Hyppää sisältöön
heinäsirkkaihmisiä pensaikossa säkkien kanssamies kiipeää puussaheinäsirkkoja säkin pinnallaMies lähikuvassamiehet punnitsevat säkkiänainen lähikuvassahenkilö nostaa kourallista heinäsirkkoja molemmin käsinihmisjoukko metsässämurskattuja heinäsirkkoja säkissämies ruokkii kanojaheinäsirkkoja lähikuvassapeltomaisema

Helvetistä hyödyksi

Kasvuyritys keksi, että sirkoista voisi tehdä rehua.

Viime vuonna Afrikan sarvessa ja Keniassa nähtiin pahimmat heinäsirkkainvaasiot 70 vuoteen.

Epätavalliset sääilmiöt ja ilmastonmuutos aiheuttivat otolliset oltavat sirkoille. Suuret sademäärät saivat ne parveilemaan, ja hirmumyrskyt levittivät niitä laajalle alueelle.

Keniassa heinäsirkat aiheuttivat laajaa tuhoa, ja pelättiin jopa, että ne mutustelisivat mennessään miljoonien ihmisten ruokaturvan.

Neliökilometrille mahtuu 40 miljoonaa heinäsirkkaa, jotka syövät päivässä yhtä paljon kuin 35 000 ihmistä.

Viime syksynä The Bug Picture -kasvuyritys sai idean. Sirkkoja voisi pyydystää ja käyttää rehussa. Yritys kasvattaa hyönteisiä rehuksi useassa maassa itäisessä Afrikassa.

Yrityksellä oli kuitenkin pulma: Miten pyydystää sirkkoja? Päivällä, kun ne lentävät, se on mahdotonta.

Illan tullessa sirkat istuutuvat puihin ja pensaistoihin lepäämään ja syömään. Ne lentävät auringon ja lämmön voimalla. Pimeällä ja kylmällä ne jähmettyvät paikalleen. Silloin on aika iskeä.

The Bug Picturen projektijohtaja Abdi Achebe tietää vasta illansuussa, mihin sirkat laskeutuvat yöksi. Silloin tulee kiire. Kyläläisille pitää opettaa, miten sirkkoja pyydystetään, ja aika on kortilla.

– Kyläläiset luulevat minua hulluksi, kun maksan heille tuholaisista.

Puuta tai pusikkoa pitää ravistella, ja sirkat putoavat muovialustalle.

Barakan kylässä Lounais-Keniassa Achebe on onnistunut. Tänä yönä tulee ennätyssato, yli tonni sirkkoja.

Naomi Dae keräsi lastensa kanssa 117 kiloa sirkkoja yön aikana. Kilosta The Bug Picture maksaa noin 40 senttiä. Saldoksi tuli siis noin 45 euroa, mikä on valtava summa perheenäidille.

Kyläläisten luottamuksen voittamisen lisäksi Acheben pitää joskus myös voittaa heidän pelkonsa. Sirkkojen koskettaminen ei ole miellyttävää, ja se on jopa tabu joissakin heimoissa.

Jonah Aroria sirkkojen sätkivät jalat eivät haittaa. Hän keräsi aamun aikana 51 kiloa sirkkoja.

– Se on hieman haasteellista, mutta ei ole mitään, mitä en koskettaisi rahan takia!

Kun kyläläiset ovat saaneet rahansa mobiilimaksulla, sirkat kuljetetaan murskattavaksi.

Sen jälkeen ne kuivatetaan ja jauhetaan proteiinijauheeksi.

Lopulta sirkkoja voi hyödyntää vaikkapa kanojen rehuna.

Sirkat ovat punaisia eli eivät vielä sukukypsiä. Ne tarvitsevat sadetta muniakseen, eikä runsaita sateita ole luvassa tulevina viikkoina. Se tarkoittaa, että YK:n maatalousjärjestö FAO saattaa vihdoin onnistua sirkkojen torjunnassa lopullisesti.

The Bug Picturelle se tarkoittaa huonoja uutisia. Mutta heinäsirkkaparvet saattavat olla paljon yleisempiä tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia.

Toivomme, että kenialaiset oppisivat näkemään heinäsirkat maissin tapaisena vuosittaisena satona.

Abdi Achebe

Tekijät

Teksti, kuvat ja videotLiselott Lindström