1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aserajoitukset

Presidentti Bidenilta tulossa asetuksia, joiden tarkoitus on hillitä aseväkivaltaa Yhdysvalloissa

Biden lupasi vaalikampanjassaan, että hän puuttuu aseväkivallan ongelmaan ensitöikseen päästyään virkaan.

aserajoitukset
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu auditoriossa Washingtonissa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui keskiviikkona Eisenhower-rakennuksen auditoriossa Washingtonissa.Alex Wong / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo julkistaa torstaina aserajoituksia, joiden tarkoitus on hillitä aseväkivaltaa maassa. Presidentin asetuksilla kiristetään tietyntyyppisten aseiden kauppaan liittyvää sääntelyä.

Viimeaikaiset joukkoampumiset ovat luoneet Bidenin hallinnolle painetta tiukentaa aserajoituksia.

Bidenin hallinnon suunnitelmissa on muun muassa vähentää niin sanottujen "aaveaseiden" leviämistä. Termillä tarkoitetaan kotikutoisia ampuma-aseita, jotka on valmistettu erillisistä osista ja joilla ei ole valmistajan sarjanumeroa. Viranomaiset eivät voi jäljittää tällaisia aseita rikostutkinnoissa.

Politicolle (siirryt toiseen palveluun) puhuneiden lähteiden mukaan presidentin määräyksen myötä aaveaseiden rakennusosien ostajilta edellytettäisiin jatkossa taustatarkastuksia.

The New York Times -sanomalehti puolestaan raportoi (siirryt toiseen palveluun), että Biden on nimittämässä mm. aseiden käyttöä valvovan liittovaltion Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives -viraston johtoon aseiden rajoittamista kannattavan David Chipmanin.

Lisäksi Biden on lehden mukaan tiukentemassa asesäätelyä niin, että vakauttimen lisääminen pistooliin muuttaisi sen aselainsäädännöllisesti lyhytpiippuiseksi kivääriksi.

Muiden mahdollisten määräysten sisällöstä ei ole vielä varmuutta. Etukäteen on spekuloitu esimerkiksi sillä, että presidentin asetuksella voitaisiin rajoittaa muun muassa parisuhdeväkivallasta tuomittujen mahdollisuuksia ampuma-aseiden hankintaan.

Vaalikampanjansa aikana Biden lupasi puuttua aseväkivallan ongelmaan heti ensimmäisenä päivänään virassa. Presidenttiä toimettomuudesta arvostelleet turhautuivat entisestään, kun Yhdysvalloissa koettiin Bidenin kaudella jälleen uusia joukkoampumisia Coloradossa, Georgiassa ja Kaliforniassa.

Aiheesta lisää:

Boulderin ampumisesta murhasyytteet 21-vuotiaalle miehelle, presidentti Biden pitää rynnäkköaseiden kieltoa tarpeellisena

Yhdysvalloissa kymmenen ihmistä kuollut ampumisessa kaupassa Coloradossa

Presidentti Biden ja varapresidentti Harris antoivat tukensa Yhdysvaltain aasialaistaustaisille: “Vaikeneminen on osallisuutta”

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi