1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Yhdysvallat perui Trumpin hallinnon linjauksen ja antaa jälleen taloudellista tukea YK:n palestiinalaispakolaisten järjestölle

Yhdysvallat kertoo kannattavansa edelleen kahden valtion ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Lähi-itä
Antony Blinken
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.Frederic J. Brown / AFP

Yhdysvaltain hallinto alkaa jälleen tukea YK:n palestiinalaispakolaisten järjestöä taloudellisesti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat antaa yhteensä 235 miljoona dollaria avustuksia palestiinalaisille. Noin 150 miljoonaa dollaria on menossa palestiinalaispakolaisten järjestölle, 75 miljoonaa talous- ja kehitysapuun Länsirannalle ja Gazaan sekä kymmenen miljoonaa Lähi-idän rauhantyöhön.

Yhdysvallat kertoo myös kannattavansa edelleen kahden valtion ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa.

Ulkoministeri Blinkenin mukaan palestiinalaisalueiden tukeminen edistää Yhdysvaltojen etuja sekä arvoja, ja on keino edistää kahden valtion ratkaisua.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanslia kertoi olevansa hyvillään siitä, että Bidenin hallinto jatkaa palestiinalaisten tukemista sekä sitoutuu edistämään kahden valtion ratkaisua.

Palestiinan pääministeri Mohammad Shtayyeh sanoi twitterissä, että Yhdysvallat on avaamassa uutta polkua palestiinalaisten oikeuksien ja pyrkimysten toteuttamiseksi.

Israelin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Gilad Erdan sanoo maan olevan pettynyt Bidenin hallinnon päätöksestä. Erdanin mukaan palestiinalaispakolaisten järjestöä ei tulisi nykymuodossaan tukea ennen kuin se sitoutuu lopettamaan kiihotuksen Israelia vastaan sekä antisemitismin tukemisen.

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella Yhdysvallat lakkautti lähes kaiken tuen palestiinalaisille samalla, kun Trumpin hallinto katkaisi välinsä Palestiinan hallintoelimeen 2018. Palestiinalaiset kritisoivat Trumpin hallinnon päätöstä Israelin suosimiseksi.

Lue myös:

Kansainvälinen rikostuomioistuin aloittaa tutkinnan palestiinalaisalueilla epäillyistä sotarikoksista

Israel valvoo Hebronissa maskipakkoa mutta ei anna palestiinalaisille rokotteita – Fayza: "En tiedä, olenko rokotusten puolella vai niitä vastaan"

Lähteet: Reuters, STT, AFP

Lue seuraavaksi