Hyppää sisältöön

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.

Näin syntyy ”wieninleike” hiilidioksista ja sähköstä
Näin syntyy ”wieninleike” hiilidioksista ja sähköstä

Kolme vuotta sitten aloittanut startup-yritys Solar Foods on valtion Ilmastorahaston ensimmäinen investointikohde.

Rahoitettavan yhtiön tarkoituksena on valmistaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.

Tavoitteena on irrottaa ruoan tuotanto maataloudesta.

– Meidän lahjamme yhteiskunnalle, tekemisen ydin on se, että irtikytketään ruoantuotanto maataloudesta. Sen jälkeen kaikki ilmastohyödyt ikään kuin tippuvat syliin, kun tämä irtikytkentä voidaan tehdä, sanoo Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Rahasto on myöntänyt 10 miljoonan euron pääomalainan Solar Foodsin uuden tuotantolaitoksen rakentamiseksi Suomeen.

Rahaston mukaan tehdas tulee olemaan maailman ensimmäinen kaupallisesti toimiva laitos, joka tuottaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä. Uuden tehtaan on määrä olla toiminnassa vuoden 2023 alkupuolella.

– Olemme mahdollistamassa sitä, että Solar Foodsin tuottamat merkittävät päästövähennykset mahdollisimman aikaisin, sanoo llmastorahaston toimitusjohtaja Paula Laine.

Toimittajatilaisuudessa avauspuheenvuoron pitänyt Ilmastorahasto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Puro kuitenkin muistutti nyt tehdyn investointipäätöksen erityisluonteesta.

– Solar Foodsin osalta on hyvä todeta sekin, että ymmärretään kyllä hyvin tai ainakin itse ajattelen, että kyseessä on varsin poikkeuksellinen hanke, hän sanoi.

Käytännössä rahoitusta voidaan myöntää koetellumpaankin teknologiaan.

– Voisin uskoa, että jatkossa Ilmastorahaston päätökset tulee olemaan ehkä vähän enemmän maanläheisiä. Joukossa tulee olemaan tavanomaisempia, ja vakiintuneempaakin bisnestä, Puro totesi.