1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Katiska-huumejutussa tuomio, kansalaisaloite translain uudistamisesta menee eduskuntaan, opiskelijat tulivat apuun Viron sairaanhoidossa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisi löysi syyskuussa maastokätkön, josta takavarikoitiin kymmeniä tuhansia ekstaasitabletteja.
Poliisin löytämä maastokätkö, josta takavarikoitiin kymmeniä tuhansia ekstaasitabletteja.Poliisi

Historiallisen suuren huumejutun ratkaisut tulevat tänään

Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisun Katiska-huumejutussa tänään torstaina. Katiska on yksi Suomen kaikkien aikojen laajimpia huumerikosjuttuja. Sen pääsyytetyt ovat Cannonball-liivijengin entinen johtaja Janne Tranberg ja liikemiehenä aiemmin tunnettu Niko Ranta-aho. Kerromme, miten arkisesta kotihälytyksestä alkunsa saanut rikostutkinta kasvoi Suomen puhutuimmaksi oikeusjutuksi.

Hallitus ja eduskunta puivat yhteiskunnan avaamista

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluun Säätytaloon Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluun Säätytaloon Helsingissä keskiviikkona.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus jatkaa tänään keskustelujaan koronavirusepidemiaan liittyvien rajoitusten ja suositusten purkamissuunnitelmasta. Suunnitelman tarkoituksena on luoda kansalaisille, yrityksille ja yhteisöille näkymä yhteiskunnan asteittaiseen avautumiseen. Hallitus ja eduskuntapuolueet käsittelevät suunnitelmaluonnosta Säätytalolla kello 10:stä alkaen.

Oikeus olla -kansalaisaloite menee vauhdikkaasti eduskuntaan

Sivukaappaus Kansalaisaloite.fi -sivustosta.
Translain uudistamista vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite oli keskiviikkona kerännyt yli 50 000 allekirjoitust.Kansalaisaloite.fi

Kansalaisaloite translain uudistamisesta (siirryt toiseen palveluun)etenee eduskunnan käsittelyyn. Tiistaina avattu aloite (siirryt toiseen palveluun) ylitti vaadittavan 50 000 nimen rajan jo eilen. Aloitteen takana on Transyhdistys. Aloitteella tavoitellaan itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, joka kunnioittaa lasten oikeuksia ja Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia.

Uudet työnohjaajat auttavat eläinlääkäreitä selviytymään uupumuksesta

Työnohjaaja Agata Makowiecka
Työnohjaaja Agata Makowiecka.Mari Vesanummi / Yle

Työnohjaajista haetaan nyt apua eläinlääkäreiden työhyvinvointiin. Eläinlääkärit kamppailevat monien terveysongelmien kanssa. Keväällä työnohjaajaksi valmistuvan Agata Makowieckan mukaan paineet syntyvät myös armottomasta halusta onnistua työssään. Lisäksi lemmikinomistajien odotukset hoitoon ovat kasvaneet, koska eläinlääkärikäynti maksaa ja tunteet ovat suuret.

Virossa pyritään lievittämään koronakaaosta lääkäri- ja hoitajaopiskelijoiden voimin

Varusmieslääkintämiehet pukevat suojavarusteitaan Länsi-Tallinnan keskussairaalan koronaosastolla.
Lääkäri- ja hoitajaopiskelijoiden lisäksi sairaalassa työskentelee kymmenen puolustusvoimien lähettämää lääkintämiestä.Jan Erik Kooli / Yle

Virossa sairaaloihin on tullut kymmeniä vapaaehtoisia terveydenhoitoalan opiskelijoita sekä puolustusvoimien lääkäintämiestä hoitamaan maan kaikkiaan 650:tä koronapotilasta. Vapaaehtoisia tarvitaan myös muille osastoille vapauttamaan vakituista väkeä koronapotilaiden hoitoon. Yksi vapaaehtoisista on neljännen vuoden lääkäriopiskelija Aleksander Stanevitš. Hän näkee ylimääräisen sairaalajakson tärkeäksi mahdollisuudeksi työskennellä kriisioloissa. Stanevitšin työpaikan eli Länsi-Tallinnan keskussairaalan ylilääkärin Arkadi Popovin mukaan sairaala olisi ilman opiskelijoita pulassa.

Etelään luvassa noin kahdeksan astetta, illemmalla pakastuu taas

Torstain sääkartta.
Yle

Tänään satelee vähän lunta ja räntää idässä ja pohjoisessa, jokunen kuuro voi tulla myös lännessä.

Suurimmassa osassa maata sää on kuitenkin poutaista ja aurinko paistaa monin paikoin. Lämpötila kohoaa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta plussan puolelle, etelässä jopa +8 asteeseen. Illalla ja yöllä pakastuu koko maassa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi