1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Suomalaiset marjanpoimijat keräsivät ennätyksellisen paljon marjoja, mutta marjateollisuus on edelleen ulkomaisten poimijoiden varassa

Suomalaiset poimijat keräsivät viidesosan myyntiin menneistä luonnonmarjoista Itä-Suomessa.

marjanpoiminta
Nico Kauppila kurkottaa puolukkaan
Ulkomaalaisten poimijoiden osuus on edelleen ratkaiseva marjateollisuuden kannalta.Juuso Stoor / Yle

Suomalaisten marjanpoimijoiden keräämä osuus luonnonmarjoista kolminkertaistui Itä-Suomessa viime vuonna, kertoo Ruokaviraston raportti luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksesta.

Luonnonmarjoista jopa 21 prosenttia kerättiin kotimaisin voimin, kun taas ulkomaiset poimijat keräsivät 79 prosenttia marjoista.

Edellisenä vuonna ulkomaalaiset poimijat keräsivät Itä-Suomessa jopa 93 prosenttia luonnonmarjoista ja suomalaiset vain seitsemän.

Itä-Suomessa kotimaisten poimijoiden osuus oli maan suurin. Koko Suomessa kotimaiset poimijat keräsivät noin 15 prosenttia luonnonmarjoista.

Suomalaiset keräävät marjoja, mutta eivät myyntiin

Marjayritykset odottavat jännityksellä koronatilanteen kehittymistä, sillä marjateollisuus on edelleen pääosin ulkomaalaisten kerääjien varassa.

Vaikka suomalaiset lähtivät viime vuonna poikkeuksellisen innokkaasti marjanpoimintaan, ulkomaalaisten poimijoiden osuus on silti edelleen ratkaiseva, toteaa luonnontuotealan järjestö Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

– Yritykset olisivat olleet pulassa ilman ilman ulkomaalaisia poimijoita, Partanen toteaa.

Suomalaiset keräsivät marjoja moninkertaisesti Ruokaviraston tilastoihin verrattuna, mutta suurimman osan he keräsivät omaan käyttöön tai myivät itse, eivät yritysten kautta.

– Myyntiin kerääminen on se heikoin lenkki.

Näillä näkymin thaimaalaiset marjanpoimijat saavat saapua kesällä Suomeen. Työ- ja elinkeinoministeriö on käynyt neuvotteluja poimijoiden tulosta marjayrittäjien ja Thaimaan viranomaisten kanssa.

Partanen kertoo, että suomalaisten poimijoiden osuutta pyritään kasvattamaan lisäämällä viime kesänä käyttöön otettujen ostopisteiden määrää.

– Niistä tuli hyvää palautetta poimijoilta, mutta verkosto oli edelleen liian harva. Kovin pitkälle ei kannata päivittäin lähteä kuljettamaan marjoja, Partanen sanoo.

Lue lisää:

Kausityöntekijät saapuvat koronaturvallisesti Suomeen – lento Ukrainasta toi jo ensimmäiset

Ulkomaisten marjanpoimijoiden rahastaminen perehdytyksellä tai rekrytoinnilla kielletään

Yli 100 pakua odottaa marjanpoimijoita ja kesää autokorjaamon pihalla Lieksassa – thaimaalaisten tulo Suomeen vielä epävarmaa

Lue seuraavaksi