Hyppää sisältöön

Lapin kunnista jäi 237 työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna: määrä on suhteellisesti Suomen kolmanneksi suurin

Eniten työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin rakennus-, kuljetus-, huolto- ja maanrakennustyöstä sekä turvallisuus- ja terveysaloilta.

Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä mielenterveyshäiriöiden vuoksi. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kevan tuoreen työkyvyttömyystilaston mukaan Lapin kuntien palveluksesta jäi 237 henkilöä työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2020.

Eniten työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin rakennus-, kuljetus-, huolto- ja maanrakennustyöstä sekä turvallisuus- ja terveysaloilta.

Yleisimmät työkyvyttömyyseläkkeiden syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyshäiriöt.

Koko maan lukuja verrattaessa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen oli Lapin kunnissa suhteellisesti kolmanneksi suurinta viime vuonna.

Luvut ovat vaihdelleet viiden viime vuoden aikana 233 ja 254 henkilön välillä vuosittain. Yhteensä Lapin kunnista on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle 1 208 henkilöä vuosina 2016–2020.

Mielenterveyssyyt vähentyneet koko maassa

Viime vuonna julkisen alan työntekijöistä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi noin 5 500 henkilöä.

Mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on ollut viime vuosina kasvussa, mutta viime vuonna kasvu taittui.

Vuonna 2020 mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle jäi julkisella alalla 1 706 henkilöä, vuosina 2018 ja 2019 kumpanakin keskimäärin 100 henkilöä enemmän.

Mielenterveyshäiriöiden osuus alkaneista työkyvyttömyyseläkkeistä oli julkisella alalla 31 prosenttia.

– Mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden huolestuttavasta kehityksestä on puhuttu paljon ja asiaan on tietoisesti ehkä kiinnitetty huomiota. Nyt pitäisi pitää huolta siitä, että hyvä kehitys jatkuu, sanoo eläkejohtaja Merja Paananen Kevan tiedotteessa.

Myös tuki- ja liikuntaelinsairauksien osuus laskussa

Myös tuki- ja liikuntaelinsairauksien osuus jatkaa edelleen laskuaan. Vuonna 2020 työkyvyttömyyseläkkeelle jäi tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi 1 911 henkilöä, kun edellisinä vuosina määrä oli yli kahden tuhannen.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi eläkkeelle jääneiden osuus oli 35 prosenttia viime vuonna.

Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin työntekijöiden eläkeasioista.