1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Myanmar

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs lukittiin ulos lähetystöstään – lähettilään mukaan varalähettiläs sekä sotilasjuntan edustaja ottivat vallan

Lähetystön ulkopuolelle kerääntyi mielenosoittajia tukemaan ulos lukittua suurlähettilästä.

Myanmar
Myanmarin Britannian-suurlähettiläs kadulla lähetystönsä ulkopuolella.
Myanmarin Britannian-suurlähettiläs Kyaw Zwar Minn lukittiin lähetystönsä ulkopuolelle Lontoossa.Niklas Hallen / AFP

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs Kyaw Zwar Minn on suljettu ulos lähetystöstään Lontoossa. Lähetystössä vallan on ottanut Myanmarin sotilasjohtoa edustava sotilasattasea, suurlähettiläs vahvistaa uutistoimistoille.

Uutistoimisto Reutersin diplomaattiähteiden mukaan tapahtumista on vastuussa sotilasattasean lisäksi myös varalähettiläs Chit Win.

Myanmarin sotilasjohto oli kutsunut suurlähettilään takaisin kotimaahansa sen jälkeen, kun tämä oli maaliskuussa kehottanut junttaa vapauttamaan helmikuussa syrjäytetyn siviilijohtaja Aung San Suu Kyin sekä presidentti Win Myintin. Suurlähetiläs ei kuitenkaan ole palannut Myanmariin.

Tapauksen johdosta lähetystön ulkopuolelle kerääntyi mielenosoittajia. Paikalla saapui myös poliiseja valvomaan mielenosoitusta.

Suurlähettiläs on itsekin pysytellyt lähetystönsä ulkopuolella ja puhunut mielenosoittajien kanssa.

– Tämä on eräänlainen vallankaappaus Lontoon keskellä, suurlähettiläs kertoi Reutersille.

Suurlähettiläs kertoo käyvänsä keskustelua tilanteesta Britannian ulkoministeriön kanssa. Britannian ulkoministeri Dominic Raab oli aikaisemmin ylistänyt suurlähettilään rohkeutta vaatia Suu Kyin ja presidentin vapauttamista.

Britannian ulkoministeriö on sanonut keräävänsä lisätietoja lähetystön tapahtumista.

Lue myös:

Myanmar muistelee väkivallan uhreja kukkasin, vellonta kaduilla jatkuu – katso video mielenosoitusten keväästä

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan Myanmarissa – Kiina ajoi läpi lievemmät sanamuodot

Monet maat vaativat Myanmarin sotilasjunttaa kuriin – venäläiskenraali kävi kertomassa, että Venäjä seisoo juntan rinnalla

Myanmarin väkivallan keskellä elävä suomalainen: "Lapsia ja teini-ikäisiä ammutaan"

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi