokkalaisten olisi vielä mahdollista käydä läpi omia hakuvaihtoehtojaan opinto-ohjaajan kanssa.

Näin ei kuitenkaan ainakaan pääkaupunkiseudulla tai Varsinais-Suomessa tapahtunut: yläkoululaiset alkavat palailla lähiopetukseen kunnasta riippuen ensi viikosta alkaen.

Suomen opinto-ohjaajat ry:n puheenjohtaja Armi Nurmi arvioi Ylen haastattelussa viikko sitten, että etäopetusjakson osuminen yhteishaun ajalle ei vaikuta useimpien ysiluokkalaisten jatko-opiskeluhakuun.

Voit keskustella tästä aiheesta 9.4. kello 23:een saakka.