Hyppää sisältöön

Kiinteistömaailma: Omakotitalojen tarjonta ei tyydytä vaurastuvan keskiluokan tarpeita tällä hetkellä

Asuntojen hintojen nousu kiihtyy hieman.

Omakotitalojen kysyntä kasvaa varsinkin kaupungeissa. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Uudehkot omakotitalot käyvät nyt kaupaksi poikkeuksellisen nopeasti kasvukeskuksissa ja maakuntakaupungeissa, todetaan kiinteistönvälitysketju Kiinteistömaailman barometrissa.

Tämä näkyy siinä, että eniten tarjonta on supistunut yli 250 000 euron asunnoissa. Koko maassa 250 000 – 500 000 euroa maksavia asuntoja on nyt myynnissä 8 400 kun vuosi sitten niitä oli myynnissä 12 200.

Suurin syy kysynnän kasvuun on se, että tarjonta ei tyydytä tällä hetkellä vaurastuvan keskiluokan tarpeita, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

– Opintolainat on maksettu, monilla on hyvä työpaikka ja mahdollisesti perintöjä, jolloin vuokra-asunnosta halutaan omistusasuntoon, Kyhälä toteaa.

Kiinteistömaailman mukaan liikkeellä ovat ne, joihin korona-ajan taloudelliset haitat eivät ole henkilökohtaisesti kohdistuneet.

Kyhälä toteaa, että pääkaupunkiseudulla kysyntää on nyt kaikentyyppisistä asunnoista ja maakuntakaupungeissa erityisesti omakotitaloista. Esimerkiksi Lahdessa, Kotkassa, Kouvolassa, Oulussa ja Rovaniemellä on pulaa nimenomaan omakotitaloista.

Myös kesämökkikaupasta Kiinteistömaailma ennakoi tästä kesästä vähintään viime kesän veroista.

Hintojen nousu kiihtyy

Kysynnän kasvu vaikuttaa myös hintoihin.

Uudessa barometrissään Kiinteistömaailma arvioi 1,3 prosentin kasvua vuosille 2021–2023, joka on 0,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime syksynä laaditussa ennusteessa.

Barometri muodostuu tekoälypohjaisesta hintakehitysennusteesta vuoteen 2023 saakka eri postinumeroalueilla sekä lähiajan katsauksesta. Katsaus pohjautuu yli 350 välittäjän näkemyksiin kysynnästä ja tarjonnasta asuntokaupassa.

Tuttuun tapaan kysyntää on varsinkin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Kiinteistömaailma arvioi, että suurten kaupunkien asuntojen hinnat erkanevat lähivuosina yhä enemmän muusta maasta.

Tekoälymallinnus ennakoi Helsinkiin nyt jopa 4,2 prosentin kasvua seuraavalle kolmevuotisjaksolle. Turkuun ja Tampereelle odotetaan selvästi yli 3 prosentin kasvua.

Varsinaisten kasvukeskusten ulkopuolella hinnat eivät juurikaan muutu. Tosin alueelliset erot kaupunkien sisällä ja ääripäiden välillä korostuvat.

Ikkunasta täytyy näkyä vettä

Liki 90 prosenttia suomalaisista haluaisi katsella ikkunastaan vesistöä ja lähes yhtä moni metsää, kertoo Kiinteistömaailman tilaama tutkimus. Kaipuu vesistöjen ja metsän ääreen on voimistunut neljän vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen nähden.

Myös peltonäkymien suosio on kasvanut selvästi. Kaupunkimaiset puistonäkymät eivät enää riitä luontolähteeksi yhtä monelle kuin aiemmin.

Naapurisuhteita ei kotosalla vietetty korona-aika sen sijaan näytä kiristäneen, vaan riitelevien naapureiden määrä on jopa vähentynyt, tutkimuksessa todetaan.

Kiinteistömaailma selvitti suomalaisten toiveita lähinaapurustostaan tuhannelta suomalaiselta ensi kerran keväällä 2017. Tutkimuksen on tehnyt IROResearch Oy.

.
.