Hyppää sisältöön

EMA: Aivoveritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä mahdollinen yhteys – Suomessa rokotteen kohtaloa pohditaan ensi viikolla

EMA arvioi riskin kuitenkin hyvin pieneksi.

EMA ei muuttanut suosituksiaan Astra Zenecan rokotteen käytön suhteen
EMA ei muuttanut suosituksiaan Astra Zenecan rokotteen käytön suhteen

EMA on vahvistanut erittäin harvinaiset veren hyytymishäiriöt Astra Zenecan rokotteen haittavaikutuksiksi. Eman johtaja Emer Cooken mukaan selvityksissä ei ole onnistunut kuitenkaan todistamaan yhteyttä esimerkiksi rokotettujen iän tai sukupuolen tai sairaushistorian suhteen.

Yksi mahdollinen syy harvinaisten hyytymishäiriöiden taustalla voi olla kehon immuunipuolustusreaktio, toteaa EMA.

– Seurantaa jatketaan edelleen tutkittujen tulosten pohjalta ja suosituksia tarkennetaan tarvittaessa, toteaa Cooke.

EMAn johtaja muistuttaa, että rokote on osoittautunut erittäin tehokkaksi ja se on pelastanut ihmishenkiä.

Euroopan lääkevirasto EMA kertoi tänään arvionsa Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta liittyen mahdolliseen veritulppayhteyteen. Virasto julkaisi löydöksensä myös sivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

EMA on selvittänyt rokotteen mahdollista yhteyttä harvinaisiin verisuonitukoksiin sen jälkeen, kun useassa maassa on tullut ilmi rokotteen jälkeisiä veritulppatapauksia.

Tähän mennessä valtaosa raportoiduista tapauksista on esiintynyt alle 60-vuotiailla naisilla alle kahden viikon kuluessa rokotuksesta.

Virasto korostaa, että kun miljoonia ihmisiä rokotetaan, voi esiin tulla sellaisia harvinaisia sivuoireita, jotka eivät näy kliinisissä tutkimuksissa.

EMA ei ole toistaiseksi asettanut uusia rajoituksia rokotteen käytölle.

Euroopan lääkeviraston mukaan aivoveritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on mahdollinen yhteys.

THL päättää rokotteen käytöstä EMA:n arvion jälkeen

Veritulppaepäilyt ovat saaneet useissa Euroopan maissa aikaan sen, että Astra Zenecan rokotteen käyttö on keskeytetty tai kohdistettu uudelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan Suomessa rokotetta annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin.

Ensi viikolla Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu ja perehtyy olemassa olevaan näyttöön. Sen jälkeen THL suosittelee, miten Astra Zenecan rokotteen käytön kanssa edetään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Tähän mennessä EMA on kertonut, että rokote on turvallinen ja tehokas, ja että sen hyödyt koronavirustaudin estämisestä voittavat mahdolliset riskit.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO painotti tiistaina, että Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen huomattavasti haittoja suuremmat.

Astra Zenecan rokotteen nimi vaihdettiin maaliskuussa Vaxzevriaksi.

Suomessa pohditaan rokotusjärjestystä lähipäivinä

THL:n laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan nyt pitää pohtia, muuttuvatko käytännöt.

– Huhtikuun neljänteen päivään mennessä EMA oli saanut tietoonsa yhteensä 169 aivolaskimosinustromboosia, joka on hyvin harvinainen hyytymishäiriö. Heidän mukaansa on todennäköistä, että nämä häiriöt liittyvät rokottamiseen.

Lääkeviraston hyöty-haitta -analyysi oli Nohynekin mukaan kuitenkin se, että nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa, mikä valtaosassa Euroopan maita vallitsee, rokotteen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin mahdolliset haitat, joten rokotteen käyttöä suositellaan edelleen.

Rokotettaville on kuitenkin kerrottava hyvin harvinaisesta haitasta. Jos rokotettava saa oireita kahden viikon kuluessa pistoksesta, niin on hakeuduttava hoitoon. Oireina tällöin ovat kova päänsärky, kova vatsakipu tai poikkeavasti syntyviä mustelmia, silloin hoito onnistuu immonoglobuliinilla ja veren hyytymistä estävällä lääkityksellä.

Tutkimukset ovat kesken, mutta on arveluja, että ehkäisypillerien käyttö saattaisi olla vaikuttamassa hyytymien syntymiseen. Näihin kysymyksiin ei Hanna Nohynekin mukaan ole kuitenkaan vielä vastauksia.

Astra Zenecan rokottteen on saanut Euroopassa jo yli 30 miljoonaa ihmistä. Suomessa THL ja rokoteasiantuntijaryhmä pohtivat nyt, miten jatkossa edetään.

– Eri maat vähän eri tavalla tulkitsee tätä nyt havaittua haittasignaalia ja tekee sitten johtopäätöksiä oman epidemiologisen tilanteen ja muitten saatavilla olevien rokotteiden näkökulmasta. Tätä mekin Suomessa nyt tullaan pohtimaan näinä päivinä, Nohynek toteaa.

Lue myös:

.
.