1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Poliisipartio

Katso videolta: Millaista on poliisin työ kunnissa, joissa ei tapahdu juuri mitään? Sen kertovat pienellä Puolangalla partioivat poliisit

Jotta poliisi saataisiin paikalle nopeammin kaikkialle, harvaan asutuille alueille on lisätty partioita.

Poliisipartio
Tällaista on poliisin arki harvaan asutulla alueella – katso, millaista toimintaa partiolla on Puolangalla
Tällaista on poliisin arki harvaan asutulla alueella – katso, millaista toimintaa partiolla on Puolangalla

Poliisilla voi kestää kauan mennä maaseutumaisiin kuntiin, joissa tehtäviä on erittäin harvoin.

Jotta poliisi saataisiin paikalle nopeammin, on hallitus lisännyt poliisin määrärahoja ja perustanut niin sanottuja HARVA-partioita tänä vuonna. Niillä pyritään lisäämään poliisin läsnäoloa syrjäisemmillä alueilla ja lisäämään asukkaiden turvallisuuden tunnetta. Tällaisia partioita tavataan muun muassa Oulun poliisilaitoksen alueella Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun harvaan asutuilla alueilla.

Minkälaista syrjäseuduilla liikkuvan partion työ on? Se selviää videolta, jossa tutustumme HARVA-partion arkeen Puolangalla Kainuussa. Pääset katsomaan sen jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Lue lisää: Hallitus lisää 30 poliisia harvaan asutuille alueille, Lappiin eniten lisätyövoimaa – Poliisiasemien merkitys vähenee, liikkuvan poliisin rooli kasvaa

Poliisihallituksen asettaman työryhmän mukaan maaseutumaisissa kunnissa poliisin saapumiseen ei saisi mennä 35 minuuttia pitempään ja sellaisissa kunnissa, joissa on vain vähän tehtäviä, aika saisi olla enintään 55 minuuttia.

Vasteajan lyhentämiseksi esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on kokeiltu harvaan asutuilla alueilla toimivien partioiden lisäksi vartijoista muodostettuja kuljetuspartioita. Kun vartijat hoitavat kiinniotettujen kuljetuksia, poliisit ovat vapautuneet kiireellisiin hälytystehtäviin. Itä-Suomessa aiotaan myös kehittää ennalta estävää toimintaa lisäämällä poliisin näkyvyyttä verkossa.

Lapissa puolestaan pitkät välimatkat tuovat oman haasteensa partioiden vasteaikoihin. Lapissa poliisin vasteaikoja pyritään parantamaan esimerkiksi työvuorosuunnittelulla.

Harvaan asutulla alueella poliisin työ on erilaista kuin kaupungissa

Ylikonstaapeli Tero Väyrynen kertoo, että harvaan asutun alueen ja kaupungin välillä on muitakin eroja kuin asumistiheys.

– Täällä tehtävät painottuva omaisuusrikoksiin ja liikennerikkomuksiin. Kaupungissa on enempi ihmisten välisiä selvittelyitä.

Harvaan asutulla alueella ihmiset tulevat myös mielellään keskustelemaan poliisin kanssa. Ihmiset kysyvät paljon mieltä askarruttavia asioita, pyytävät neuvoja ja kertova myös jos jotain häiriöitä on ilmennyt.

Joskus keskustellaan myös hieman epävirallisemmin.

– Kyllä me välillä säästäkin puhutaan.

Työ itsessään ei poikkea perinteisistä poliisin tehtävistä, mutta ajomatkaa tulee enimmillään jopa 600 kilometriä päivässä.

– Kaupungissa tulee noin 150 kilometriä vuoron aikana.

Keskustelu on auki 10. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi