1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tontit

Kuopion tonttivuokrat nousevat, mutta suurimpiin korotuksiin saa tuntuvan alennuksen useiksi vuosiksi

Kaupunkirakennelautakunta päätti vuokrien korotuksista keskiviikkona.

tontit
Luminen pihakatu Kuopion Niiralassa
Luminen pihakatu Kuopion Niiralassa.Antti Karhunen / Yle

Kuopion tonttivuokrat nousevat, mutta vuokrasta saa jatkossa aiempaa enemmän alennusta, jos vuokra nousee huomattavan paljon. Kuopion kaupunkirakennelautakunta päätti tonttivuokrien korotuksesta kokouksessaan tänään keskiviikkona.

Kuopio nostaa kaupungin asuntotonttien vuokria ja myyntihintoja, koska hintakehitys on jäänyt yleisestä markkinatasosta jälkeen. Asuntotonttien vuokrat voivat korotuksen myötä jopa kuusinkertaistua.

Uudessa, keskiviikkona hyväksytyssä esityksessä tonttivuokrien nousua on porrastettu aiempaa tuntuvammin, jos vuokra nousee huomattavasti sopimusta uusittaessa. Porrastusten laajentamisella tonttien vuokralaisille luodaan siirtymäaika uusiin vuokriin siirtymisen helpottamiseksi.

Nykykäytännön mukaan tonttivuokrasta saa ensimmäisen kolmen vuoden ajalta alennusta, jos tontin vuokra vähintään kaksinkertaistuu entiseen verrattuna.

Isoimman alennuksen ensimmäisiksi vuosiksi saa suurimmissa korotustapauksissa

Uudessa esityksessä vuokra-alennuksia porrastetaan niin, että mitä enemmän vuokra nousee, sitä enemmän ja pidemmältä ajalta saa alennusta.

Esimerkiksi tontin vuokran yli kaksinkertaistuessa, vuokralainen saa kolmenkymmenen prosentin alennuksen neljän vuoden ajaksi nykyisen kolmen vuoden sijaan.

Enimmillään alennus olisi silloin, jos vuokra yli kuusinkertaistuu. Tuolloin vuokralainen saisi vuokran puoleen hintaan neljän vuoden ajan ja sen jälkeen 25 prosentin alennuksen vielä kolmen vuoden ajaksi.

Vuokrista oli tarkoitus päättää jo helmikuussa, mutta päätöstä lykättiin tonttivuokralaisilta tulleen palautteen takia. Heidän mukaansa tonttivuokrien korotus olisi ollut kohtuuttoman raju ilman alennuksia.

Suunnitelman mukaan tonttien vuokrat nousevat eniten Kuopion kantakaupungin lähellä olevilla vanhoilla asemakaava-alueilla kuten Niiralassa, Männistössä ja Puijonlaaksossa.

Lue myös:

Kuopion asuntotonttien hintojen ja vuokrien korotusesitys valmistellaan uudelleen

Kuopiossa kaavaillaan asuntotonttien hinnankorotuksia: omakotitalon tontin hinta voi kaksinkertaistua ja tonttivuokra jopa viisinkertaistua

Lue seuraavaksi