Hyppää sisältöön

Fysiikan tutkijat saivat hämmentäviä tuloksia alkeishiukkaskokeesta, myonit eivät liikkuneet niin kuin piti

Jos tulokset ovat todellisia, 50 vuotta paikkansa pitävänä pidetty teoriamalli saa kolhun.

Myoni-kokeiden tulokset ovat yllättäviä, sillä ne eivät ole hiukkasfysiikan standardimallin mukaisia. Alkeishiukkasia tutkitaan myös Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNissä. Kuva: Martial Trezzini / EPA

Vuosikymmenten jälkeen tutkijat ovat onnistuneet saamaan tuloksia myoni-alkeishiukkasten toiminnasta.

Tulokset ovat aiheuttaneet hämmennystä, sillä alkeishiukkaset eivät liikkuneet oletetusti kahdessa kokeessa.

Myonit ovat elektronin kaltaisia alkeishiukkasia.

Kokeet tehtiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Jos kokeiden alustavat tulokset pitävät paikkansa, tulokset vaikuttavat siihen, miten maailmankaikkeuden pienten hiukkasten on tähän mennessä ymmärretty toimivan.

Nature-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkijat ovat tehneet kokeita myonien magneettisuuden avulla.

Muon G–2 -kokeessa alkeishiukkasen magneettisuutta laskettiin liikuttamalla niitä halkaisijaltaan 15 metrin ympyrässä. Magneettisuus piti alkeishiukkaset radallaan sekä pisti ne samalla pyörimään.

Nyt julkaistut myoni-kokeiden tulokset ovat yllättäviä, sillä ne eivät ole hiukkasfysiikan standardimallin mukaisia.

Malli kehitettiin 1970–1973 ja tähän mennessä kokeet ovat vahvistaneet sen kuvaukset hiukkasista ja maailmankaikkeuden voimasuhteista.

CERNissä työskentelevä fyysikko Matthew McCulloughin mukaan tulokset voivat auttaa käsittämään maailmaa enemmän kuin nyt ymmärrämme sitä.

Michiganin osavaltion yliopiston hiukkasfyysikon Aleksei Petrovin mukaan tulokset ovat kutkuttavia.

– Uudet hiukkaset ja uusi fysiikka voivat olla aivan kulman takana, hän sanoo uutistoimisto AP:lle.

New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan myonit liikkuivat tavalla, joka viittaa aineeseen tai energiaan, jota ei vielä tunneta.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan voi olla, että tulokset viittaavat jopa uuden hiukkasten vuorovaikutukseen liittyvän voiman löytymiseen. Neljä jo löydettyä ovat painovoima, sähkömagnetismi, vahva vuorovaikutus ja heikko vuorovaikutus.

Tutkijat jatkavat tulosten analysoimista vielä vuoden tai pari. Jos tulokset eivät muutu, kyseessä on suuri löytö fysiikan alalla.

.
.