Hyppää sisältöön

EU:n ja Turkin johtajat puhuivat naisten oikeuksista, mutta von der Leyen jäi ilman eturivin istumapaikkaa – katso video nolosta tuolileikistä

Euroopan komission saksalainen puheenjohtaja joutui tyytymään sivusohvaan Ankarassa käydyissä keskusteluissa.

EU-komission puheenjohtaja ohjattiin sivummalle
EU-komission puheenjohtaja ohjattiin sivummalle

Lasikatoissa riittää vielä paukuttelemista kansainvälisen politiikan huipputasollakin.

Esimerkiksi The Guardian-lehti uutisoi keskiviikkona diplomaattisesta kömmähdyksestä (siirryt toiseen palveluun), jossa unionin ja Turkin keskusteluihin osallistunut komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ohjattiin sivummalle lähes kolme tuntia kestäneiden keskustelujen aluksi.

Pehmeä sohvapaikka ei näyttänyt neuvottelujen ainoaa naisedustajaa suuresti miellyttävän. Nojatuoleilla suoraan kameroiden edessä istuivat Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Belgian entinen pääministeri Charles Michel. Michel johtaa Eurooppa-neuvostoa.

Videolla puheenjohtaja äännähtää hämmentyneesti ja viittaa ennen häntä paikoilleen istahtaneeseen herrakaksikkoon. Sitten hän siirtyy itselleen osoitetulle paikalle, sohvalle vastapäätä Turkin ulkoministeriä.

Saman kohtelun ei toivota toistuvan

Ursula von der Leyen ei kommentoinut etikettivirhettä keskustelujen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Tiedottaja Eric Mamer kertoi jälkikäteen komission puheenjohtajan olleen eleestä "hyvin hämmästynyt". Tiedottaja korosti, että neuvotteluissa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja komission puheenjohtaja saavat protokollan mukaan saman kohtelun.

– Puheenjohtaja on pyytänyt avustajakuntaansa varmistamaan etukäteen, että vastaava ei toistu tulevaisuudessa, sanoi tiedottaja Eric Mamer.

Esimerkiksi Brysselissä neuvottelevalle kolmikolle on ollut tarjolla kolme tuolia.

Turkin hallitus ei ole kommentoinut tapahtumaa.

Neuvottelujen keskeisin anti oli EU:n päätös jatkaa Turkin tukemista noin kuudella miljardilla eurolla seuraavalla viiden vuoden jaksolla vastineena Kreikkaan pyrkivien siirtolaisten pysäyttämisestä.

Juttua muutettu klo 19.33: EU tukee Turkkia Kreikkaan pyrkivien siirtolaisten pysäyttämiseksi.

Lue myös:

.
.